От х:

Днес в x:

Поклон и почит към паметта на тракийци на площад „Свобода“

    Думи на признателност за героизъм, за страдание и с призив за спокойно бъдеще прозвучаха тази вечер на площад “Свобода„ в Хасково в Денят на Тракия.

    На датата 26 март се чества подвигът на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета, а също и паметта на хилядите тракийски бежанци.

    В центъра на Хасково под звуците на Духовия оркестър цветя на Паметника на незнайния войн поднесоха потомци на тракийци, организации, партии и граждани. На площада в строй почит отдадоха и войниците от хасковското поделение 52740.

    В словата си кметът на града Добри Беливанов и областният управител Станислав Дечев припомниха паметните, но и драматични събития около превземането на Одринската крепост от българските войски, станало на тази дата през 1913 година.

    „ 26 март е забележителна дата в историята на България. Това е ден на победата, но и ден на скръбтта. Превземането на Одринската крепост и военните успехи на армията ни през Балканската война, не носят радост, нито мир. Последвани са от изселническа вълна и без дом остават стотици хиляди наши сънародници, а много са избити“, подчерта в словото си Станислав Дечев.

    Кметът Добри Беливанов припомни девиза на тракийци, величаещ техния дух „Не забравяйте, но не отмъщавайте“.

    В празничната церемония се включиха и генералният консул на България в Одрин Васил Вълчев, заместничката му Радослава Кафеджиева и свещеникът в църквата „Свети Великомъченик Георги“ в Одрин отец Александър Чъкърък.

    Вечерта продължи с изпълнения на площада на Представителен танцов ансамбъл “Китна Тракия“, Фолклорна група „Тракийска дъга“ и Детския фолклорен състав „Пъстрица“.


    Haskovo.net
     

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Х
      Х
      8 -2
      19:44, 26 мар 2019
      Тези новини защо никой не ги коментира?
      • Со
        сос
        14 -4
        19:48, 26 мар 2019
        Защото се радват на лошото!Искат да има насилие,катастрофи,побоища,убийства...такъв е съвременния човек,уви.
    • 2
      Въ
      Въпрос
      7 -2
      22:58, 26 мар 2019
      Защото коментари пишат предимно отровни лумпени. А тази материя е сложна за тях.
    • 3
      Ne
      nelicha
      15 -2
      23:22, 26 мар 2019
      Честита годишнина от Одринската победа на Българския войник братя,но и за съжаление и годишнина от геноцида и разорението на Българските тракиѝци от беломорска тракия .Как мислите Европа знаели историята на европеѝската част на Турция.
    • 4
      Ке
      Кенанския Маймун
      5 -7
      23:45, 26 мар 2019
      Известната фраза "Напреж Тракийци , нашто знаме е мисаля !" - "Напред Тракийци , нашето знаме е кърпата за увиване на хляб" се ражда при щурма на Одрин.
      ... А сега сте Гяурски души..
      Щурмът на укрепленията се води от 10 Родопски и 23 Шипченски полк на Осма тунджанска дивизия. Част от бодливата тел е пометена от артилерията, друга част е срязана от българските сапьори, а където е останала българите я покриват с шинелите си. Напредването на пехотата се подпомага от конната батарея на майор Друмев, която се втурва в действие под дулата на турските оръдия, засипва с шрапнел турските окопи и една твърдина. Въпреки че попада под пушечен и оръдеен огън от страна на турците 10 Родопски полк нахлува във форта Айджиолу и към 1:45 часа на 26 март издига над него фенер – сигнал за българската артилерия да спре огъня – фортът е превзет.
    Последни новини