От х:

Днес в x:

3 °C

88 % ваксинирани в Хасковска област

Изображение 1 от 2

  88 % от подлежащите на имунизация през 2018 година в хасковска област са с поставени ваксини, отчетоха днес от Регионалната здравна инспекция. Този процент обаче е с малко под имунизационния обхват за страната, посочи епидемиологът д-р Снежана Иванова.

  По предписание на Световната здравна организация обхватът на поставени ваксини трябва да е поне 95 %.

  В региона през миналата година са били извършени и 64 % от реимунизациите.

  Данните бяха изнесени в рамките на Европейската имунизационна седмица, която се провежда от 24-30 април.

  В европейския регион през миналата година случаите на заболели от морбили са 82 хиляди. 72 ма души от заразените са починали. Те са основно малки деца, посочи д-р Иванова и отново подчерта ползата от ваксините заради превенцията.

  В световен мащаб 99 % са намелели случаите, например от болни от полиомиелит, след масовата кампания по ваксиниране срещу заболяването от 1988 година.

  Тя посочи, че последните изследвания показват, че ваксините предпазват и от редица злокачествени заболявания. Така например ваксината срещу хепатит Б е 95% ефективна за предотвратяване на инфекция и развитие на хронични заболявания и рак на черния дроб, причинени от вируса.

  Имунизацията срещу човешки папиломен вирус (HPV) може да предотврати до 90% от случаите на рак на маточната шийка. Тази кампания в България обаче е сериозно зациклила, признаха джипитата. Желаещи почти няма заради антиваксерските публикации и разпространените информации през социалните мрежи, че поставянето на ваксината води до стерилитет. Такива конкретни доказателства няма обаче, категорични са медиците.

  Личните лекари и докторите от РЗИ напомниха и че през тази година започва национална кампания за поставяне на противогрипни ваксини за хората над 65 годишна възраст. Тази група представлява приблизително 25-30 % от пациентската листа на джипитата в Хасково.

  Ваксините ще са безплатни и пожелание.

  Според данните на СЗО по време на ежегодните грипни епидемии заболяват между 10 и 15% от хората по света, или около 3-5 милиона души. С усложнения и смърт завършват между четвърт и половин милион души . 90% от случаите на смърт от заболявания, свързани с грипа, са при хора над 65 годишна възраст.

  При имунизиране на децата срещу патогени, които причиняват пневмония, доказано впоследствие се е намалила употребата на антибиотици, а оттам и резистентността към тях, коментираха още лекарите от Хасково.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 01.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Прекалено припрени и раздразнителни сте днес. Неприятното е, че това може да се отрази на работата ви, която също е с променлив успех. Тъкмо сега не позволявайте да ви влияят емоции, имате шансове за реализация на професионалното поприще. Взимате решение, което ще се окаже много важно за бъдещето ви.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Може би най-сетне ще успеете да разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате остра необходимост от промяна и същевременно не знаете кое точно да промените. Едно от решенията е просто да освежите обстановката в жилището си като разместите мебелите или промените цвета на стените.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Едно предизвикателство ще ви мобилизира и мотивира да дадете всичко от себе си. Приятелите ви ще се отзоват на нуждите ви, но вие сте длъжни да не забравяте този жест. Допълнителни доходи ще ви позволят да осъществите мечтано пътуване или да заделите таксата за обучението на децата. Пазете нервите си.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Приведете в активност себе си, и ако може хората около вас. Денят е важен със свършената работа и с посланията, които ще дадете на света. Обърнете внимание на онези въпроси, които до сега са стояли на втори план и въпреки затрудненията си ги решете. Приятел има нужда от съдействието ви, не му отказвайте.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Денят е благоприятен за изглаждане на недоразумения с хората около вас. Разумно е да се извините, щом сте сгрешили и да продължите ведро напред. Възможно е да срещнете човека, когото отдавна търсите. Става дума за любов, но не бъдете прибързани. Работното място ще ви предложи нови предизвикателства.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Притежавате завидна издръжливост и се оказвате по-устойчиви от околните на всякакви затруднения. Проблем може да се окаже обаче нещо, което е трябвало отдавна да свършите и не сте успели. Намерете време за всичките си ангажименти, като не подценявате нито един от тях. Вечерта ще се окажете на място, където ще сте обградени с внимание.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В добро настроение ще премине денят ви, насищайки атмосферата около себе си с ведрина и хубави емоции. Добронамерени сте и сте готови да помагате на всеки, имащ нужда от подкрепата ви. Можете да го постигнете с конкретни дела, като се съобразите с желанията им. Това ще ви спечели уважение и привързаност.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Амбицирани сте да се справите без отлагане с въпроси, които ви създават притеснения и ще го направите. Паралелно с това, със самочувствие и в добро състояние на духа, ще налагате идеите си, убедени в правотата им. Бъдете гъвкави и не поставяйте условия там, където срещате съгласие.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Денят ви ще премине според очакванията, разбира се с малки изключения. За да елиминирате неприятните изненади бъдете толерантни и по-смирени. Има какво да научите от онези, които не одобрявате. Можете да имате повече, стига да не стигате до крайности в мисленето и поведението си.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни, за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към него и да импровизирате. Важното е да бъдете себе си. Доверете се на интуицията си. Едва ли ще ви подведе.
  01 апр 2020
  Последни новини