От х:

Днес в x:

20 °C

Блокираха пътя за "Маказа", в Конуш искат асфалт на улиците и вода

  Жители на хасковското село Конуш излязоха на протест днес предиобед. Въпреки мразовитото време се събраха двайсетина души, които в знак на недоволство блокираха за около половин час главния път за граничния пункт "Маказа" за Гърция.

  Групата мъже и жени застанаха на пешеходна пътека и блокираха пътя на преминаващите автомобили. Действията им са провокирани от окаяното състояние на улиците в селото, както и липса на вода през лятото в горната махала.

  "Години наред обещават пътища, докато вземат мандата, но после нищо", ядосваше се един от протестиращите. Хората в селото се ядосват още, че по много улици няма канализация за отпадни води.

  "Всичко е в кал. Хората цяла зима газят в кал, разнасят я и в магазините", коментира Гергана Гогова. Тя допълни, че ако управляващите не им обърнат внимание и не се предприемат реални действия, ще продължат с блокадите, включително и през лятото, когато е потока от туристи, пътуващи към Гърция.

  Някои от преминаващите водачи изказаха съпричастност към недоволстващите. "Съпричастни сме към тях, улиците са лоши, а всички плащаме винетки, застраховки, данъци. Цялата държава, всичко е с главата надолу", възмущаваше се Стоян Митев, който бе попаднал в блокадата с колата си.

  Други от преминаващите обаче недоволстваха заради това, че не могат да продължат по пътя си. Един от шофьорите реши да заобиколи зебрата, но местните изскочиха пред колата му и за малко да се стигне до инцидент. Някои от преминаващите с автомобили избегнаха блокадата, преминавайки по заобиколен маршрут.

  Потърсен за коментар кметът на селото Младен Марчев призна, че в Конуш много от улиците се нуждаят от ремонт, за който ще бъдат необходими милиони левове. Той уточни обаче, че през последните близо 20 години е положен едва около 100 метра асфалт по улица "Христо Ботев". Тя била планирана за ремонт, тъй като е най-натоварената. За селото са били отпуснати около 30 000 лева, с които преди дни е асфалтирана една малка част от улицата.

  Ремонтираният участък обаче е изглежда като петънце на фона на множеството улици в селото, част от които никога не са имали асфалт. Тези, които пък на места имат, се образуват големи дупки и местните се ядосват, че непрекъснато си трошат колите в тях, минавайки ежедневно през тях. Хората в Конуш обаче са категорични, че трябва да се направи ремонт в селото, което е едно от големите и някои от местните са вдигнали хубави къщи с пари от гурбет.

  Селският управник обаче остава с вързани ръце за справяне със ситуацията, защото обяснява, че кметството няма самостоятелен бюджет. Той поясни, че през годините някои от улиците са чакълирани, но след време отново се образуват дупки.

  Марчев обаче е оптимист за справяне с безводието в летните месеци. Той поясни, че очаква служители от Басейнова дирекция да направят необходимите измервания и да издадат разрешително за ползване за водовземане от кладенец в бившето Военно поделение. "В тази посока нещата вървят добре и се надявам докато съм кмет този проект да бъде реализиран и проблемът с водата да бъде решен окончателно в селото", коментира Младен Марчев. Той припомни, че водата в Конуш е гравитачна и се влияе от засушавания, заради което е и сравнително по евтина - кубикът е 60 ст.

  От община Хасково припомниха, че кметството не може да кандидатства по проект за ремонт в селските райони, защото е не отговаря на изискванията. Заради това дейностите по селата могат да се извършват само със средства на общината. За 2019 година в бюджета на община Хасково за ремонт на улици в селата са предвидени 665 583 лева. От кметството поясниха, че се подготвя обществената поръчка за обявяване и ще се ремонтират улиците, посочени от кмета на селото в съответствие с възможностите.

  Разбрали за създалата се ситуация в селото пристигнаха служители на Пътна полиция. При идването им обаче недоволстващите се бяха оттеглили.

  Анета Кутелова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (12)

