От х:

Днес в x:

Кърджалийци под газова обсада! Стоят цяла сутрин на затворени прозорци

Замърсяване със серен диоксид затвори населението на град Кърджали до обяд по домовете. Отчетеното от регионалната екоинспекция замърсяване е било 4.05 пъти над алармения праг от 350 микрограма на кубичен метър въздух. Причината е изпускането на вредния серен диоксид от Оловно цинковия завод в града. Завишенията са отчетени в реално време от автоматичната измервателна станция „Студен кладенец" в 9, 10 и 11 часа.

Съгласно инструкцията за уведомяване на населението при регистрирани превишения на алармения праг за серен диоксид в три последователни часа и указанията на Министерството на здравеопазването, мерките са препоръчани на населението влкючват избягване на физически дейности на открито, престой в затворени помещения до преминаване на епизода от интензивно атмосферно замърсяване, като се затварят плътно прозорците.

В отговор на дадените от РИОСВ – Хасково две предписания до завода за преработка на оловни и цинкови концентрати е спряна работата на агломерационна машина в оловно производство в „ОЦК" АД град Кърджали.

Към обяд тенденцията за наситеност със серен диоксид в атмосферния басейн на града, е показала занижаване на стойностите. Макар и все още по-високи от прага от 350 микрограма на кубик, прогнозите са че емисиите серен диоксид ще се нормализират до края на деня.

Към момента Оловно-цинковия завод има текущи санкции от над 66 хиляди лева за замърсяване на атмосферния въздух. Те се изплащат редовно без оспорване, а ние налагаме нови за продължаващи обгазявания, констатират от Регионална екоинспекция-Хасково.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини