От х:

Днес в x:

11 °C

Треволякът зад ДНА става парк с мултифункционална сграда

Парк с многофункционална сграда. В това да се превърне теренът с треволяци и запуснатите помещения от бившите казарми зад ДНА, предлага общината. Вече е обявена обществена поръчка за проект и преустройство.

Предметът на обществената поръчка за инженеринг обхваща четири дейности: изготвяне на идейни проекти за двата обекта поотделно, изготвяне на инвестиционни проекти, изпълнение на СМР по двата одобрени технически инвестиционни проекти и изпълнение на авторски надзор по време на строителството на двата обекта.

Крайният срок за подаване на офертите или заявленията за участие е 25 юли. Информацията е публикувана и в Агенцията по обществените поръчки.

Прогнозна стойност на поръчката без ДДС е 8,3 млн. лева.

Парите ще бъдат поети от държавния бюджет. За това вече има написана докладна до МС, коментира кметът на Хасково Добри Беливанов.

Теренът беше прехвърлен от МО на община Хасково, заедно с летището в Узунджово безвъзмездно.

Според вече обсъдените идея паркът над ДНА ще бъде с няколко входа, за да има достъп до него от различни места. Ще има обособен и собствен паркинг. „Идеята е той да се превърна в „зелен център“ на Хасково, обобщи Беливанов. В парка ще има места за отдих, атракциони за децата. Ще бъде реконструирано пространството около паметника на 10-ти Родопски полк и той ще бъде осветен.

Запазената сграда в долната част на терена ще бъде превърната в  многофонкционалнен Културен дом. В него ще бъде резположено военно-историческо изложение, ще има зона за децата с аниматори, освен това ще бъде обособена и репетиционна зала за трите общински оркестъра-Камерния, Народния и Духовия. Идея има и за оборудването на голяма заседателна зала, с каквато Хасково не разполага, освен зала „Хасково“, където се провеждат заседанията на Общинския съвет.

В новата зала ще се провеждат конференции и различни обществено значими събития, коментира още Добри Беливанов.

В приземния етаж на зданието има идея да се направи и постоянно изложение на винопроизводителите от района на Хасково, но това все още не е изчистено като вариант. „Надяваме се, че проектантите, които ще се включат в обявената обществена поръчка, ще доразвият нашите идеи и ще дадат и нови по-оптимални или интересни варианти за използването на тази сграда“, посочи още кметът на Хасково.

Наред с докладната за финансиране на този мащабен проект, той обяви, че е поискал пари от правителството и за завършването на църквата в квартал „Орфей“. Докладната е за 1,5 млн. лв., с които храмът „Св. Иван Рилски“, започнат преди около 20 години, най-после ще бъде довършен.

Още 50 хиляди лева се очакват в Хасковска община за изграждането на параклис в с. Манастир. „Селото се казва Манастир, а си няма дори параклисче, смятам, че това трябва да бъде поправено“, мотивира това си заявление за финансиране към МС Добри Беливанов.

Красимира Славова

Facebook коментари

Коментари в сайта (19)

 • 1
  Вс
  Всевишния Кенанец
  30 -3
  14:36, 26 юни 2019
  какво стана с предния конкурс за парк зад ДНА??? Или тогава не спечели който трябваше, че доста хора потриват ръчички сега за 8,3млн...са ехеееей
  • ¥€
   ¥€$
   22 -2
   16:05, 26 юни 2019
   Предишния проект казваше, че може да се направи за 4 млн. лв. Защо да го правим за 4 като можем за 10 млн. лв.
  • 78
   786098900
   9 -1
   00:57, 27 юни 2019
   Докато Дедо
   не нахрани суджуците (Строителите) от Чейндж бюрото преди местните избори,
   Нема шансове да се кротне :)))
 • 2
  00
  001
  47 -3
  14:52, 26 юни 2019
  Хубави идеи - дано се превърнат в реалност!!!!!На втори мандат обаче да не се надява!!!!!!!
  • Па
   Пази Боже
   16 -3
   21:58, 26 юни 2019
   Беливанов се сетил, сепнал и решил да се размърда. Много геч. Един пропилян мандат стига и артисва. Достатъчно загроби Хасково заедно със свидните си гербаджийски съпартийци. Айде сбогом завинаги!
 • 3
  За
  засегнат
  35 -6
  15:12, 26 юни 2019
  Прах в очите, г-н кмет !!
  Наближават изборите , а зад вас няма нищо с което да се похвалите , освен дракането с герб и чистките в администрацията ви.
  Преди година имаше конкурс за проект за този парк , доколкото помня имаше нагласен "най-добър" проект. Година по-късно пак се извъртяхте , сега с нова измишльотина за която дори няма осигурено финансиране.
  Как не се уморихте да се въртите да не казвам като какво ....
  Спрете да хвърляте прах в очите на хората, за оставащите 3 месеца може само да си съберете нещата и да освободите офиса си , заедно с всичките хора които назначихте.
 • 4
  Fu
  Fuerte
  31 -2
  15:19, 26 юни 2019
  Браво.И никакви кафенета и тем. подобни,да бъде парк...Не го побългарявайте само със кафенета,силна музика...
  • Кр
   Кръчмаря петко
   17 -1
   17:56, 26 юни 2019
   Да бе а Гела какво щ е работи. Той нали затова иска да се направи. Да има кръчмичка за него.
  • Ха
   Хасково
   0 0
   13:46, 27 юли 2019
   И къде ще седнат хората да пийнат по нещо, ако няма заведения?
 • 5
  Ва
  Ваню
  14 -7
  15:22, 26 юни 2019
  Кафета не ! Само кръчмичка блага.
 • 6
  Пр
  Пришълец
  28 -5
  16:08, 26 юни 2019
  Добри , освести се , бе, старче! Това трябваше да го направиш преди 3 години и не по този начин. Трябваше да се допиташ до известни архитекти, строители, художници, общественици /по възможност без Шалапатов/ какво да се направи. Това е част от центъра на града......а ти мултифункционални безсмислици. Дето сам не можеш да обясниш за какъв чеп ни са. Загуби един мандат време на Хасково и гражданите му, а сега искаш още четири години да не правиш нищо.Според теб на кого можеш да разчиташ за подобно безумие? Надали и Гела би гласувал за теб.
 • 7
  До
  Дон Кихот
  21 0
  16:38, 26 юни 2019
  В конкурса за парка, който се проведе миналата година, имаше поне 10 - 15 екипа които са участвали! Половината са били дисквалифицирани от "Общинското жури" и след жалби от страна на участниците, Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) го отменя като "незаконосъобразно проведен"!
 • 8
  До
  доган
  20 -14
  16:46, 26 юни 2019
  Аз само да попитам защо са ни три оркестъра на Хасково и колко е разхода на месец за заплати и др.
 • 9
  79
  797868
  1 -8
  01:05, 27 юни 2019
  Създателя на Моралните Принципи на Комунизма е Хри... Виж коментара
  • Ан
   антимишок
   8 -1
   08:17, 27 юни 2019
   Един съвет-пий си редовно лекарствата.
 • 10
  Фи
  Фики
  7 0
  11:33, 27 юни 2019
  Каквото и да се направи в този парк, бъдете сигорно че за по малко от година братята роми ще го ограбят, ще го испочупят, и т.н,все пак това е квартала на миризливите и крадливи сапуни,и охрана да има там никой и нищо неможе да го опази, тоес има един човек който може да реши този проблем с сапуна, но той не е между живите и това беше "ХИТЛЕР". Само този човек може да опази нещото което ще се направи там......
 • 11
  Ва
  Ваню
  3 0
  11:56, 28 юни 2019
  А циганите ?
  • Ва
   Ваню
   2 0
   11:57, 28 юни 2019
   А серните и пикните им ?

