От х:

Днес в x:

13 °C

Вълците в зоопарка на Кенана са в добро здраве, показа експертна проверка

  Вълкът и вълчицата, които обитават зоопарка на Кенана са в добро общо състояние. Това е показала проверката на експерти и ветеринари.

  Условията, при които живее двойката хищници, в която мъжкият е на 7 г., а женската на 4 г. , са обстойно проверени след сигнал от зоодоброволци, че за тях не се полагат необходимите грижи и че вълкът е в окаяно състояние.

  Заключенията на експертите по биоразнообразие към Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Хасково е, че животните са активни и в добро общо състояние.

  На проверката са присъствали биолози, ветеринарен лекар и управителя на зоокъта. От заключенията им става ясно, че ветеринарно- медицинското обслужване на животните е в лицензирана ветеринарна амбулатория в зоологическа градина, състоянието им се следи и от външна клиника, с която хасковският зоопарк има сключен договор. Вълкът и вълчицата са били прегледани и обезпаразитени последно на 8-ми февруари. Те са клинично здрави. Ежедневно на животните се осигурява подходяща храна и прясна вода. Освен това клетките на животните отговарят на изискванията за отглеждането им им по Наредба, коментират експертите в отговор на сигналите от зоодоброволците.

  На място днес служителите от зоокъта разказаха, че няколко души от зоодоброволците в града непрекъснато обикалят около клетките на животните, често са забелязвани и да дебнат край тази на вълците.

  „Непрекъснато изпращат сигнали, че няма подходяща грижа за животните тук, проверките и от министерството, и от местните еколози за нас са ежедневие. Няма проблем, нека да идват хората, да контролират. Ние сме спокойни.“, коментира шефът на зоопарка Валентин Ахтаров.

  А днес в къта се радват на ново бебе-от породата мини овца.

  Сред любимците са и двете двойки близнаци камерунски кози. Едната двойка е родена преди дни, а другата вече е поотраснала-близнаците Антон и Атанас, които са се появили ден преди празниците през януари.

  Аплаузита на посетителите в зоопарка днес обаче обра един от пауните. Птиците навлизат в размножителен период и мъжките често демонстрират напето във ветрило красивите си пера.
  Сред хубавите новини в къта за животни е и началото на обновяването на детската площадка там. Цялото пространство ще бъде насипано с филц, ще бъдат ремонтирани и съоръженията.


   

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Ке
   кенанския лъв
   1 -4
   21:40, 19 фев 2019
   Въобще не сме добре ! Идвайте по-често за репортажи за да ни нахранят! Гладни сме повече от пенсионерите!!!
   И не пращайте камерунски кози, а истинска лъвица!
  • 2
   Ке
   Кенанския Маймун
   2 -1
   22:38, 19 фев 2019
   А ако им хвърляме на вълците всяка седмица по една мутра или бей ,
   ще загладят и косъма :))
   • Ма
    МАНГО
    1 -1
    23:40, 19 фев 2019
    И ще имат храна за 100 години напред.
  • 3
   Pa
   Papata
   8 -2
   07:49, 20 фев 2019
   Сега, след като се научих, че и вълците в зоопарка са здрави, овчицата пак нормално родила, зоодоброволците зорко бдят, съм спокоен, че и последните проблеми на нашия град са решени.
  • 4
   Чо
   Чобанина
   0 0
   16:09, 20 фев 2019
   Туй рижото не е ли чакал бе ???
  Последни новини