От х:

Днес в x:

На витамин D, източник са слънчевитв лъчи

Учени са установили, че повишените нива на витамин D, чийто главен източник са слънчевитв лъчи, са полезни за работата на мозъка в средна и по-късна възраст, предадоха Ройтерс и АФП, като се позовават на публикация в изданието за неврология, неврохиругия и психиатрия "Джърнъл ъв нюролъджи, нюросърджъри енд сайкайътри".

Учените сравнили бързината на мозъка у 3133 мъже от 40 до 79 години в 8 изследователски центъра в Европа. Мъжете с по-високи нива на "слънчевия витамин" имали значително по-добри резултати в тестовете за памет, бързина на припомнянето и съсредоточаване на вниманието, отколкото тези с ниски нива на витамина.

Връзката между високите нива на витамин D и по-голямата подвижност на мозъка била още по-силно изразена у мъжете над 60-годишна възраст. Биологичните причини за това засега не са известни.

Учените предполагат, че витаминът играе роля в предпазването на мозъчните неврони. Резултатите от изследването могат да помогнат в борбата срещу стареенето на мозъка. Експертите обаче предупреждават, че хората не бива да прекаляват с излагането си на слънце, защото това може да увеличи риска от рак на кожата.

Главният източник на витамина е всекидневното излагане на слънце за 10-15 минути. Той се съдържа и в някои храни като мазните риби. Помага на клетките да усвояват калция и е важен за здравето на костите
Източник: yellow.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини