От х:

Днес в x:

Индустриалците свиневъди уверяват, че месото е безопасно и ще държи цена

    Покрай истерията с разрастващото се нашествие на Африканската чума у нас, която взе жертви вече и в Южна България, започнаха и спекулации около цената на месото.

    В района на Хасково има една индустриална ферма - тази край с. Клокотница и от там уверяват, че това няма да се случи, поне не рязко, така че да удари драстично по джоба на крайния потребител.

    Румен Гаргов е бранд-мениджър на „Мони Мес“- стопанин на свинефермата, в която се отглеждат 3 хил. прасета, фирмата има и собствена кланица.

    От няколко дни в кланицата има през деня ветеринарен лекар от БАБХ, а през нощта дежури служител на военна полиция, както беше разпоредено от властите, с цел да не попаднат в обектите от този тип в страната нерегламентирани животни.

    На мястото където се отглеждат прасета пък са затегнали контрола на макс. Управителят е издал разпореждания за свеждането до минимум на хората, които влизат и излизат. Освен това, като допълнителна мярка, се дезинфекцира всеки автомобил на входа и на изхода на свинекомплекса. „В момента сме в степен на повишена опасност от зараза и затова е разпоредено дори шофьорът, който кара прасетата, да облича стерилни дрехи, когато влиза във фермата“, разказва Румен Гаргов, докато се извинява, че именно заради повишените мерки няма как наш екип да бъде допуснат до обекта.

    В същото време идеята е да се обясни на хората, че месото, което излиза от кланицата, е напълно безопасно, точно защото се спазват всички указания за санитаро-ветеринарен контрол във фермата.

    По обед в един от месарските фирмени магазина има две жени, които са дошли на пазар. Казват, че повече наблягат на пилешкото месо, отколкото на свинското, но сега още по-малко ще си позволяват да поглеждат към витрината с прасешките мръвки, защото се притесняват. „Навсякъде се тръби за това, че чумата е много страшна. Знаем, че не е за хората, а само за животните, но българите сме свикнали винаги да имаме едно на ум“, казва една от жените.

    Заради тези предразсъдъци Гаргов обяснява, че има указания към служителите в месарските магазини да разясняват на хората ситуацията. Младият мениджър за пореден път обяснява, че зараза в региона на Хасково няма засега, а месото, което отива на витрината задължително минава през редица изследвания. 

    Въпреки сложната ситуация засега от фирмата не отчитат спад в продажбите.

    По думите му именно лятото е времето, когато продажбите на свинско са най-големи заради барбекютата и купоните на открито, които хората правят през почивния сезон най-много. Затова и по принцип повишението на цената на месото е именно през летните месеци.

    Уверява, че фирмата категорично ще се опита да удържи цените до последно и да не ги вдига драстично. Прогнозата на бизнесмена е, че дори и малко да скочи трупното месо- с около десет стотинки, то крайният потребител няма да усети кой знае колко разликата в цената на витрина. Вероятността през зимата, вместо да има леко поевтиняване на свинското, както се случва обикновено, по-скоро да има задържане на летните ставки, е доста реална обаче.

    Haskovo.net
     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (21)

