От х:

Днес в x:

Касата прати писмо до родителите на починалата Мими. Иска 14 000 лева

Дни след смъртта на 6-годишната Мими, майка й получи ново писмо от Здравната каса. С него я приканват да плати почти 14 000 лева за лечението на детето си, съобщи bTV.

Малко след това от Касата увериха, че проблемът вече е решен, а министърът на здравеопазването Кирил Ананиев определи пред телевизионните камери случилото се като "недопустимо". 

Почерненото семейство получава писмото вчера, 26 юни, точно седмица след като детето им почина. В писмото се иска да посочат каква част от сумата за лечението на детето могат да покрият от дарителската сметка. След смъртта на Мими парите са дарени на други деца. 

Майката на детето Надя Мирчева заяви, че е гневна на институциите, които не осигуряват лекарства за трите онкоклиники.

Министърът каза, че не е повярвал на фактите. "Тук е станала някаква или техническа грешка, или някой е злоупотребил със своето служебно задължение! Нищо няма да платят родителите на Мими. И аз съм просто наистина страхотно неприятно изненадан. Това е много несправедливо!", заяви министър Кирил Ананиев.

Обяснението на Здравната каса е, че писмото е пристигнало със закъснение, а вече са осребрили фактурата за лечение на болницата. От ИСУЛ, където лекарите до последно се бореха за живота на малката Мария, потвърдиха, че вчера Здравната каса е платила разходите за лечението й. От сдружение "Деца с онкохематологични заболявания" са писали десетки писма до министрите и институциите за облекчаване на процедурите и осигуряване на лекарства.

Симона Караиванова, Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания", призова министърът на здравеопазването да съдейства за купуването на лекарства.

"Г-н Ананиев, купете лекарства за децата ни! Това е нашият призив! На черно ли ще ги купуват, на червено ли, нас не ни интересува! Ако искат като родителите - в куфари да ги купуват!", призова Симона Караиванова. 

На 19 юни, след като бе оповестено, че 2 месеца НЗОК бави лекарства за онкоболното дете, 6-годишната Мими почина. За проблеми след преминаването на Фонда за лечение на деца към НЗОК съобщиха от пациентски организации "Заедно с теб", като те поставят под съмнение капацитета на Здравната каса да работи като Фонда за лечение на деца.

Детето е било болно от левкемия и се лекувало в столичната болница "Исул", където е починало. Последва взаимна размяна на обвинения между НЗОК и болница "Исул" за това кой е виновен за протакането на лечението. В позицията си до медиите от здравната каса заявиха, че унивеситетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" е забавила документите на 6-годишната Мария. От ИСУЛ пък изпратиха позиция до медиите, в коятоопровергават НЗОК за забавените документи.

Фондът за лечение на деца от отделна структура премина към Здравната касаот април месец тази година.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ма
    майка
    0 -3
    09:05, 28 юни 2019
    новините са ви стари. този въпрос още вчера беше решен. не го съобщавайте като че сте открили колелото.
    • Ан
      антимишок
      3 0
      11:21, 28 юни 2019
      И какъв въпрос е решен?!Факт е че чиновниците убиха детето,а сега искат да им се плати за това убийство?!Представяте ли си изобщо колко трябва да си лишен от човечност за да напишеш такова писмо?!Факт е че ако живеехме в НОРМАЛНА държава това изпълнение на чиновниците щеше да струва милиони обезщетение за УНИЖЕНИЕТО понесено от семейството?!п.п
Последни новини