От х:

Днес в x:

Експерти взеха мерките на Хасковския зоопарк

    Хасковският зоопарк остана затворен днес до късния следобед. Причината-проверка на Междуведомствена комисия, която огледа и измери дали къта с животните в парк „Кенана“ отговаря на условията, заложени в Наредбата за лицензиране.

    Представители на МОСВ, БАН, РИОСВ, МЗХ и Областната дирекция по безопасност на храните са част от комисията. Водещ на екипа е началникът на Отдел “Биологично разнообразие“ към Министерството на околната среда и водите Валери Георгиев. По-рано през деня в зоопарка са идвали и представители на организацията „Четири лапи“. Представител на община Хасково няма в тази комисия, тъй като тя е собственик на зоопарка.

    По време на работата на екипа медии не бяха допуснати, но в последствие Валери Георгиев разясни какво е свършено.

    Той призна, че по публикациите през последните дни за условията в Хасковския зоопарк е дошъл с предразсъдъци, но в крайна сметка е приятно изненадан от това, което заварва.

    „Заварихме много китен зоопарк, разположен е в парк в естествена среда и има възможности за развитие, за отглеждането на още животни. Аз лично за първи път идвам тук и се учудвам за негативната реакция, която беше отправена към този зоопарк“

    А за проверката по лицензирането Валери Георгиев обясни, че е минала безпроблемно. “Проверката мина спокойно, без инциденти. Лъвът ни позволи да му измерим клетката и всичко, което са направили от управата на зоопарка и работниците, е за подсигуряването на животните за нормален живот.“, са първите впечатления на експерта. По думите му не само лъвът и лъвиците, но и тигърът, и всички останали животни имат необходимите условия по изисквания. Лъвовете обитават външна площ от 260 кв.м. и 20 квадрата вътрешна, което било далеч над минималните изисквания. Все пак, на първо четене, експертите смятат, че няма да е зле да се аранжира вътрешното пространство в клетките на лъвовете. Тоест да им се осигурят повече екстри-катерушки, лежанки, които да им дават възможност да се катерят и играят.

    Проверките са обхванали освен условията за живот и начина и вида на храненето на животните и ветеринарната дейност в зоопарка.

    Предстоят още анализи и пресмятания, които ще оформят доклада на Комисията. След това ще бъде дадено експертно мнение и предложение на министъра на Околната среда и водите дали да бъде издаден лиценз, дали той да е с условия или да не бъде издаден такъв, разясни Валери Георгиев. Ако бъде издаден лиценз с условия, то зоологическата градина ще трябва да изпълни определените предписания за даден  период от време.

    По повод инцидента с двете новородени лъвчета, които починаха в Хасковския зоопарк в началото на май, след като майка им не пое грижа за тях, а обществеността скочи срещу служителите в зоопарка, че не са направили необходимото на време, за да ги спасят, Валери Георгиев коментира: „Това може да се случи във всеки зоопарк, защото всяко първо раждане на големи диви котки е проблем. Това е така, защото те не винаги припознават малките и много често се случва да ги изоставят. Много често се случва първото поколение да има фатален край.

    Получило се е истерия покрай този случай. Разбирам, че на хората им е мъчно, но фактите са и, че лъвицата е на 13 години и това й е било първо раждане, тя няма предишен опит. Тези животни трябва да бъдат пускани да се размножават по-рано, за да могат с течение на времето да са продуктивни и да знаят как да отглеждат малките си. В зоопарка нямат по-опитни животни при себе си, няма кой да ги научи. Аз лично съм гледал тигри в Софийския зоопарк и при нас се е случвало подобно нещо.“

    В България от 20 зоопарка, десет са с лицензи, един е на път да получи. На четири са направени проверки през последните две седмици, освен на Хасково, и на Плевен, Кнежа и Димитровград. Експертите са били вчера в зоокъта в Димитровград и мнението им за него е също добро.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Ха
      Хасковска жителка
      14 -9
      18:54, 15 май 2019
      Този със сините дрехи да вземи и да измери урана и мангана в какви граница е, защото никой нищо не казва мълчат властите предизборно.
      • Чи
        читател
        16 -5
        20:27, 15 май 2019
        Какво общо има урана във водата с лицензирането на зоопарка, или няма какво да кажете, ама да не изтървете момента да си покажете умствения капацитет?!
      • 68
        6870-90-8
        1 -4
        04:13, 16 май 2019
        Читател попита :
        Какво е общото между зоопарка и водата ?
        ....
        Радио Ереван отговори::
        Каквото е общото между Мутрите и Харманлийските Свинари
        и Раята и Прасетата :))
      • Jo
        John
        1 0
        09:25, 16 май 2019
        лъва не пие чешмяна вода, а само минерална!
    • 2
      89
      89098-0
      4 -3
      04:08, 16 май 2019
      Експертите да измерят и Кучкарника на Бай Добри -
      дали става за временно настаняване на мутри, бейове и бивши кметове :)) :))
    • 3
      Хм
      хм
      2 -3
      06:52, 16 май 2019

      Вдигнаха изискванията към водата защото сме в Европа.Дали вдигнаха изискванията към местата където са затворени животните от Европа?Разбирам от изказването на комисията че сме имали китен зоопарк.Представям си как изглеждат подобни места тогава в други градове.Ха дано да ви е честито хасковлии, може пък и лиценз да ни дадат.

    • 4
      Во
      Водолаза
      8 -6
      07:59, 16 май 2019
      Тези проверки са симулативни само отбиване на номера тези всички изброени институции са паразити нищо повече.Интересно е да продължите с отразяването на решението за да се посмеем всички с безумията написани вътре .... Мизерни условия за животните и никакво хранене ...
      • Jo
        John
        2 -2
        09:26, 16 май 2019
        храната им хапе и сере по площада!
    • 5
      Ре
      Реформатор- лаладжия
      4 -2
      11:48, 16 май 2019
      За да хвърля такива розови хвалебствия този софийски тарикат - експерт или е захраненот местните власти с някаква СУМА или е ЕКСПЕРТ колото МАНГО от Република
    Последни новини