От х:

Днес в x:

10 °C

На Великден осветиха 8-метровия метален кръст край Книжовник

  8-метровият метален кръст край хасковското село Книжовник беше осветен навръх Великден от отец Митко.

  Разпятието е поставено в края на 2018 година на най-високата точка в местността „Ямача”, за да се вижда от всички страни надалеч от селото. Кръстът се намира в близост и до големия трибагреник.

   Инициативата е на младите хора, свързани с Книжовник, начело с кмета  Иван Славилов, който е най-младият управник в Хасковска област.

  Идеята се  ражда още преди три години, разказа един от инициаторите д-р Стефан Динков. До реализацията й се стига с помощта на доброволци, набират се средства чрез Фейсбук кампания, участват и Хасковски фирми с дарения на материали и труд. Включват се и хора от цяла България, дори и от чужбина, даже и такива, които нямат нищо общо със селото, разказа кметът.

  Избират освещаването да е точно днес заради символиката.

  По-възрастните хора знаят местността като сакрална. Наблизо до място на кръста са и вековните дъбове, а наоколо мястото се знае като енергийно, разказа Вълко Колев. В спомените си от дете още от 1945 година той носи и моментите, в които възрастните ги водели на „Ямача” да залесяват. 

  На това място преди половин век е било и първото футболно игрище на Книжовник. А местният отбор стига през 60-те години на миналия век и до участие в националното първенство. 

  Гледката, която се открива от мястото  е впечатляваща, селото изглежда, погледнато от тук, като на длан.

   „Все хубави моменти са свързани с това място. Идвам най-малко веднъж седмично и когато погледна от  тук сякаш ми се отваря душата. Отпочивам си и каквото ми се е нагнетило излиза”, описва емоциите си възрастният мъж кореняк от Книжовник.

  На празничното освещаване специално написано за повода стихотворение прочете Гроздан Грозев. Сред присъстващите беше и  победителят в  третия сезон на реалити формата "Фермата" Яни Андреев, който е и сред благодетелите за вдигането на кръста.

  „С вдигането на кръста поставихме началото и на ремонта на местния храм”, обяви кметът Иван Славилов. Той благодари на всички, участвали за вдигането на кръста и на тези, които работят по храма.  Църквата „Св.Св. Кирил и Методий” в с. Книжовник е завършена през 1934 година и от тогава не е ремонтирана, в момента е в окаяно състояние. Около 500 хил. лв. са необходими за обновяването на храма. Парите отново се събират от дарения, но инициативните хора от Книжовник работят доброволно, за да има повече средства за материали. Ремонтът ще се извърши поетапно, вече началото му е сложено със смяна на дограмата и санирането на храма.  

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (14)

  • 1
   Ис
   Истински Кенански Маймун
   5 -26
   15:05, 28 апр 2019
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 2
   Ке
   Кенански Шебек
   6 -18
   15:34, 28 апр 2019
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 3
   Ян
   Янко Митев
   10 -21
   15:45, 28 апр 2019
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 4
   Ке
   Кенанския Маймун
   8 -21
   16:14, 28 апр 2019
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 5
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
   • Ке
    кенанския лъв
    5 -8
    18:23, 28 апр 2019
    Ленин постоянно е стискал каскета си в ръце за да не му го отмъкнат революционерите от
    комунистическата сволач .
   • А при Демонокрацията имате избор кой да ви лашка :
    - кеф ти Боци Маймуната
    - кеф ти Бей Джолан
    - кеф ти някой джендър като Сюлейман Паси , Църен Ваньо или Сере-гей :))
  • 6
   Кн
   Книжовен Маймун
   9 -12
   18:14, 28 апр 2019
   Така си е, при един порив на вятъра кръста се залюшка но не падна. Фундамента е малък и е в песъчлива почва и рано и ли късно ще се наклони конструкцията.
   Специално за тържеството бе сготвен курбан от 5 годишна тлъста ялова овца и раздаден. След което бе полято с ракия и бира в хоремака.
  • 7
   Ве
   весо
   8 -8
   19:15, 28 апр 2019
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 8
   Ха
   Хард рок
   10 -7
   20:29, 28 апр 2019
   Не разбирам каква е тази мания по кръстовете. Народът е масово неграмотен в християнството, от кръстовете какъв е смисъла, някой да ми обясни. Каква е тази мегаломания, противополжна на смирението. По добре е човек да чете Библията, да се причестява. Апропо така заварената неръждавейка не е православно каноничен кръст
  • 9
   Ан
   Антон
   30 -6
   20:53, 28 апр 2019
   Точно така трябва да има кръстове! А вие какво искате, ако вият от минаретата ви пречи и на кръстовете намирате все нещо! Слагат се, за да може дебили като вас да питат, ей затова се слагат!
  • 10
   Бо
   Ботуш Каишев
   2 -6
   17:26, 29 апр 2019
   А при освещаване на кръста бяха ли Кулинкин Георги... Виж коментара
  • 11
   Хр
   Хриси
   3 0
   09:49, 30 апр 2019
   Дявола го е страх най-много от кръста и причастието и светената вода.
  • 12
   Го
   Гост
   0 0
   15:32, 30 апр 2019
   Петолъчка, кръстове, а и полумесец в очакване, ..

