От х:

Днес в x:

11 °C

Блокираха пътя за "Маказа", в Конуш искат асфалт на улиците и вода

  Жители на хасковското село Конуш излязоха на протест днес предиобед. Въпреки мразовитото време се събраха двайсетина души, които в знак на недоволство блокираха за около половин час главния път за граничния пункт "Маказа" за Гърция.

  Групата мъже и жени застанаха на пешеходна пътека и блокираха пътя на преминаващите автомобили. Действията им са провокирани от окаяното състояние на улиците в селото, както и липса на вода през лятото в горната махала.

  "Години наред обещават пътища, докато вземат мандата, но после нищо", ядосваше се един от протестиращите. Хората в селото се ядосват още, че по много улици няма канализация за отпадни води.

  "Всичко е в кал. Хората цяла зима газят в кал, разнасят я и в магазините", коментира Гергана Гогова. Тя допълни, че ако управляващите не им обърнат внимание и не се предприемат реални действия, ще продължат с блокадите, включително и през лятото, когато е потока от туристи, пътуващи към Гърция.

  Някои от преминаващите водачи изказаха съпричастност към недоволстващите. "Съпричастни сме към тях, улиците са лоши, а всички плащаме винетки, застраховки, данъци. Цялата държава, всичко е с главата надолу", възмущаваше се Стоян Митев, който бе попаднал в блокадата с колата си.

  Други от преминаващите обаче недоволстваха заради това, че не могат да продължат по пътя си. Един от шофьорите реши да заобиколи зебрата, но местните изскочиха пред колата му и за малко да се стигне до инцидент. Някои от преминаващите с автомобили избегнаха блокадата, преминавайки по заобиколен маршрут.

  Потърсен за коментар кметът на селото Младен Марчев призна, че в Конуш много от улиците се нуждаят от ремонт, за който ще бъдат необходими милиони левове. Той уточни обаче, че през последните близо 20 години е положен едва около 100 метра асфалт по улица "Христо Ботев". Тя била планирана за ремонт, тъй като е най-натоварената. За селото са били отпуснати около 30 000 лева, с които преди дни е асфалтирана една малка част от улицата.

  Ремонтираният участък обаче е изглежда като петънце на фона на множеството улици в селото, част от които никога не са имали асфалт. Тези, които пък на места имат, се образуват големи дупки и местните се ядосват, че непрекъснато си трошат колите в тях, минавайки ежедневно през тях. Хората в Конуш обаче са категорични, че трябва да се направи ремонт в селото, което е едно от големите и някои от местните са вдигнали хубави къщи с пари от гурбет.

  Селският управник обаче остава с вързани ръце за справяне със ситуацията, защото обяснява, че кметството няма самостоятелен бюджет. Той поясни, че през годините някои от улиците са чакълирани, но след време отново се образуват дупки.

  Марчев обаче е оптимист за справяне с безводието в летните месеци. Той поясни, че очаква служители от Басейнова дирекция да направят необходимите измервания и да издадат разрешително за ползване за водовземане от кладенец в бившето Военно поделение. "В тази посока нещата вървят добре и се надявам докато съм кмет този проект да бъде реализиран и проблемът с водата да бъде решен окончателно в селото", коментира Младен Марчев. Той припомни, че водата в Конуш е гравитачна и се влияе от засушавания, заради което е и сравнително по евтина - кубикът е 60 ст.

  От община Хасково припомниха, че кметството не може да кандидатства по проект за ремонт в селските райони, защото е не отговаря на изискванията. Заради това дейностите по селата могат да се извършват само със средства на общината. За 2019 година в бюджета на община Хасково за ремонт на улици в селата са предвидени 665 583 лева. От кметството поясниха, че се подготвя обществената поръчка за обявяване и ще се ремонтират улиците, посочени от кмета на селото в съответствие с възможностите.

  Разбрали за създалата се ситуация в селото пристигнаха служители на Пътна полиция. При идването им обаче недоволстващите се бяха оттеглили.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (12)

  • 1
   Ли
   Лисан
   47 -4
   14:47, 25 фев 2019
   Бях в Турция и видях в най- затънтени села улиците са асфалтирани.В Европейска България едва ли някога ще има асфалт по селата. Не зная как са го правили комунистите, но преди 10.11 всичко беше асфалтирано и нямаше дупки по улиците.
   • Ha
    has
    21 -12
    17:03, 25 фев 2019
    То на Кенана дето се води елитна част на града е кал и няма пътища те за Конуш ми говорят.
  • 2
   Ке
   Кенанския Маймун
   34 -4
   15:16, 25 фев 2019
   Само от полезни изкопаеми и само от Хасковска Област ,
   всяка година се крадат по над 1 милиард евро
   .....
   А Мутрите и Бейовете се хвалят че ЕС дал за Цяла България по 1 милиард евро на година
   ....
   Раята е послушна и затова е обречена вода да гази , жадна да стои :))
  • 3
   Ху
   Хулиган
   29 -5
   15:22, 25 фев 2019
   Ами кмета да поиска помощ от Б.Б. да му донесе алтъни от египет. Нали и той е Гербаджийче!
  • 4
   Ке
   Кенанския Маймун
   24 -1
   15:23, 25 фев 2019
   Чета оня ден че Шефкет Чападжиев от Америка дарил на община Мадан 1 милион долара за болницата
   ....
   А в Мадан Мултака от Горбусо всяка година краде по 200 милиона долара Олово и Цинк :))
  • 5
   Ст
   стойчо
   43 -2
   15:31, 25 фев 2019
   Не се бойте. Идват избори. Ако не друго поне пак ще ви обещаят, че ще има асвалт. Ние от Войводово още си чакаме средната лента на разклона и помним Герб какво ни обеща. Елате ни пак на следващите избори. Очакваме ви.
  • 6
   Бе
   без свинетка
   13 -3
   17:31, 25 фев 2019
   хасковския кмет е виновен за Конуш КАЗАХ
   • Ха
    Хахо
    0 0
    12:58, 26 фев 2019
    Кой от всичките
  • 7
   Ко
   Коки
   17 -2
   21:04, 25 фев 2019
   Гербажикския кмет колко години е кмет в това село? По една дупка запълнена за година на пътя, безводие и обещание някой да му пусне вода в селото... Въобще нещо прави ли? Защо гласуваме за него? Защо? Само ми отговорете смислено... Ще си газим в калта и жадни ще ходим! Адмирации за непримеримите...
  • 8
   3 -8
   22:07, 25 фев 2019
   все някой ви е виновен... Няма пари, какво да нап... Виж коментара
   • Ха
    Ханко Брат
    2 0
    19:13, 26 фев 2019
    България е бедна защото политиците крадат и със з-адниците си.Разбира се че са виновни тези които са на власт.Ако всеки си запълва неравностите по пътя пред къщата и асвалтира за какво да плащаме заплати на местна и държавна администрация и данъци.В калта се завираш ти който защитаваш виновниците за състоянието на държавата и вменяваш задълженията на държавата да бъдат вършени от обикновенните граждани.
  • 9
   Ха
   Хахо
   3 0
   13:05, 26 фев 2019
   Най гадното е че през зимата децата ходят кални на училище а пък даскалите идат от града лачени и натокани и в първият момент като видят как газят калени в даскало карат ги да идат да си мият обувките с вода и то през зимата ,,лично имах този случай,,

  Хороскоп за 28.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
  28 ное 2020
  Последни новини