От х:

Днес в x:

НЦИОМ: Парламентарните избори няма да повторят 7 юни

"Най-голяма увереност, че ще гласуват отново за своята партия на парламентарния вот декларират избирателите на БСП, ГЕРБ, Синята коалиция, ДПС и "Атака". Това означава, че на парламентарните избори ще има пет политически сили с много твърд електорат, който ще е допълнително втвърден след евровота", каза директорът на НЦИОМ Лидия Йорданова, която представи анализа от проведения вчера екзит пол по време на европейските избори.

"Лидер" пък като млада партия демонстрира твърдо ядро в рамките на три четвърти от сегашния й електорат, информира агенция фокус.

"Лоялният, т.е. повтарящият се вот – и на европейските, и на парламентарните избори е по-присъщ на хората над 40 години и на населението извън столицата. Младите и хората от столицата са по-склонни да преосмислят своето решение и да посегнат към друга различна бюлетина, различна от тази, с която са гласували на европейките избори. Те вероятно ще бъдат и много по-отворени към мажорното гласуване на депутати", каза Йорданова.

Според нея категорично може да се каже, че вотът от вчерашните избори няма да се повтори на парламентарните.

"Опитите да се прогнозира с днешната дата дали ще има скоро избори, дали ще има след една години избори, е твърде наивен, защото не знаем най-малко какъв дял от своята периферия отново може да мобилизира ГЕРБ например", каза тя.

Във вчерашния ден, когато от НЦИОМ са провеждали екзит пола си, ГЕРБ са отбелязали два много силни времеви интервала на гласуване – единият между 13-14 часа, а вторият – от 17.30 часа до края на изборния ден. Тогава ГЕРБ е извела половината от своя потенциален електорат, не от твърдото ядро.

Това означава, че въпреки, че сумарно партиите от тройната коалиция наистина имат добър резултат, чрез изваждането на потенциален вот ГЕРБ ще показва разчупването на стереотипите и опит за промяна на статуквото.

Коалиция за България вчера е показала, че е в много добра електорална форма – предимно до обяд, а ДПС и „Атака" са поддържали равно високи интервали през целия ден и не е имало пикови гласувания.

Избирателите на Синята коалиция и НДСВ категорично са гласували вчера следобед след 13 часа. Точно тогава пък РЗС е загубила своите позиции.

Коалиция "Напред" и ВМРО също са направили своя резултат следобед.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини