От х:

Днес в x:

Програмист от Строителната гимназия измисли начин да управлява електроуредите с GSM

12-токласникът от хасковската гимназия по Дървообработване и строителство Никола Петров претвори наяве много научно-фантастични филми. Той измисли компютърна програма с която всеки човек може да управлява електроуредите си вкъщи с помощта на дистанционно подадени команди, като например с GSM. Изпращам едно съобщение по мобилния и като се прибера, климатикът вече работи от половин час и е охладил достатъчно стаята. Телевизорът е включен на предпочитания канал, а ястието е готово в микровълновата. Така популярно момчето описва всъщност далеч по сложната система за управление на съдържанието(CMS).



Системата е мултиплатформена и работи с Windows и Linux. Част от опциите и са, че абсолютно всеки без да е програмист може да си направи собствен Уебсайт със забавни, търговски или чисто комерсиални цели. Идеята на Никола разработена в съавторство с 11-токласника от хасковското Механо Николай Христозов, му донесе 2-ро място на 7-та национална олимпиада по системно програмиране.



Това автоматично означава че на Никола му се зачита оценка от 6.00 от всеки изпит по математика положен в български университет, при това без разбира се да се явява на него. Ученикът влиза в полезрението на компютърния гигант Майкрософт, който му предоставя правото да изтегли безплатно 8 пакета лицензиран софтуер, който още не е пуснат на пазара. Един пакет струва минимум 800 долара. Ученикът получава и безплатна сертификация на Майкрософт и бъдеща възможност да работи за щатската компания.



Към успехите на гимназията по дървообработване и строителство, е втората национална награда получена от директора Александър Батимов в рамките на по-малко от месец. След като бе един от тримата учители в страната наградени за специален принос към образованието, сега Батимов бе отличен със специална награда за заслуги от министерството на земеделието и храните, лично връчена от министър Джевдет Чакъров.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини