От х:

Днес в x:

9 °C

Общината организира ритуал по повод 146 години от гибелта на Васил Левски

По повод 146 години от гибелта на Васил Левски, община Хасково организира тържествен ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Апостола на свободата в двора на СУ “Васил Левски”. Честването ще бъде на 19 февруари 2019 година от 11 часа, съобщиха от кметството. Община Хасково отправя покана към гражданите, институциите, обществените организации и политическите партии да се присъединят към инициативата.

От 18 часа в театър "Иван Димов" студенти от НАТФИЗ и департамент "Театър" на Нов български университет ще представят Музикално-поетичен възрожденски спектакъл "Памет".

Режисура: Владимир Мастиков. По текстове на: Христо Ботев, Иван Вазов, Пейо Яворов и др.

"Памет" е съчетание на театрално поставена поезия, придружена от акапелни изпълнения на български народни песни - "Зайди, зайди", "Женала е дюлбер Яна", "Даваш ли, даваш Балканджи Йово", пластически етюди, атрактивна сценография и автентично фолклорно облекло. Входът е свободен.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    🇧🇬
    🇧🇬
    9 -6
    16:27, 14 фев 2019
    След залавянето на Васил Левски лично граф Игнатиев настоява пред османските власти Апостолът да бъде съден от специален съд с изрична молба-- присъдата да е смъртна.....

    По настояване на графа,обвинението е класифицирано в убийство и грабеж(в турската империя не се е полагало смъртно наказание за революционна дейност) ...В състава на съда са включени и българите:

    хаджи Иванчо Хадживеличков Пенчович член на държавния съвет към империята.

    Мито Панов Каймакчийски – член на ръководството на българската църковно-училищна община

    Хаджи Мануил(Мано) Стоянов – член на софийският меджлис

    Петър(Пешо) Тодоров – Желявеца, член на Софийският меджлис.----------------всички до един руски шпиони на високо платена турска служба..

    Целта е ясна – обезглавяване на националното ни освободително движение и подчиняването му на целите на руската имперска дипломация. ....Граф Игнатиев е искал да бъде сигурен, че Апостолът ще бъде осъден на смърт.

    След години хаджи Иванчо Хадживеличков Пенчович ще заяви: „ Каква стана тя?! На нас графа ни каза, че съдим обикновен крадец, пък то какво било?!…”
    • Ке
      Кенанския Маймун
      0 -6
      09:35, 15 фев 2019
      Той и Тодор Живков е незаконен син на Гея Фердинан... Виж коментара
  • 2
    Ан
    АНДРЕШКО
    8 -9
    16:41, 14 фев 2019
    БАЙРАКТАРЧЕ я се скрий и не се показвай явмно че си русофобче и то гнусно
    • 🇧🇬
      🇧🇬
      7 -7
      16:49, 14 фев 2019
      АНДРЕШКО,русогъзолизник--гомнар,....Другарьо, хайде да караме по същество. Обсесиите ти за изключителност и незаменимост едва ли вълнуват някого...... Имаш ли да опонираш нещо по горното ми, съвсем кратичко експозе?
  • 3
    Ке
    Кенанския Маймун
    0 -8
    01:57, 15 фев 2019
    Чудо Божие ? Сан Стефанския Мирен Договор е подпи... Виж коментара
  • 4
    Като ви чета всицки до тук ми е ясно че сте русофобски ммекереталижещи западни задници Пък и много знаете бе Къде сте учили тая история може би на Запад
    • 🇧🇬
      🇧🇬
      5 -1
      15:49, 15 фев 2019
      Митко Андреев--Ликвидаторе....Ако беше си направил труда да прочетеш по нещичко от Г.С Раковски...В.Левски....З.Стоянов....Ст.Стамболов...Хр.Ботев и мн.др ,щеше да разбереш,че Русия винаги е гледала на България като на собственост...Винаги е мразела България....винаги е тъпкала България...винаги е насъсквала други срещу нас.....винаги се е стремяла да ни унищожи- териториално,духовно,морално и политически...винаги е точела ресурсите ни....винаги ни е мачкала....винаги е преиначавала историята ни......
      Но ти явно си чел полит- учебниците от соца.......
      За жалост и тях не си чел достатъчно,защото поне щеше да знаеш що е точка,запетайка и препинателен знак.....а правописните грешки не ти ги броя...
      Хайде със здраве НЕГРАМОТНИКО!
  • 5
    Па
    Панчо
    7 -1
    14:20, 15 фев 2019
    Няма по-малоумно нещо от руския роб :)))
    Само при споменаването на историческите факти , че Граф Игнатиев е настоявал лично да обесят Левски , и този който е споменал факта, значи е русофоб и слуга на запада ...бухахаха :)))
    https://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/-graf-ignatiev-raportuva-pred-rusiya-osmantsite-posledvaha-nashite-saveti-za-obesvaneto-na-levski-68576
    http://www.extremecentrepoint.com/archives/16202
    Ебати малоумното робско руско семе ...
    То и други прояви има руския граф ..като да издейства заточение на българските владици в Цариград ....
    https://terminal3.bg/prestaplenijata-na-graf-ignatiev-sreshtu-balgarija/
    Ама тези неща не ги пише по русофилските учебници ...пък и случайно грамотния и интелигентен русофил га ги протече, веднага без грам замисъл ще ги отхвърли като западна и русофобска пропаганда :)))
    Абе това русофила ще плюе и по Левски и по всичко българско само и само да лиже на руските си господари ...
    А след Съединението и най-заблудените руски овце разбират колко струва руския "освободител " ... че на Цариградската конференция през октомври 1885 г само Русия от всички Велики сили е настоявала Османската империя да нахлуе в южна България и да си вземе полагаемото ....и като не и минава номера заради протестите на Великобритания и посланика и Гладстоун , Русия и Австро-унгария насъскват протежето си Сърбия да ни нападне ...
    Но знам , знам ..и това не го пише в русофилските Ви учебничета, пък и нали сте неграмотни , няма как да си намерите инфо от интернет :)))
    Айде чао, роби
  • 6
    Ог
    Огорчен
    1 0
    17:46, 15 фев 2019
    по времето на комунизма мой близък роднина избяга на запад. за неприятностите които преживях не ми се говори , но когато се върна след 1989 година и дойде да ни види нас най-близките ми разказа една история. като емигрант посетил Кралския музей в Лондон и там имало един огромен буквар в който пишело за всеки народ характерната му черта. За българите пишело "народ чиято национална черта е - предателството". нямам основание да не му вярвам, макар че ми се иска да го видя с очите си но едва ли ще имам тази възможност. сега има над сто хиляди българи в Англия. ако някой се сети да отиде да прочете.
  • 7
    Ко
    Колев
    2 0
    18:57, 15 фев 2019
    Трябва да им се казва Панчо! ТЕ, с празните си, червени глави, все нещо ще вдянат. Даже Стамболов изкараха диктатор, само защото беше срещу руските"освободители".Ама прост народ бе, с измит мозък.
Последни новини