От х:

Днес в x:

Ще продължат ли електровелосипедите да са безплатни за димитровградчани?

Изображение 1 от 4

    20 електрически велосипеда са на разположение на димитровградчани и гостите на града, като те бяха закупени по европроект за създаване на устойчив план за градска мобилност. Стойността на закупените електрически велосипеди по програмата бе около 25 000 лева, а срокът на проекта изтича в края на този месец.  

    Срещу лична карта – безплатен електрически велосипед за час и половина в Димитровград

    До изтичане на проекта колелата се използват напълно безплатно от димитровградчани и гостите на града, само срещу лична карта. След изтичането му в края на месеца общината трябва да определи при какви условия ще могат да бъдат използвани. До края на проекта всички разходи свързани със закопуването и отдаването им са били финансирани от него, това включва разходи за помещения, персонал и др. Пунктовете от които се отдават електрическите велосипеди са 2 в сградата на градска библиотека "Пеньо Пенев" в центъра на града и зад бившето кино "Химик" в кв. "Христо Ботев".

    На днешната заключителна пресконференция, състояла се в общината, зам.-кмета Яшо Минков обесни, че ще бъдат анализирани цифрите и общинското ръководство ще вземе решение, ще продължава ли да функционира тази система и под каква форма може да се финансира.

    Анализите на община Димитровград са, че към услугата има сериозен интерес и е ползвана от доста жители на града. От стартирането на дейността - на 19 септември миналата година до днес, велосипедите са навъртели 3388 часа и са били отдавани 2 255 пъти. Като трябва да се вземе и в предвид, че за тези 8 месеца се включват и зимните месеци, които не са най-атрактивното време за каране на велосипед. Времето, в което се отдават колелата, е само през делничните работни дни от 08:00ч. до 18:00 часа.

    Велосипедите, които се отдават, са два типа и се различават по наличието на рамка и липсата на такава (образно казано мъжки и дамски), имат 3 режима на задвижване, като „конвенционален“ - с въртене на педали, подпомогнато – с въртене на педалите и подпомагане от електромотора и напълно задвижени от електромотор. Скоростта която могат да развият е почти 40 км/ч., всеки велосипед има монтирана GPS система за проследяване в реално време, която се следи от седемте служители, ангажирани в проекта и с едно зареждане на батерията може да измине окло 50км.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Св
      свой
      2 -4
      10:57, 30 май 2019
      За две КОЛЕЛЕТА,толкова мислене,такава сериозност,режими,лични карти.Интересно,защо ЕС дава пари за КОЛЕЛЕТА, а не дава пари за производство? ЕС прибира милиони от завода в Димитровград под формата на екоГЛОБИ и ни дава КОЛЕЛЕТА.

      Индианците обаче се радват.Те мислят,че ЕС мисли за тях.Те сега се чувстват ценни,защото отговарят за ЕВРОПЕЙСКА ПРОГРАМА.Има какво да коментират,за какво да пишат по медиите.

      Това са европейските ценности.От България към ЕС текат милиарди,текат еничари връщат ни КОЛЕЛЕТА!
      • ??
        ???
        3 0
        11:28, 30 май 2019
        Димитров ти ли си бе?
        Завода си заслужава глобите защото замърсява, имаха години да го направят по-екологично чист но им се досвидяха едни пари, сега реват.
        И да, има и един куп заводи построени по програма "конкурентоспособност" ама важното е да се плюе.
    Последни новини