От х:

Днес в x:

9 °C

Тракийци влизат в клас с уроци по родолюбие след разрешение на МОН

  Тракийското дружество в Хасково „Георги Сапунаров“ и читалище „Тракия“ чакат разрешение от Министерството на образованието, за да реализират отколешна своя мечта-да палят искрата на родолюбието сред учениците от областния град.

  „Това е наша голяма мечта, един проект, който имаме ресурс да реализираме със състава за автентични фолклорни песни и групата по художествено слово към читалището. С тяхна помощ пред учениците ще бъдат изнасяни кратки беседи за войводите, светлите личности в нашия роден край и паметта българската. Ще каним и историци от местния музей. Във фонда на Дружеството имаме и богат снимков материал, по който подрастващите ще могат да илюстрират и събитията.“, поясни идеята председателят на тракийци Кирил Сарджев.

  Днес потомците на бежанците от Беломорска Тракия почетоха паметта на войводата Пано Ангелов, чиято чета е предадена на 19-ти март и в започналото сражение на 20-ти март 1903 година в местността Диманова поляна край с.Сърмашик загиват войводата и един от четниците му-Никола Равашола.

  Героичната им смърт е възпята от Яни Попов в странджанския революционен химн „Ясен месец“, който става и химн на Тракия. Историческите факти припомни днес историкът д-р Красимира Узунова.

  А изключително въздействащата песен „Ясен месец“ днес изпълниха жените от групата за автентичен фолклор към читалище „Тракия“

  За да не бъдат забравени войводите, за да черпият пример от техния героизъм младите сега и в бъдеще, от Тракийското дружество в Хасково са изпратили писмо до общината с искане да им бъде отредено място, където да издигнат мемориал, на който ще бъдат изписани имената на местните войводи.


  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Ма
   мастикаджия
   7 -4
   19:11, 19 мар 2019
   Абе няма ли рахат от тая Узунова бе?Настани дъщеря си вече на топло място,какво още иска?
  • 2
   Г-
   Г-н Михайлов
   3 -4
   20:17, 19 мар 2019
   Трябва да съм честен,този войвода не бях го чувал,но.....още един ПРЕДАДЕН!! Ей това предателството само Българина го има в кръвта си!! Преди него само евреина Юда за 30 денара предава Исус....Вече разбирам защо нарицателното за Българи е " Крадливо и Предателско племе"
  • 3
   Тр
   Тракиот
   4 -4
   22:06, 19 мар 2019
   Напред тракийци, нашето знаме е мисаля!
  • 4
   Ка
   Карлсон от покрива
   0 -1
   16:42, 20 мар 2019
   До Гръкотролът "Тракиот":
   Почивай в мир нещастнико! Гърция е на един хвърлей! Търчи да лижеш рунтавели! Не си бърши мазната покварена уста с тракийски месал ! Ще ти окапят джуките!
   Амин! Заспивай с мегали идеята!

  Хороскоп за 27.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Осигурявате си подкрепа за повечето си начинания през този ден, което ви стимулира да не се отказвате от нито едно от тях. Възможно е да срещнете трудности, но ако навреме ги споделите с околните, те ще намерят начин да ви съдействат. Бъдете по-деликатни в изказванията си относно въпрос, който особено вълнува ваш близък. Рискувате да го засегнете.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Едва ли ще позволите на някой около вас да ви притеснява освен, ако не се касае за нещо наистина важно. Имайте повече доверие на свой близък, което е решил да се заеме с нещо, което околните не одобряват. Радвате се на разбирателство в личен план. Отношенията ви с любимия човек напълно ви удовлетворяват.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Без да жалите силите си, ще се отдадете на поредното предизвикателство. Убедени сте в ползата от труда си и това ви мотивира допълнително. Ще ви потърсят за съвет и ще уважат мнението ви, което ще ви поласкае. Не пропускайте да уважите празника на близък човек, покажете му искреното си отношение към него.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С компромис и такт ще успеете да овладеете конфликтна ситуация, която застрашава да развали настроението ви за целия ден. Заемете се с нещо, което отдавна отлагате и го довършете докрай. Имате нужда от уединение и почивка, така че избягвайте шумни събирания. Не се притеснявайте за отношенията си с любимия човек, заедно ще преодолеете изпречила се трудност.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Настроенията ви днес се променят неочаквано и това едва ли ще се хареса на хората, с които прекарвате ежедневието си. Особено ако станат свидетели на избухливостта ви. Постарайте се да мислите позитивно и да не се отчайвате след първата несполука.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви изпълнен с добро настроение ден. Заниманията ви ще са леки и не натоварващи. Успявате всеки спор да обърнете в шега, с което въздействате ободряващо на хората около себе си. На някои от вас им предстои пътуване, което ще бъде интересно. Обърнете повече внимание на децата днес.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Въпреки почивния ден посветете се на деловите си ангажименти и няма да съжалявате. Постигнатото днес ще бъде стабилна основа за бъдещото разрастване на фирмата ви. Освен това близките ви имат предостатъчно занимания днес и едва ли ви се разсърдят.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Постарайте се да не обръщате внимание на маловажните въпроси, с които се опитват да ви занимават околните. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което може да ви помогне да свършите важен ангажимент далеч по-лесно. Контактите ви днес ще са много ползотворни. Постепенно придобивате нужната ви увереност.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Отдайте се на необходимата ви и заслужена почивка, освен, ако не решите да разнообразите деня си с кратко пътуване. Оставете ядовете за делника и бъдете внимателни, ако шофирате.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Водолей Семейната среда е от особено значение за вас сега. Тонусът, с който тя ви зарежда ви е жизнено важен. Ще изпитате интересни преживявания, ако се включите в една нова група.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Интересни събития свързани с ваши близки ще ангажират вниманието ви днес. Евентуалния им успех ви засяга непосредствено и ще доведе промяна на плановете ви за близките дни. Вие също можете да допринесете за него и най-вероятно няма да се колебаете дълго дали да го сторите. Оптимистичните ви очаквания са напълно оправдани.
  27 яну 2020

  Случаен виц

  Последни новини