От х:

Днес в x:

13 °C

Блокираха пътя за "Маказа", в Конуш искат асфалт на улиците и вода

  Жители на хасковското село Конуш излязоха на протест днес предиобед. Въпреки мразовитото време се събраха двайсетина души, които в знак на недоволство блокираха за около половин час главния път за граничния пункт "Маказа" за Гърция.

  Групата мъже и жени застанаха на пешеходна пътека и блокираха пътя на преминаващите автомобили. Действията им са провокирани от окаяното състояние на улиците в селото, както и липса на вода през лятото в горната махала.

  "Години наред обещават пътища, докато вземат мандата, но после нищо", ядосваше се един от протестиращите. Хората в селото се ядосват още, че по много улици няма канализация за отпадни води.

  "Всичко е в кал. Хората цяла зима газят в кал, разнасят я и в магазините", коментира Гергана Гогова. Тя допълни, че ако управляващите не им обърнат внимание и не се предприемат реални действия, ще продължат с блокадите, включително и през лятото, когато е потока от туристи, пътуващи към Гърция.

  Някои от преминаващите водачи изказаха съпричастност към недоволстващите. "Съпричастни сме към тях, улиците са лоши, а всички плащаме винетки, застраховки, данъци. Цялата държава, всичко е с главата надолу", възмущаваше се Стоян Митев, който бе попаднал в блокадата с колата си.

  Други от преминаващите обаче недоволстваха заради това, че не могат да продължат по пътя си. Един от шофьорите реши да заобиколи зебрата, но местните изскочиха пред колата му и за малко да се стигне до инцидент. Някои от преминаващите с автомобили избегнаха блокадата, преминавайки по заобиколен маршрут.

  Потърсен за коментар кметът на селото Младен Марчев призна, че в Конуш много от улиците се нуждаят от ремонт, за който ще бъдат необходими милиони левове. Той уточни обаче, че през последните близо 20 години е положен едва около 100 метра асфалт по улица "Христо Ботев". Тя била планирана за ремонт, тъй като е най-натоварената. За селото са били отпуснати около 30 000 лева, с които преди дни е асфалтирана една малка част от улицата.

  Ремонтираният участък обаче е изглежда като петънце на фона на множеството улици в селото, част от които никога не са имали асфалт. Тези, които пък на места имат, се образуват големи дупки и местните се ядосват, че непрекъснато си трошат колите в тях, минавайки ежедневно през тях. Хората в Конуш обаче са категорични, че трябва да се направи ремонт в селото, което е едно от големите и някои от местните са вдигнали хубави къщи с пари от гурбет.

  Селският управник обаче остава с вързани ръце за справяне със ситуацията, защото обяснява, че кметството няма самостоятелен бюджет. Той поясни, че през годините някои от улиците са чакълирани, но след време отново се образуват дупки.

  Марчев обаче е оптимист за справяне с безводието в летните месеци. Той поясни, че очаква служители от Басейнова дирекция да направят необходимите измервания и да издадат разрешително за ползване за водовземане от кладенец в бившето Военно поделение. "В тази посока нещата вървят добре и се надявам докато съм кмет този проект да бъде реализиран и проблемът с водата да бъде решен окончателно в селото", коментира Младен Марчев. Той припомни, че водата в Конуш е гравитачна и се влияе от засушавания, заради което е и сравнително по евтина - кубикът е 60 ст.

  От община Хасково припомниха, че кметството не може да кандидатства по проект за ремонт в селските райони, защото е не отговаря на изискванията. Заради това дейностите по селата могат да се извършват само със средства на общината. За 2019 година в бюджета на община Хасково за ремонт на улици в селата са предвидени 665 583 лева. От кметството поясниха, че се подготвя обществената поръчка за обявяване и ще се ремонтират улиците, посочени от кмета на селото в съответствие с възможностите.

  Разбрали за създалата се ситуация в селото пристигнаха служители на Пътна полиция. При идването им обаче недоволстващите се бяха оттеглили.

  Анета Кутелова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (12)