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Отстоявайте позициите си и не приемайте по-малко, отколкото смятате, че заслужавате. Полагате много усилия, които скоро ще бъдат възнаградени. Вие знаете, че не винаги е възможно да угодите на всички и няма защо да се ядосвате от това. Притежавате особен чар, с който омайвате мнозина от обкръжението си.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви ангажименти ще ви застигнат днес, но това няма да развали настроението ви. Настроени сте за подвизи на деловия фронт и предизвикателствата само ще изострят апетита ви за по-големи печалби. Не допускайте прекомерната предпазливост да ви попречи.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от задачите ви са срочни и не търпят отлагане, започнете деня си с тях. Новостите навлизат в живота ви, готови ли сте за тях? Отговорностите ви нарастват и времето за лични занимания намалява. С малко познати хора ще изградите добри взаимоотношения и това ще ви носи удовлетвореност.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Чудесен ден за всички представители на зодията. Онези от вас, чиято работа е свързана със срещи с много хора ще имат доста интересни контакти и ще получат полезна за дейността им информация. Очакват ви приятни мигове и в любовта.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Финансово възнаграждение ще подобри бюджета ви и ще ви помогне да планирате почивните дни. Повечето от вас ще се радват на внимание сред колегите си. Суетата, свързана с предстояща изява ще отстъпи място на осмислено поведение и подготовка. Вечерта посветете на любовта, ще откриете за сетен път силата на споделената връзка.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви поведение и отношение към работата ще определя в голяма степен бъдещите ви ангажименти. Ще получите добра оценка, но в стремежа си да сте сред водещите ще отидете и по-далече. Приятелско събиране ще ви срещне с хора, с които не сте се виждали от дълго време. Ще се радвате на взаимното си внимание и добри чувства.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се възползвате от всяка възможност, за да реализирате намеренията си по-скоро. Ще се съобразявате основно със себе си, позицията ви е ясна и я следвате безусловно, но внимавайте да не засегнете нечии интереси. Доверявате се на собствената си преценка и приемате това, което считате за правилно, но дали е така от гледна точка на другите.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се изненадвайте, ако околните ви възприемат погрешно. Ако наистина желаете това, което показвате, непременно се борете за него. Ще получите предложение, което може да е свързано с финансово обвързване. Преценете добре плюсовете и минусите преди да вземете окончателно решение.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Професионални и семейни ангажименти ще ви създадат доста напрежение днес. Запазете добрия тон, така ще можете да разчитате и на подкрепа, и на повече съсредоточеност в работата си. Измъчва ви мисълта за раздяла, но не бива да избързвате. Дайте още един шанс на човека, довел ви до това безумно решение. Със сигурност го заслужава.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се изненадате днес от многобройните шансове, които ви се откриват от различни страни. Иска ви се да опитате късмета си на възможно най-много места, но това може само да разедини енергията ви и в крайна сметка да не останете доволни от свършеното. Преценете най-добрите си възможности и се възползвайте от тях. Близките ви дават ценни съвети.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Не очаквайте друг да се погрижи за развлеченията ви, вземете нещата в свои ръце и ще направите деня си приятен. Ще срещнете разбиране в работата си и с пъргавия си ум ще организирате бързи печалби, за себе си и останалите участници. Запознанство ще привлече вниманието ви върху някого, с когото може да имате сериозна връзка.
19 окт 2019
Последни новини