  • 1
   Ли
   Лисан
   47 -4
   14:47, 25 фев 2019
   Бях в Турция и видях в най- затънтени села улиците са асфалтирани.В Европейска България едва ли някога ще има асфалт по селата. Не зная как са го правили комунистите, но преди 10.11 всичко беше асфалтирано и нямаше дупки по улиците.
   • Ha
    has
    21 -12
    17:03, 25 фев 2019
    То на Кенана дето се води елитна част на града е кал и няма пътища те за Конуш ми говорят.
  • 2
   Ке
   Кенанския Маймун
   34 -4
   15:16, 25 фев 2019
   Само от полезни изкопаеми и само от Хасковска Област ,
   всяка година се крадат по над 1 милиард евро
   .....
   А Мутрите и Бейовете се хвалят че ЕС дал за Цяла България по 1 милиард евро на година
   ....
   Раята е послушна и затова е обречена вода да гази , жадна да стои :))
  • 3
   Ху
   Хулиган
   29 -5
   15:22, 25 фев 2019
   Ами кмета да поиска помощ от Б.Б. да му донесе алтъни от египет. Нали и той е Гербаджийче!
  • 4
   Ке
   Кенанския Маймун
   24 -1
   15:23, 25 фев 2019
   Чета оня ден че Шефкет Чападжиев от Америка дарил на община Мадан 1 милион долара за болницата
   ....
   А в Мадан Мултака от Горбусо всяка година краде по 200 милиона долара Олово и Цинк :))
  • 5
   Ст
   стойчо
   43 -2
   15:31, 25 фев 2019
   Не се бойте. Идват избори. Ако не друго поне пак ще ви обещаят, че ще има асвалт. Ние от Войводово още си чакаме средната лента на разклона и помним Герб какво ни обеща. Елате ни пак на следващите избори. Очакваме ви.
  • 6
   Бе
   без свинетка
   13 -3
   17:31, 25 фев 2019
   хасковския кмет е виновен за Конуш КАЗАХ
   • Ха
    Хахо
    0 0
    12:58, 26 фев 2019
    Кой от всичките
  • 7
   Ко
   Коки
   17 -2
   21:04, 25 фев 2019
   Гербажикския кмет колко години е кмет в това село? По една дупка запълнена за година на пътя, безводие и обещание някой да му пусне вода в селото... Въобще нещо прави ли? Защо гласуваме за него? Защо? Само ми отговорете смислено... Ще си газим в калта и жадни ще ходим! Адмирации за непримеримите...
  • 8
   3 -8
   22:07, 25 фев 2019
   все някой ви е виновен... Няма пари, какво да нап... Виж коментара
   • Ха
    Ханко Брат
    2 0
    19:13, 26 фев 2019
    България е бедна защото политиците крадат и със з-адниците си.Разбира се че са виновни тези които са на власт.Ако всеки си запълва неравностите по пътя пред къщата и асвалтира за какво да плащаме заплати на местна и държавна администрация и данъци.В калта се завираш ти който защитаваш виновниците за състоянието на държавата и вменяваш задълженията на държавата да бъдат вършени от обикновенните граждани.
  • 9
   Ха
   Хахо
   3 0
   13:05, 26 фев 2019
   Най гадното е че през зимата децата ходят кални на училище а пък даскалите идат от града лачени и натокани и в първият момент като видят как газят калени в даскало карат ги да идат да си мият обувките с вода и то през зимата ,,лично имах този случай,,

  Хороскоп за 20.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Всичко, което не е спешно може да го отложите, давайки предимство на вече започнатите си задачи. С компромиси и чувство за хумор ще успеете да се споразумеете с онези, които предявяват претенции към вас. Делова среща ще ви направи по-гъвкави и активни, други ще проведат успешна търговска сделка.
  20.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Запазвайки самостоятелността си ще работите за утвърждаване на авторитета и повишаване на финансите си. Превръщате се в обединителна фигура за много хора, но ви е трудно да го осъзнаете. Освободете се от всичко, което ви пречи да се чувствате свободни и живейте така, както разбирате.
  20.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Потиснете раздразнението си, ако такова съществува и изяснете отношенията си с онези, с които имате противоречия. Нечие предложение ще ви заинтригува и с внимание ще подготвите следващите си действия, обвързващи ги с него. Погрижете се за отдиха си и укрепете силите си.
  20.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Спокойно изчаквайте развитието на събитията и не прибързвайте в оценките и реакциите си днес. От правилното ви поведение ще зависят резултатите, както и безпрепятствената реализация на делата ви. В противен случай са възможни главоболия за в бъдеще. Занимания с приятни неща ще ви помогнат да се разтоварите от стреса.
  20.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Време е да се порадвате на заслужен успех в резултат от дълъг и упорит труд. Старанието ви ще бъде щедро възнаградено. Споделете радостта си с любимия човек. Постарайте се да не разочаровате ваши близки, които много разчитат на вас по определен въпрос. Не се натоварвайте с работа вечерта, намерете време за почивка.
  20.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Бъдете искрени пред себе си и назовете ясно целите си, какво искате и към какво се стремите. Това ще ви помогне да изградите нужната ви мотивация и да продължите напред. Успехите ви могат да бъдат в много посоки, от вас зависи да ги сътворите. Има кой да ви насърчи и погрижи за вас, позволете му да го направи.
  20.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Дребни и приятни случки ще определят облика на дена ви. Ще ви занимават нещата от личния ви живот и всичко свързано с дома ви, семейството и духовните търсения. Очарованието на деня ще се затвърди и от вести, които ще получите от далече. Скорошно посещение на ваши близки ще ви хвърли в трескави приготовления.
  20.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Повечето от вас прекарват в движение този ден, независимо с какво изберат да се заемат. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Очаквате прекалено много от човек от обкръжението ви, но е твърде възможно той да не оправдае доверието ви. Направете приятна изненада на любимия човек днес.
  20.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В добро настроение сте и ще постигате желаните резултати. На моменти ще имате нужда от подкрепа, която няма да ви бъде отказвана. Приятно е с хората, които имате до себе си. Потърсете начин да им се отблагодарите. Увереността ви нараства и ще търсите нови предизвикателства.
  20.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес са възможни изненади, някои от тях и приятни. Семейството ще ви занимава със своите проблеми и това допълнително ще внася напрежение в ежедневието ви. Нещата не са непоправими. Гледайте по-спокойно на случващото се. Желана среща ще ви помогне да се отпуснете и насочите мислите си в по-приятна посока.
  20.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявете доброто в себе си и ще ви бъде по-лесно да общувате, работите и да се реализирате. Денят ще ви предложи добри възможности за изява на творческите ви търсения, късметът ще бъде с вас, стига да сте активни и да не проявявате не на място капризите си. Започната задача ще ви създаде повече грижи, но има защо.
  20.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Инвестирайте свободните си средства в недвижими имоти. Вероятно днес някои от вас ще попаднат на изключително изгодна оферта. Ако нямате достатъчно пари за това денят ще ви зарадва с неочаквани финансови постъпления.
  20.09.2019
  Последни новини