От х:

Днес в x:

В малките населени места не искат да се ръкуват с онкоболните, смятат ги за заразни

Проблемите на онкоболните в семейната среда и обществото вади отново на дневен ред Хасковската организация към Сдружението "Българска Асоциация на Хора с онкологични и други заболявания "Живот".

Повечето от здравите все още не са твърде наясно с перипетиите, през които болните минават. Не е добре информирано обществото ни за трудностите, с които те трябва да се справят ежедневно. Стига се дори до абсурдни ситуации в по-малките населени места, при които хората се притесняват да подадат ръка на онкоболен, защото го смятат за заразен. За несгодите разказа председателят на Асоциация „Живот“ в Хасково Минка Арабаджиева.

Проблем при много от хората, които са минали прз хирургично или медикаментозно лечение и трябва изцяло да прекроят начина си на живот, е и отношението, и поведението на близките им. Често семействата не могат да свикнат да живеят в ритъма на живот на болния и се разпадат. А подкрепата на най-близките е най-важна в такива моменти, отбелязва Арабаджиева.

Основна тема е и липсата на центрове за рехабилитация след лечение. Два са центровете в България. Този в София е бил изграден по проект, но след приключване на финансирането, е спрял  дейността. Така че в момента у нас работи реално само центърът в Пазарджик, който е с капацитет от около 30 места.

Асоциацията в Хасково има подходящо помещение, където може да бъдат разположени уреди за възстановяване за хората преминали интервенции, но няма финансиране за това. Сумата, необходима за оборудването всъщност никак не е висока-около 5 хил.лева., а такъв център би бил от изключителна полезност за  миналите операции, лъче и химеотерапии, казва Минка Арабаджиева.

В подкрепа на по-добрата информираност на гражданите, а и с цел да се осъществи по-сериозен граждански мониторинг върху законодателството, касаещо онкоболните у нас, в момента Сдружение “Живот“ изпълнява проект, по който ще се извърши проучване и анализ на нормативната среда, както и изследване върху добри практики в ЕС. Ще бъдат разработени предложения за прилагането им и у нас.

Досега направените анализи показват, че онкоболните у нас са застрашени от некоординирана или откъсната от обществените нужди политика. Лекарствената политика в тази област е обременена с тромава бюрокрация и бюджетни ограничения. Статистиката сочи, че към близо 240 000 регистрирани онкоболни ежегодно се добавят нови 30 000 души, които се нуждаят от медикаменти, лечение и подкрепа от близките и цялото общество.

По проекта ще бъде създадена и интернет платформа за дебати по темата.

Красимира Славова


 

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ке
  Кенанския Маймун
  1 -1
  05:01, 6 апр 2019
  Много от онкологичните заболявания се причиняват от вируси
  .. Например човешкия папилома вирус - атакува кожата и лигавиците - и причинява също рак - даже от десетилетие има ваксина (задължителна) за децата в Западния Свят.
  Human papillomavirus infection
  From Wikipedia, the free encyclopedia
  Така че всичко се предава - даже чрез ръкостискане
  ... Ако може Патката да ме опровергае по научно :))
  • Ви
   Вирусолог
   0 0
   13:02, 8 апр 2019
   Освен ако не му лапнете оная работа след като сте се ръкостискали, няма как да Ви предаде вируса. Хубаво е, че четете статии в интернет, но е лошо да се чете през пръсти.

Хороскоп за 16.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
В движение и работа ще премине деня за повечето от вас. Прекалената ви активност може да ви създаде проблеми, бъдете внимателни с онези, които не споделят идеите ви. Спазвайте добрия тон и не се поддавайте на провокации, така ще запазите спокойствието и работоспособността си.
16.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не разчитайте на случайността, а действайте. Постарайте се сами да потърсите решение на въпросите, които ви интересуват, и едва тогава прибягвайте до помощ от другите. Откриват ви се възможности, които не бива да пренебрегвате. Успешни ще са пътуванията ви, но внимавайте с изправността на автомобила си, ако шофирате.
16.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнесете се с разбиране към проблемите на хората от обкръжението си и не злоупотребявайте с търпението им. На работното място ще се появят нови изисквания, с които ще трябва да се съобразявате. Няма да ви е лесно, но предвид уменията ви, ще се справите. В края на деня потърсете подходящи начини за разпускане.
16.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Търсещите промяната ще започнат на чисто в професионалната сфера и това ще осмисли живота им. Промени се предвиждат и в личните ви взаимоотношения. Загатната до сега връзка ще премине в друга фаза, за едни напред, за други, означаваща край. Не бъдете в нищо прибързани. Внимателно обмисляйте възможностите си.
16.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще осмислите много от нещата, които ви предстоят и ще се опитате да намерите най-доброто решение на решаващ въпрос. Не бъдете предубедени към определени подходи, а се опитайте да сте отворени към всяко едно нещо, което може да ви е от полза. Въпрос, касаещ личния ви живот не търпи отлагане, затова ще трябва да отнемете от работното си време.
16.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Новости от интимен характер ще разнообразят деня ви. За някои те ще са свързани с появата на нова личност, а за други с обяснения и не дотам желани емоции. Във всички случаи ще се съобразявате повече със себе си и по-малко с околните. Следвайте целите си и ще останете доволни от свършеното.
16.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очертават се успешни ходове, а вие отдавна давате заявка за тях. Ще ви се предложи възможност, която, ако добре използвате , резултатите ще ви радват. Подкрепата на близките ще ви стимулира към действие. За някои се очертава вълнуващ разговор с човек, към когото не сте безразлични.
16.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят се очертава като особено ползотворен за повечето от представителите на зодията. Днес кипите от енергия и хъс за работа. Справяте се чудесно с професионалните си задължения и имате голям успех в контактите си с делови съмишленици. От голямо значение ще се окаже способността ви да мислите бързо.
16.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Бъде практични и не лишавайте околните от възможността да се включат в работата ви. Денят предразполага към споделеност във всичко. Дистанцирането ще ви направи тъжни. По-малко говорете и никакъв случай за неща, които не мислите. В противен случай ще си навлечете неприятности.
16.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще работите за собствените за интересите си, без да се съобразявате с околните. Постигнатото може и да ви удовлетвори, но дали няма да нараните някого с поведението си. Ако това ви интересува, станете по-дискретни и учтиви в отношенията си. Пазете се да не попаднете на по-хитри от вас хора.
16.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Без да губите настроение, ще се включите в събитията на деня. Срещите ще ви носят добра перспектива за бизнеса ви, но разбира се, ако покажете активността си. Бъдете добри и не губете мярката в общуването, като не се поддавате и на ласкателства. Бъдете себе си и няма да ви липсват хубави емоции.
16.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Очевидно доброто ви настроение е заразително. Съсредоточената ви работа върху нещо, което според вас е печелившо, дава резултати. Останете верни на себе си и не пропускайте да споделите вълненията си с близък човек. Бъдете повече време с партньора си, дори това да ви струва усилия. Сега е момента.
16.09.2019
Последни новини