От х:

Днес в x:

10 °C

Върнали кръводарители за онкоболна. Кръвният център: бяха с друга група

  Роднини на онкоболна жена се жалваха, че изпратените от тях кръводарители са върнати от персонала на Кръвния център в Хасково. По думите им днес хора от Любимец и околни населени места се отзовали да дадат кръв, необходима за Галинка Манчева. 54-годишната жена е настанена в интензивния сектор на Хирургично отделение в хасковската болница, където е била приета след усложнения след операция на гърдата и последвала химиотерапия, извършени в София. Заради това тя се нуждае от преливане на кръв от рядката група "B отрицателна".

  Така съпругът й Пламен и дъщеря й Нели инициирали кръводаряване и изпратили познати на свои близки и приятели до Кръвния център в Хасково. След дълго чакане няколко човека били върнати, тъй като по думите им манипулацията нямала да приключи до края на работното време на центъра - 13:30 часа и затова им казали да дойдат утре.

  "Хората са се освободили от работа, имат пътни разходи, не могат да идват по няколко пъти", обясни Нели Манчева.

  "За мене това е равносилно на убийство, защото снощи жена ми беше на ръба на оцеляването, не знаехме дали ще осъмне", разказа през сълзи съпругът Пламен Манчев. По думите на таткото и щерката имало и други желаещи за кръводаряване, които били върнати, защото не знаели каква кръвна група са.

  Началникът на Кръвния център д-р Балина Бозова обясни, че върнатите хора са били с друга кръвна група, а не с необходимата кръвна група за Галинка. Тя поясни, че кръвта има годност 35 дни и винаги има нужда от кръводаряване, защото предоставят наличната за използване за пациенти. Д-р Бозова беше категорична, че няма повод за тревога, защото за Галинка са осигурени няколко сака с кръв през почивните дни, а при необходимост могат да се обърнат към съседните Кръвни центрове в Пловдив, Кърджали и Стара Загора. Близо половин час след изтичане на работното време днес, бяха приети за кръводаряване трима души от Узунджово, а манипулацията трае поне 40 минути.

  Haskovo.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (12)

  • 1
   Ма
   МАНГО
   26 -10
   19:42, 4 фев 2019
   Който може да "взема" Терминал 2 - и да визира!
  • 2
   Аз
   Аз
   38 -11
   20:37, 4 фев 2019
   Стигнахме до положение,, Да пази Господ и от лекари" и от работното им време.
  • 3
   "Възхищават ме" непрекъснато лекарите в Хасково. Тяхното самочувствие и безчовено отношение не съм го срещала никъде. Смея да твърдя, че семейството ми е обиколило много софийски и пловдивски болници, но такова неща мн не са ми се случвали. Винаги съм се чудила защо хората питат за каква кръвна група търся кръв, като никога в кръвните центрове не са търсили кръводарители от същата кръвна група. А то в Хасково търсели същата кръвна група.
  • 4
   Ми
   Мизерници
   33 -13
   21:12, 4 фев 2019
   Какво е това работно време до 13:30часа? Да не почват работа в 03:30 часа през нощта тия мързеливци???
  • 5
   Ва
   Васко Димов
   23 -25
   21:45, 4 фев 2019
   Само преди няколко месеца ми се наложи да давам кръв в Хасковския център. Хората са много мили. Недейте да ги хулите без да ги познавате и да знаете в какви ситуации попадат. Не бъдете съдии. По добре свалете шапка на д-р Бозова и хората от центъра. Да лае всеки може . Но да работи със сърце - не всеки. А от пишещите тук нито един.
  • 6
   Ня
   няма зна4ение
   15 -9
   22:02, 4 фев 2019
   мен сащо ме варнаха 4е сам на60 години ако даржите ще се преставя имам и свидетели
  • 7
   Ме
   Мед. лаборант
   12 -12
   23:00, 4 фев 2019
   Това че са в върнати кръводарители не значи, че не се дава кръв за болната!
   За въпроса защо са върнати на обяд кръводарители, тъй като човешкият организъм е на половина изморен и натоварен вече на обяд и вероятността да колабира е по-голям!
   Щом искат да дават кръв да дойдат рано сутринта в 8:00 часа , когато организмът е бодър и свеж!
   И всеки кръвен център дава бележка за 2 дена платен отпуск, за да няма никой проблеми на работа!
  • 8
   Кр
   Кръводарителка
   9 -12
   23:49, 4 фев 2019
   Всъщност, тоя център е едно малко отделение към МБАЛ и ако в момента е с един лекар в случая доктор Бозова нали се сещате ,че няма как да е там 24/7 ,и не разбирам какво ревете,нали на пациентката е осигурена кръв по спешност от нейната Рядка кръвна група В - ,а не са ѝ преляли каквото и да е.Откъде си мислите,че се взима "В-" . Съжалявам,че съм А+ и не мога да помогна.На българина му дай да се оплаква....
   • Ед
    Един
    6 -5
    03:54, 5 фев 2019
    Сории ама май на вратата пише от колко до колко е работното време да си го спазват
   • Ед
    Един
    5 -9
    03:58, 5 фев 2019
    Грешката е моя...сега видях че има 2 работни време... Виж коментара
  • 9
   Ху
   Хулиган
   9 -7
   07:28, 5 фев 2019
   Така е защото отвън чакат 5 6 ******а и още толкова на повикване. Те са с уноверсална кръвна група разредена с алкохол срещу подходящо заплащане ги източват. Този център е врата до врата с ТЕЛК. Познайте сега от първия път от кого са прихванали мурафетите тези от кръвния център и на кого снасят въглените!
  • 10
   Та
   Такааа
   6 -1
   09:22, 5 фев 2019
   Много неграмотна статия. Уж трябваше да разберем какъв е проблемът пък се обърках нещо. Оправете се хасково нет. Много падна нивото

