От х:

Днес в x:

Над 70 жени от Смолян са изследвани с иновативен апарат за откриване на рак на гърдата

    Днес в многопрофилната болница в Смолян беше представен иновативен метод за изследване, като част от превенцията срещу рак на гърдата.

    Апаратът като технология вече е въведен в болници и медицински центрове в страната, като такъв вече има и в Акушеро-гинекологичната практика на д-р Халед Хамо в Смолян.

    Методът контактна термография с апарата BRASTER PRO е насочен към ранно откриване на заболяване на гърдите. Идеята е с него да работят повече гинеколози, тъй като те най-добре познават своите пациентки, особено жени под 50 годишна възраст, които са преминали през хормонални терапия или са наследствено обременени. С новия апарат жените могат да се изследват няколко пъти, тъй като той не облъчва пациентката, както например при мамографията.

    Според вносителите на апаратурата, този метод дава възможност да се открие много малка находка от 3 мм., което с други образни средства трудно може да се прецени дали е безобидна или вече има болестен процес.

    Апаратът прави контактна термография, разполага с течни кристали покрити с емулсия, заснемат се много образи, които се предават към централен офис, а там изкуствен интелект ги обработва и прави диагностиката. Ако всичко е нормално, се получава отговор до 5 минути, ако има проблем с патологични промени- до 48 часа се правят допълнителни проверки. Изкуственият интелект "сам себе си учи", тъй като е снабден с „невронови мрежи“, в които новата информация обогатява натрупаната база данни и така всяко изследване може да бъде по-прецизно от предишните.

    Според представител на фирмата дистрибутор изключително предимство на апарата е, че с него могат да се правят прегледи и на жени със силикон, тъй като той не се влияе от големината на гърдите. В България има много жени със силикон, като по неофициална статистика, страната ни е сред водещите по брой дами с такъв род корекции.

    Д-р Хамо, който е инвестирал в закупуването на новата технология за кабинета си признава, че още няма голям опит и очаква резултати от работата при натрупване на обратна информация за пациентките, които при прегледа са имали регистрирано отклонение от нормата. Според лекаря от смолянската болница, предимство за жените е, че чрез новата апаратура се улесняват пациентките и освен гинекологичен преглед, Получават и скрининг за рак на гърдата. В АГ кабинета на д-р Хамо за три месеца са направени прегледи на повече от 70 жени, като около 40 % от тях са показали положителни резултати. Д-р Хамо уточнява, че това не са непременно ракови образувания, но резултатите насочват, че жените са от т.нар. рисков контингент и се изпращат за консултации при специалисти в големите градове.

    Според него поне веднъж годишно е добре всяка жена да се изследва за рак на гърдата, а за да е сигурен в диагностиката, д-р Хамо допълнително извършва и преглед с ехограф. „Действително съвпадение има между двата метода на изследване и затова правим консултации със специалисти. Методът за района на Смолян не е евтин, но допълнително с него прилагам и изследване с висока класа ехограф, за което пациентката не заплаща, обясни още гинекологът.

    „Реално, рак на гърдата като риск е голям. Но трябва да мине малко време, за да се получи обратната връзка.", обясни гинекологът и добави, че стойността на прегледа с модерния метод  е 80лв., а ехографското изследване е безплатно. За сравнение мамографията за здравноосигурена пациентка струва 25 лв., но облъчване с рентгеновите лъчи е неизбежно и като цяло се препоръчва да не се прави повече от веднъж годишно.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини