От х:

Днес в x:

7 °C

Откриха нов спътник в Слънчевата система

Учени откриха чисто нов спътник в Слънчевата система.

Новият обект, наречен Хипокамп, е открит да орбитира около Нептун. Това е най-малкият спътник на планетата, държащ се по изключително странен начин, който би могъл да ни разкрие повече за това как се е формирал.

Хипокамп вече е попадал на предишни снимки на планетата. Но техническите възможности на астрономите не им позволяваха да го забележат, едва сега миниатюрният свят ни се разкрива.

Когато космическият апарат Вояджър 2 прелетя покрай Нептун през 1898, той забеляза 6 вътрешни луни, орбитиращи около планетата. Всички те много малки и по-млади от Нептун, формирали се скоро след появата на най-големия спътник Тритон.

Новото изследване показва, че има и още една митиатюрна луна, обикаляща около планетата. Това увеличава общия брой на спътниците на Нептун до 14 и хвърля нова светлина върху огромната планета.

Откритието било направено благодарение на най-новите технологии за обработка на изображения и данни от телескопа Хъбъл на НАСА, които позволили на астрономите да видят вътрешните луни, въпреки високата скорост, с която обикалят около Нептун.

Новооткритият спътник е наречен Хипокамп, на морското създание от гръцката митология. Това е най-малката луна на Нептун с диаметър едва 34 километра.

Луната орбитира близо до Протей – най-големият и най-отдалеченият от вътрешните спътници на Нептун. Вероятно Хипокамп се е формирал, когато от този по-голям обект са се откъснали отломки, в резултат на сблъсък с голяма комета.

Астрономите не изключват и Хипокамп да няма никаква връзка с Протей. Но миниатюрният му размер и странното местоположение подсказват, че се е образувал в резултат на сблъсък, което ще хвърли повече светлина върху това как се е формирала останалата част от системата на Нептун.

На Протей е открит необичайно голям кратер – Фарос, красноречив знак, че луната може да е избегнала на косъм разрушение при сблъсъка.

Ако Хипокамп се е формирал в резултат на колизия, е много вероятно и другите луни да са се образували след сблъсъци с комети.

Източник: independent.co.uk
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Времето е благоприятно за започване на ремонтни дейности по дома или вилата. С помощта на приятели ще се справите с възникващите затруднения и бързо ще продължите напред. Ще ви зарадва вниманието и мил подарък на любим човек. На свой ред вие също ще предложите изненада, ще бъде весело и приятно.
16 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
16 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Освободени и знаещи цената си, ще се посветите на смелите си идеи. Дава ви се да постигате с лекота всичко, до което се докосвате днес, за да осъзнаете, че можете и трябва да продължите. Отношенията ви в семейството ще се подобряват, пропорционално на настроението и успехите ви.
16 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
16 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Създайте си по-голямо разнообразие около себе си. Действайте и рискувайте, правете много неща, особено такива, които да ви донесат полза. Ще планирате пътуване което да ви откъсне от ежедневието и обичайното ви обкръжение. Не си хабете енергията напразно, а бъдете по-концентрирани. Ако случайно се почувствате объркани или стресирани, непременно съумейте да преодолеете тези настроения, за да не провалите магията на деня.
16 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Повечето от вас днес са заети с работа или по-точно с неща, с които не сте се справили през изминалата седмица. През този ден спокойно ще можете да се заемете с всичко, за което досега не сте имали достатъчно време. Осъществявате свое отдавнашно желание в личен план, което много ще ви зарадва. Чувството ви за хумор днес е заразително.
16 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Чувствате се спокойни и уверени в себе си. Твърдо сте убедени, че вървите по прав път и това е сигурен белег на предстоящия ви успех. Вашата интуиция едва ли ще ви излъже. Ваш близък ще остане очарован от жеста, който му правите, а това ще развълнува и вас. В личен план имате само поводи за радост.
16 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете ергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
16 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се натоварвайте с прекалено много задачи днес, за да не се окажете в крайна сметка изтощени и отегчени. Намалете темпото, денят е подходящ за отмора и възстановяване на силите. Близките ви ще се погрижат за нещата, за които времето ви няма да стигне, бъдете спокойни. Любовта е мощ, която присъства около вас.
16 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е благоприятен за забавления и разтоварващи мероприятия. Вложете повече въображение и намерете своя начин да го изживеете пълноценно. Осигурете свобода на порива си да сте щедри и добри към всички около вас. Това ще ви донесе настроение и ще ви направи щастливи.
16 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекрасен шанс да осъществите ваше отколешно желание ви се открива днес. Не го пропускайте поради мудност или неувереност. Не търсете оправдания, а действайте. Всичко и всички са на ваша страна, остава само да направите първата стъпка. Настроението ви ще се подобри, ако споделите очакванията си с любимият човек.
16 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Прекрасен ден за вас и семейството ви. Примамливо предложение за професионална реализация ще ви хвърли в размисъл. Обсъдете го с човека до вас и бъдете уверени, че каквото и да предприемете е за ваше добро.
16 фев 2020
Последни новини