От х:

Днес в x:

В малките населени места не искат да се ръкуват с онкоболните, смятат ги за заразни

Проблемите на онкоболните в семейната среда и обществото вади отново на дневен ред Хасковската организация към Сдружението "Българска Асоциация на Хора с онкологични и други заболявания "Живот".

Повечето от здравите все още не са твърде наясно с перипетиите, през които болните минават. Не е добре информирано обществото ни за трудностите, с които те трябва да се справят ежедневно. Стига се дори до абсурдни ситуации в по-малките населени места, при които хората се притесняват да подадат ръка на онкоболен, защото го смятат за заразен. За несгодите разказа председателят на Асоциация „Живот“ в Хасково Минка Арабаджиева.

Проблем при много от хората, които са минали прз хирургично или медикаментозно лечение и трябва изцяло да прекроят начина си на живот, е и отношението, и поведението на близките им. Често семействата не могат да свикнат да живеят в ритъма на живот на болния и се разпадат. А подкрепата на най-близките е най-важна в такива моменти, отбелязва Арабаджиева.

Основна тема е и липсата на центрове за рехабилитация след лечение. Два са центровете в България. Този в София е бил изграден по проект, но след приключване на финансирането, е спрял  дейността. Така че в момента у нас работи реално само центърът в Пазарджик, който е с капацитет от около 30 места.

Асоциацията в Хасково има подходящо помещение, където може да бъдат разположени уреди за възстановяване за хората преминали интервенции, но няма финансиране за това. Сумата, необходима за оборудването всъщност никак не е висока-около 5 хил.лева., а такъв център би бил от изключителна полезност за  миналите операции, лъче и химеотерапии, казва Минка Арабаджиева.

В подкрепа на по-добрата информираност на гражданите, а и с цел да се осъществи по-сериозен граждански мониторинг върху законодателството, касаещо онкоболните у нас, в момента Сдружение “Живот“ изпълнява проект, по който ще се извърши проучване и анализ на нормативната среда, както и изследване върху добри практики в ЕС. Ще бъдат разработени предложения за прилагането им и у нас.

Досега направените анализи показват, че онкоболните у нас са застрашени от некоординирана или откъсната от обществените нужди политика. Лекарствената политика в тази област е обременена с тромава бюрокрация и бюджетни ограничения. Статистиката сочи, че към близо 240 000 регистрирани онкоболни ежегодно се добавят нови 30 000 души, които се нуждаят от медикаменти, лечение и подкрепа от близките и цялото общество.

По проекта ще бъде създадена и интернет платформа за дебати по темата.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ке
    Кенанския Маймун
    1 -1
    05:01, 6 апр 2019
    Много от онкологичните заболявания се причиняват от вируси
    .. Например човешкия папилома вирус - атакува кожата и лигавиците - и причинява също рак - даже от десетилетие има ваксина (задължителна) за децата в Западния Свят.
    Human papillomavirus infection
    From Wikipedia, the free encyclopedia
    Така че всичко се предава - даже чрез ръкостискане
    ... Ако може Патката да ме опровергае по научно :))
    • Ви
      Вирусолог
      1 0
      13:02, 8 апр 2019
      Освен ако не му лапнете оная работа след като сте се ръкостискали, няма как да Ви предаде вируса. Хубаво е, че четете статии в интернет, но е лошо да се чете през пръсти.
Последни новини