  Хороскоп за 27.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Уверени в правотата на мислите си, ще поставите условие пред онези, с които работите за конкретни изпълнения и обвързаности, които ще променят резултатите ви, но в положителна посока. По този начин ще продължите спокойно напред, със защитени интереси и добре свършена работа.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днешните ви ангажименти ще ви срещнат с нови и интересни хора. Ако дейността, с която се занимавате е в сферата на услугите, изгледите за успех нарастват значително. Трудно ви е да откажете помощ на ваш близък, колкото и да сте затрупани с работа. Успявате да постигнете желаното при преговори, които отдавна водите.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Трудностите ви не са непреодолими, но ще ги решите по-леко, ако потърсите съдействие. Вървите в правилната насока, нужно е още време и търпение. Станете по-дружелюбни към онези, които ви помагат и ви се възхищават. Не си давате сметка, че без тяхната енергия не бихте стигнали до там, където сте.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Имате енергия, но не пренебрегвайте прекалената си натовареност. Работата ще ви погълне и това няма да се хареса особено на интимният ви партньор. Изяснете чувствата си, споделяйте повече време заедно. Финансова договореност ще повиши доходите ви.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Сблъсквайки се с професионални и финансови проблеми, ще търсите начини за решаването им. Затрудненията ще ви мотивират да се мобилизирате и в тази връзка ще покажете не проявени до сега достойнствата на характера си. Избягвайте конфликтите, за да не разпилеете енергията си напразно.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Неразрешени служебни въпроси ще ви подтикнат да изразите по-ясно позицията си и да приключите с тях. Аргументирано ще защитите идеята си за промяна в организацията на работното място или общият ви бизнес. Не пренебрегвайте мнението на колегите си и не се дистанцирайте, за да вървят по-гладко нещата ви.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Емоционални пристрастия ще ви тласнат към човек, който меко казано не ви заслужава. Не позволявайте на чувствата да замъглят разума ви и бъдете прагматични. Имайки адекватно поведение към случващото се наоколо, ще получите предимство в предстоящи събития. Ако от вас се очаква отговор – на бързайте, помислете.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Делата, които сте планирали да се осъществят бързо, ще се забавят не по ваша вина. Оставете настрана вълненията на колега, който се опитва да ви натоварва с проблемите си. Едва ли можете да му помогнете, а и по-скоро той ще ви попречи да свършите част от своите намерения.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Текущи проблеми ще ви поставят в условия да избирате една или друга възможност за решаването им. Пряката ви заетост също ще ви ангажира и по-малко време ще ви остава за личен живот. Доверете се на хората край себе си и не търсете причини да разваляте вече договорени условия.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявената инициатива днес ще даде резултати, очакват ви ползотворни срещи и постигане на договорености. Доказване на професионални качества и други придобивки. Развитията в личния ви живот ще продължат и занапред, въпреки, че някои от вас не мислят така. Не са изключени здравословни неразположения, вземете мерки.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Дългоочаквано събитие ще ви донесе много настроение и радостни вълнения. Възползвайте се от благоприятната обстановка, притесненията ви ще отпаднат и ще покажете най-доброто. В личен план ще си задавате много въпроси, за цената на успеха, за любовта и други не по-малко важни неща за вас.
  27 яну 2020
  Последни новини