От х:

Днес в x:

-3 °C

В малките населени места не искат да се ръкуват с онкоболните, смятат ги за заразни

Проблемите на онкоболните в семейната среда и обществото вади отново на дневен ред Хасковската организация към Сдружението "Българска Асоциация на Хора с онкологични и други заболявания "Живот".

Повечето от здравите все още не са твърде наясно с перипетиите, през които болните минават. Не е добре информирано обществото ни за трудностите, с които те трябва да се справят ежедневно. Стига се дори до абсурдни ситуации в по-малките населени места, при които хората се притесняват да подадат ръка на онкоболен, защото го смятат за заразен. За несгодите разказа председателят на Асоциация „Живот“ в Хасково Минка Арабаджиева.

Проблем при много от хората, които са минали прз хирургично или медикаментозно лечение и трябва изцяло да прекроят начина си на живот, е и отношението, и поведението на близките им. Често семействата не могат да свикнат да живеят в ритъма на живот на болния и се разпадат. А подкрепата на най-близките е най-важна в такива моменти, отбелязва Арабаджиева.

Основна тема е и липсата на центрове за рехабилитация след лечение. Два са центровете в България. Този в София е бил изграден по проект, но след приключване на финансирането, е спрял  дейността. Така че в момента у нас работи реално само центърът в Пазарджик, който е с капацитет от около 30 места.

Асоциацията в Хасково има подходящо помещение, където може да бъдат разположени уреди за възстановяване за хората преминали интервенции, но няма финансиране за това. Сумата, необходима за оборудването всъщност никак не е висока-около 5 хил.лева., а такъв център би бил от изключителна полезност за  миналите операции, лъче и химеотерапии, казва Минка Арабаджиева.

В подкрепа на по-добрата информираност на гражданите, а и с цел да се осъществи по-сериозен граждански мониторинг върху законодателството, касаещо онкоболните у нас, в момента Сдружение “Живот“ изпълнява проект, по който ще се извърши проучване и анализ на нормативната среда, както и изследване върху добри практики в ЕС. Ще бъдат разработени предложения за прилагането им и у нас.

Досега направените анализи показват, че онкоболните у нас са застрашени от некоординирана или откъсната от обществените нужди политика. Лекарствената политика в тази област е обременена с тромава бюрокрация и бюджетни ограничения. Статистиката сочи, че към близо 240 000 регистрирани онкоболни ежегодно се добавят нови 30 000 души, които се нуждаят от медикаменти, лечение и подкрепа от близките и цялото общество.

По проекта ще бъде създадена и интернет платформа за дебати по темата.

Красимира Славова

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ке
  Кенанския Маймун
  1 -1
  05:01, 6 апр 2019
  Много от онкологичните заболявания се причиняват от вируси
  .. Например човешкия папилома вирус - атакува кожата и лигавиците - и причинява също рак - даже от десетилетие има ваксина (задължителна) за децата в Западния Свят.
  Human papillomavirus infection
  From Wikipedia, the free encyclopedia
  Така че всичко се предава - даже чрез ръкостискане
  ... Ако може Патката да ме опровергае по научно :))
  • Ви
   Вирусолог
   0 0
   13:02, 8 апр 2019
   Освен ако не му лапнете оная работа след като сте се ръкостискали, няма как да Ви предаде вируса. Хубаво е, че четете статии в интернет, но е лошо да се чете през пръсти.

Хороскоп за 21.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ваша молба ще бъде удовлетворена и ще получите нужното ви разрешение. Ако сте решили да предприемате рисковани начинания отложете го за друг път. Денят не е подходящ за това има голяма вероятност да загубите значителна сума. Постъпка на ваш близък ще ви го представи в неподозирана светлина. Имате достатъчно време да намерите решение на проблем, който ви занимава напоследък.
21 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Започвате чудесно новата работна седмица. Действате с размах днес, тъй като имате много работа и идеи, които чакат да бъдат осъществени. Предпочитате да работите самостоятелно, тъй като така е най-сигурно, че ще успеете да се справите с плановете си. Привлечени сте от идеята на свой близък и се стараете да я доразвиете.
21 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Неотстъпчиви сте по отношение на намеренията си и няма да позволите на чуждото мнение и емоции да ви влияят прекалено много. Ще изградите успешно сътрудничество с някой, с когото предстои да вървите в една посока напред в бъдещето си. Създавате нещо ново и то скоро ще ви донесе първите добри резултати.
21 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Това, което ви привлича ще стане причина да отделите голяма част от времето си, за да го постигнете. За много от вас то е свързано с бизнеса или професионалната ви работа. Да сте близо до любимия ви човек е също ваша необходимост. Раците ще имат емоционална среща и вълнуваща вечер.
21 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Мнозина от вас днес са обхванати от творчески колебания. Не сте сигурни точно какъв подход да предприемете при важно начинание. Мислите ви се лутат в разнопосочни идеи. Опитайте се да отсеете онези, които ви се струва, че ще донесат оптимални резултати. Разговор с ваш партньор може много да ви помогне.
21 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
21 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
С участието си в печеливш проект ще повишите доходите си, освен, че ще натрупате повече опит и самочувствие. И по други причини има защо да бъдете доволни, в дома си ще се радвате на добри вести. Някои от тях са свързани с бита и пътуванията ви, ваши или на близките ви.
21 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-уверени в себе си. Както вие умеете да насърчавате, така би ви било от полза нечие одобрение сега. Доверявайте се само на проверени хора. Така ще си спестите неприятности. Помислете как да направите вечерта интересна за любимите си хора. Това ще ви сплоти и направи по-добри.
21 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Убедителни и точни, ще фокусирате вниманието на другите върху наболелите теми и ще предлагате решения. Ако сте искрени и честни, ще ви бъде лесно в реализация на всичко, с което се захващате. За онези, които не са ви познати се доверете на специалистите. Отношенията в семейството постепенно се изясняват, в случай, че са били влошени до сега.
21 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Много добри попадения в бизнес начинанията, където действате със свойствения си замах и афинитет към рисковете. В личен план също ви очакват приятни емоции свързани с харесван и желан от вас човек. Все пак не бъдете твърде настоятелни.
21 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Търсенията ви в избрана от вас област ще ви отведат до интересни и неочаквани за вас открития. Напредъкът, който ще постигнете най-вероятно ще ви мотивира да продължите да действате в същата насока. Упоритостта и постоянството ви ще бъдат възнаградени.
21 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Новостите ще ви направят по-смели и дръзки. Грижите ще отстъпят място на мечтите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Желана къща или друга семейна необходимост ще зарадва някои от вас. Колебанията ви ще се стопят и уверено ще пристъпите към изграждането на новия си живот.
21 яну 2020
Последни новини