От х:

Днес в x:

11 °C

В малките населени места не искат да се ръкуват с онкоболните, смятат ги за заразни

Проблемите на онкоболните в семейната среда и обществото вади отново на дневен ред Хасковската организация към Сдружението "Българска Асоциация на Хора с онкологични и други заболявания "Живот".

Повечето от здравите все още не са твърде наясно с перипетиите, през които болните минават. Не е добре информирано обществото ни за трудностите, с които те трябва да се справят ежедневно. Стига се дори до абсурдни ситуации в по-малките населени места, при които хората се притесняват да подадат ръка на онкоболен, защото го смятат за заразен. За несгодите разказа председателят на Асоциация „Живот“ в Хасково Минка Арабаджиева.

Проблем при много от хората, които са минали прз хирургично или медикаментозно лечение и трябва изцяло да прекроят начина си на живот, е и отношението, и поведението на близките им. Често семействата не могат да свикнат да живеят в ритъма на живот на болния и се разпадат. А подкрепата на най-близките е най-важна в такива моменти, отбелязва Арабаджиева.

Основна тема е и липсата на центрове за рехабилитация след лечение. Два са центровете в България. Този в София е бил изграден по проект, но след приключване на финансирането, е спрял  дейността. Така че в момента у нас работи реално само центърът в Пазарджик, който е с капацитет от около 30 места.

Асоциацията в Хасково има подходящо помещение, където може да бъдат разположени уреди за възстановяване за хората преминали интервенции, но няма финансиране за това. Сумата, необходима за оборудването всъщност никак не е висока-около 5 хил.лева., а такъв център би бил от изключителна полезност за  миналите операции, лъче и химеотерапии, казва Минка Арабаджиева.

В подкрепа на по-добрата информираност на гражданите, а и с цел да се осъществи по-сериозен граждански мониторинг върху законодателството, касаещо онкоболните у нас, в момента Сдружение “Живот“ изпълнява проект, по който ще се извърши проучване и анализ на нормативната среда, както и изследване върху добри практики в ЕС. Ще бъдат разработени предложения за прилагането им и у нас.

Досега направените анализи показват, че онкоболните у нас са застрашени от некоординирана или откъсната от обществените нужди политика. Лекарствената политика в тази област е обременена с тромава бюрокрация и бюджетни ограничения. Статистиката сочи, че към близо 240 000 регистрирани онкоболни ежегодно се добавят нови 30 000 души, които се нуждаят от медикаменти, лечение и подкрепа от близките и цялото общество.

По проекта ще бъде създадена и интернет платформа за дебати по темата.

Красимира Славова

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ке
  Кенанския Маймун
  1 -1
  05:01, 6 апр 2019
  Много от онкологичните заболявания се причиняват от вируси
  .. Например човешкия папилома вирус - атакува кожата и лигавиците - и причинява също рак - даже от десетилетие има ваксина (задължителна) за децата в Западния Свят.
  Human papillomavirus infection
  From Wikipedia, the free encyclopedia
  Така че всичко се предава - даже чрез ръкостискане
  ... Ако може Патката да ме опровергае по научно :))
  • Ви
   Вирусолог
   0 0
   13:02, 8 апр 2019
   Освен ако не му лапнете оная работа след като сте се ръкостискали, няма как да Ви предаде вируса. Хубаво е, че четете статии в интернет, но е лошо да се чете през пръсти.

Хороскоп за 15.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
От вас зависи денят ви да е спокоен, ползотворен и приятен. Имате сили да приключите в срок със задачите си, оставяйки си време и за себе си. Добрите ви намерения ще ви отведат на интересни места и срещнат с подходящите хора. Починете си. Самотата не е добър партньор на никому.
15 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Избирате доста перспективна насока за действие. Успявате да си създадете ангажименти, които поглъщат цялото ви внимание. Работата ви е интересна и напълно ви удовлетворява. Не бързайте да отговаряте на направено ви предложение. Изчакайте известно време, ситуацията съвсем скоро много ще се промени. Готови сте да помогнете на ваш близък, но самият той като че ли не иска да излезе от затрудненото положение.
15 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят е подходящ за активни действие във всички посоки. Много от вас ще се заемат с решаването на административни въпроси, имащи отношение към авторитетни институции. Сами ще се уверите в повишаващите ви се творчески и професионални възможности, възползвайте се от момента.
15 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
С ясни цели и овладени емоции ще продължите да работите, спазвайки срокове, обещания и лични интереси. В такъв дух новите ви идеи, споделени с подходящите хора, ще намерят по-бързата си реализация. Добрите взаимоотношения ви дават кураж и сила, които се отразяват благоприятно на самочувствието, плановете и настроението ви.
15 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Грижата за някого ще ви натовари допълнително, но няма да съжалявате. Помощта ви ще бъде оценена, но най-важното е, че чрез подкрепата ви ще се изправи и продължи. Има друго, което ви притеснява. Не всичко е такова, каквото би ви се искало в интимните отношения и голяма тежест ще свалите от гърба си, ако част по-скоро изясните положението.
15 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
15 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
15 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Животът ви е научил да се справяте с новостите без да жалите себе си, и без особени затруднения. Ще имате на своя страна добър помощник, макар, че все още не го припознавате в тази му роля. Ще вземете решение по проблем, който не търпи отлагане. Децата ще ви зарадват с добрите си постижения.
15 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съсредоточете се върху краткосрочните си планове, като дадете предимство на професионалните си и бизнес-изяви. Днес ще можете да осъществите отлагано мероприятие и да постигнете съгласие по общ въпрос с роднини или партньори. Други ще получат интересна оферта, която ще ги занимава през следващите дни.
15 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възможността да ви оценят справедливо и според заслугите ви е реална. В тази връзка покажете добрите си страни и не се главозамайвайте, ако отзивите надминат очакванията ви, продължете с упорството си над трудните въпроси и дайте своя принос за решението им.
15 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работата ви налага да смирите егото си, ако обстоятелствата ви срещнат и с други, като вас властни и можещи хора. Ще се радвате на нещата, които обичате и ще се заредите с положителна енергия за дните напред, стига да отворите сетивата си и погледнете на живота си от към добрата му страна.
15 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Придобивате повече опит в нова за вас област. Това ви дава увереността да се заемете с въпроси, които сте избягвали досега. Бъдете сигурни, че късметът е на ваша страна. Очаква ви интересно запознанство, което може да прерасне в нещо сериозно. Инициативата е изцяло във вас. Вие избирате как да се развие всичко.
15 ное 2019
Последни новини