    • 1
      Hh
      hhh
      51 -13
      14:36, 2 авг 2019
      това синчето на оня "батю" и "кака" гарги ли е?кога и той бизнисменнн стана .
      • Д3
        Д3д3д3
        3 0
        12:49, 12 авг 2019
        Тези Гарговите и родата на Добрев са толкова нагли и алчни хора че няма на къде сега Гаргов пак се е кандидатирал за общински съветник иска да бъде отново председател на бюджетната комисия и всичко да вземат. Сега и синчето където ходи всеки ден в пловдив комар на играе го промотират за бизнесмен. Добрео-Гарговата рода е по зле от Георги Иванов
      • Д3
        Д3д3д3
        3 0
        12:49, 12 авг 2019
        Тези Гарговите и родата на Добрев са толкова нагли и алчни хора че няма на къде сега Гаргов пак се е кандидатирал за общински съветник иска да бъде отново председател на бюджетната комисия и всичко да вземат. Сега и синчето където ходи всеки ден в пловдив комар на играе го промотират за бизнесмен. Добрео-Гарговата рода е по зле от Георги Иванов
    • 2
      Ха
      Хаха
      47 -8
      14:49, 2 авг 2019
      Всичко беше, за да избият на обикновенния човечец прасетата, а в свинефермите близки до властта нищо... Ама тя раята е свикнала
    • 3
      Кл
      Клиент
      35 -2
      14:52, 2 авг 2019
      Свинското месо (живо тегло ) вече върви на 2,5-3,00 лева.Сега е момента да си пълним фризерите евтино,а зимата с червено винце,да гледаме как вън вали снежеца. :)
    • 4
      Дя
      Дядо Щукар --лекар психиатър
      33 -4
      15:58, 2 авг 2019
      Руменчо как да ти вярваме като живеем държавата на лъжливото овчарче бойко На когото сигурно и ти не му верваш
    • 5
      Мо
      Моника
      39 -8
      16:12, 2 авг 2019
      От кога малката Гарга-Румбата е стопанин на свинефермата ? Управител на Мони Мес е Стойчо Айвазов а
      собственик по документи на Мони Мес ЕООД е "ЛИЗИНГ-ТАКСИ" , която е от своя страна е собственост на Тенчо Лилянов.Малката Гарга-Румбата го пратиха в Англия да учи някакви финанси, борсова търговия, сливания придобивания на края брад-мениджър на свинефермата Мони Мес,свинеферма и верига магазини кръстени на дъщерята на Тенчо. В този ред на мисли за какво беше всичко едно момче като малката Гарга с физиономия на болен от Даун да учи в езиковата гимназия в градът след това да следва финаси в Англия и на края да се реализира като брад-мениджър на свинефермата Мони Мес.Не че нещо, но вместо да заема мястото на някое надарено дете, и да трошат народни пари за образование на малката Гарга ,можеше да си завърши икономиката момчето и да има същият резултат.
      • Д-
        Д-р Даун
        37 -3
        16:31, 2 авг 2019
        Не обвинявайте момчето, майка му е една доморасла амбициозна селянка ,решила да изучи домочадието в Англия, нищо че с Гаргов са възпитаници на местния ПУЦ и си докарват по 20 000лв. на месец незнайно от къде. На момчето майка му и баща му с дипломи от ПУЦ-а се издигнаха по сватбарско-сребърно родство до директор Финансова Дирекция и председател на комисията по бюджет и финанси в общината.Разбира се не без помоща на мощната подкрепа на цялата прогресивна сервитьорско-ченчаджийска общественост в града.Но някой хора където и да завършат , физиономиите им ги издават.
    • 6
      Фи
      Фитнеса на Конските Глави
      20 -3
      17:05, 2 авг 2019
      Най-добре Румбата да му измислят една длъжност на главен изпълнителен директор на фитнеса на Конските Глави ДЪ УАН! Да му изплащат и на него по 20 000 хил. лева на месец общински пари и да си приключи заслужено отруденият професионален път.
    • 7
      Ка
      как да стане
      8 -20
      17:16, 2 авг 2019
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • По
        послепис
        8 -3
        17:17, 2 авг 2019
        Извинявам се, но да уточня:

        хейт(чуждица) = омраза
      • Из
        Изтърсак
        9 0
        17:39, 2 авг 2019
        А ти защо употребяващ общ знаменател без да си наясно с него?
        Той ли е младите?
      • Ка
        как да стане
        4 -6
        18:08, 2 авг 2019
        На мен не ми изглежда да е "старите"? Затова да младите е
      • Та
        така ще стане
        2 -1
        23:26, 2 авг 2019
        Ти пък му дай любов, чукайте се, ако искаш.
    • 8
      За
      запознат
      11 -12
      20:39, 2 авг 2019
      Много злоба и завист има в българина и това ни трепе никои не ни е виновен това е наследство от 45г. социализъм -комунизъм
      • Ur
        ur
        4 -3
        23:28, 2 авг 2019
        По-скоро от половин хилядолетното османско шибане.
    • 9
      Ев
      ЕВРОАТЛАНТИК
      9 -2
      22:05, 2 авг 2019
      Пак виновен комунезма Русия и ПутинАбе ЗАПОЗНАТОВ ти живял ли си при комунизма бе АБДАЛ ми то що комунисти имаше за тия 30 г демокрация те измряха бе ПЕРЕКЕНДЕ
    • 10
      По
      Подкрепям младите
      10 -14
      07:57, 3 авг 2019
      Работя от 30 години на пазара в частния сектори и... Виж коментара
      • Съ
        Съгласен
        4 0
        16:39, 3 авг 2019
        Е па наше лошо няма.Умря ц-иганката и .........
    • 11
      Пр
      Принцесата от Монако
      8 -10
      08:51, 3 авг 2019
      Много злоба и много завист!Затова и само в Хасково има паметник на завистта!А сега към МОНИКА - пийте си хапчетата,бе хора!И четете - какво значи БРАНД-МЕНИДЖЪР!,но няколко пъти го прочети,защото се вижда,че в главата ти е пълна каша!А за синдрома на Даун -Има Господ!
      • Sk
        sky
        6 -2
        02:16, 4 авг 2019
        Принцесо, практикуваш ли ****** **** ?
    Последни новини