  • 1
   Ли
   Лисан
   47 -4
   14:47, 25 фев 2019
   Бях в Турция и видях в най- затънтени села улиците са асфалтирани.В Европейска България едва ли някога ще има асфалт по селата. Не зная как са го правили комунистите, но преди 10.11 всичко беше асфалтирано и нямаше дупки по улиците.
   • Ha
    has
    21 -12
    17:03, 25 фев 2019
    То на Кенана дето се води елитна част на града е кал и няма пътища те за Конуш ми говорят.
  • 2
   Ке
   Кенанския Маймун
   34 -4
   15:16, 25 фев 2019
   Само от полезни изкопаеми и само от Хасковска Област ,
   всяка година се крадат по над 1 милиард евро
   .....
   А Мутрите и Бейовете се хвалят че ЕС дал за Цяла България по 1 милиард евро на година
   ....
   Раята е послушна и затова е обречена вода да гази , жадна да стои :))
  • 3
   Ху
   Хулиган
   29 -5
   15:22, 25 фев 2019
   Ами кмета да поиска помощ от Б.Б. да му донесе алтъни от египет. Нали и той е Гербаджийче!
  • 4
   Ке
   Кенанския Маймун
   24 -1
   15:23, 25 фев 2019
   Чета оня ден че Шефкет Чападжиев от Америка дарил на община Мадан 1 милион долара за болницата
   ....
   А в Мадан Мултака от Горбусо всяка година краде по 200 милиона долара Олово и Цинк :))
  • 5
   Ст
   стойчо
   43 -2
   15:31, 25 фев 2019
   Не се бойте. Идват избори. Ако не друго поне пак ще ви обещаят, че ще има асвалт. Ние от Войводово още си чакаме средната лента на разклона и помним Герб какво ни обеща. Елате ни пак на следващите избори. Очакваме ви.
  • 6
   Бе
   без свинетка
   13 -3
   17:31, 25 фев 2019
   хасковския кмет е виновен за Конуш КАЗАХ
   • Ха
    Хахо
    0 0
    12:58, 26 фев 2019
    Кой от всичките
  • 7
   Ко
   Коки
   17 -2
   21:04, 25 фев 2019
   Гербажикския кмет колко години е кмет в това село? По една дупка запълнена за година на пътя, безводие и обещание някой да му пусне вода в селото... Въобще нещо прави ли? Защо гласуваме за него? Защо? Само ми отговорете смислено... Ще си газим в калта и жадни ще ходим! Адмирации за непримеримите...
  • 8
   3 -8
   22:07, 25 фев 2019
   все някой ви е виновен... Няма пари, какво да нап... Виж коментара
   • Ха
    Ханко Брат
    2 0
    19:13, 26 фев 2019
    България е бедна защото политиците крадат и със з-адниците си.Разбира се че са виновни тези които са на власт.Ако всеки си запълва неравностите по пътя пред къщата и асвалтира за какво да плащаме заплати на местна и държавна администрация и данъци.В калта се завираш ти който защитаваш виновниците за състоянието на държавата и вменяваш задълженията на държавата да бъдат вършени от обикновенните граждани.
  • 9
   Ха
   Хахо
   3 0
   13:05, 26 фев 2019
   Най гадното е че през зимата децата ходят кални на училище а пък даскалите идат от града лачени и натокани и в първият момент като видят как газят калени в даскало карат ги да идат да си мият обувките с вода и то през зимата ,,лично имах този случай,,

  Хороскоп за 18.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Получавате нужната ви подкрепа и разбиране от близък човек. Помогнете му да ви помогне. Поговорете непредубедено с него и ще си изясните много неща. Постепенно постигате, това към което се стремите. Днес ще се наложи да направите някои компромиси в името на по-дългосрочни цели. Не приемате съвети от никого и така усложнявате задачата си.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Обстоятелствата ще ви помогнат да отстоявате по-лесно интересите си, щом сте убедени в правотата си. В живота ви скоро ще се появи нова личност, която ще ви очарова с интелект и артистично присъствие. Отношенията ви ще се задълбочат, като при някои те могат да стигнат и до брак. Семейните да внимават, удоволствията на вън са рискови за тях.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ангажирането ви с чужди проблеми ще ви натовари, но и накара да се почувствате доволни от себе си. Постигнатото ще ви се отрази добре на самочувствието, ще подсили усещането ви за значимост. Балансът може да се наруши, ако поставите своите интереси над всичко друго.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Заемате се с доста дела наведнъж днес, което едва ли ви гарантира добри резултати. По-възможно е да не останете доволни от себе си, затова се постарайте да се съсредоточите само върху най-важните си ангажименти. Разбирате се прекрасно с човек, с когото сте имали противоречия до този момент. Ще останете очаровани от постъпката на свой близък.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  С покупки по дома ще зарадвате близките си, пък и ще подобрите бита си. Може да си позволите и повече удоволствия, заслужили сте ги. Работни ангажименти могат да създадат у някои от вас напрежение, но ще ги приключите в рамките на деня. Оставете си време за лични нужди и почивка.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви ден изпълнен с любов и хармонични отношения. В подобна среда най-приятното нещо ще е да си почивате и да се радвате на взаимоотношенията си с любими хора. Работата ви днес ще е успешна, но най-добре ще е да я отложите, ако имате тази възможност. Втората част от деня ще ви изненада с предложение на приятел, на което трудно ще устоите.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Самоуверени сте днес и поводът за това най-вероятно е свързан с любимия ви човек. Добри новини, свързани с него ще дадат нова перспектива на връзката ви. Денят ще ви предложи избор на възможности и от вас зависи какво ще предпочетете. В добро настроение сте и е сигурно, че ви очаква приятен ден. Обърнете внимание на здравето си.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Непрекъснато сте в движение днес и се занимавате с различни неща, които по-скоро ви натоварват, отколкото ви помагат да се отпуснете. Вие обаче сте във върхова форма и противно на очакванията на околните едва ли ще предпочетете да почивате днес. Заемате се с няколко неща едновременно и се чувствате наистина добре когато действате.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най-вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Събития ще ви накарат да избирате между няколко еднакво привлекателни възможности. Не се колебайте дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и успешно решаване на въпроси свързани с интимен партньор. Не пренебрегвайте извора, от който черпите наслада.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Присъствието ви респектира и кара мнозина да се съобразяват с вас. Съобразявайки се с общото настроение днес, по-лесно ще постигате целите си. Внимавайте на пътя и при работа на открито. Атмосферата в семейството ще ви провокира към размисъл дали не грешите, като предлагате помощта си във всяка ситуация.
  18 ное 2019
  Последни новини