  Хороскоп за 27.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Уверени в правотата на мислите си, ще поставите условие пред онези, с които работите за конкретни изпълнения и обвързаности, които ще променят резултатите ви, но в положителна посока. По този начин ще продължите спокойно напред, със защитени интереси и добре свършена работа.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днешните ви ангажименти ще ви срещнат с нови и интересни хора. Ако дейността, с която се занимавате е в сферата на услугите, изгледите за успех нарастват значително. Трудно ви е да откажете помощ на ваш близък, колкото и да сте затрупани с работа. Успявате да постигнете желаното при преговори, които отдавна водите.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Трудностите ви не са непреодолими, но ще ги решите по-леко, ако потърсите съдействие. Вървите в правилната насока, нужно е още време и търпение. Станете по-дружелюбни към онези, които ви помагат и ви се възхищават. Не си давате сметка, че без тяхната енергия не бихте стигнали до там, където сте.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Имате енергия, но не пренебрегвайте прекалената си натовареност. Работата ще ви погълне и това няма да се хареса особено на интимният ви партньор. Изяснете чувствата си, споделяйте повече време заедно. Финансова договореност ще повиши доходите ви.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Сблъсквайки се с професионални и финансови проблеми, ще търсите начини за решаването им. Затрудненията ще ви мотивират да се мобилизирате и в тази връзка ще покажете не проявени до сега достойнствата на характера си. Избягвайте конфликтите, за да не разпилеете енергията си напразно.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Неразрешени служебни въпроси ще ви подтикнат да изразите по-ясно позицията си и да приключите с тях. Аргументирано ще защитите идеята си за промяна в организацията на работното място или общият ви бизнес. Не пренебрегвайте мнението на колегите си и не се дистанцирайте, за да вървят по-гладко нещата ви.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Емоционални пристрастия ще ви тласнат към човек, който меко казано не ви заслужава. Не позволявайте на чувствата да замъглят разума ви и бъдете прагматични. Имайки адекватно поведение към случващото се наоколо, ще получите предимство в предстоящи събития. Ако от вас се очаква отговор – на бързайте, помислете.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Делата, които сте планирали да се осъществят бързо, ще се забавят не по ваша вина. Оставете настрана вълненията на колега, който се опитва да ви натоварва с проблемите си. Едва ли можете да му помогнете, а и по-скоро той ще ви попречи да свършите част от своите намерения.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Текущи проблеми ще ви поставят в условия да избирате една или друга възможност за решаването им. Пряката ви заетост също ще ви ангажира и по-малко време ще ви остава за личен живот. Доверете се на хората край себе си и не търсете причини да разваляте вече договорени условия.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявената инициатива днес ще даде резултати, очакват ви ползотворни срещи и постигане на договорености. Доказване на професионални качества и други придобивки. Развитията в личния ви живот ще продължат и занапред, въпреки, че някои от вас не мислят така. Не са изключени здравословни неразположения, вземете мерки.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Дългоочаквано събитие ще ви донесе много настроение и радостни вълнения. Възползвайте се от благоприятната обстановка, притесненията ви ще отпаднат и ще покажете най-доброто. В личен план ще си задавате много въпроси, за цената на успеха, за любовта и други не по-малко важни неща за вас.
  27 яну 2020
  Последни новини