От х:

Днес в x:

Онкоболна: Здравната каса издаде смъртна присъда

„За един онкоболен всеки ден е важен. Срещам се с равнодушието на властимащите всеки ден. Вчера те издадоха една смъртна присъда". Това каза пред Нова телевизия онкоболна жена. В сарказма си към здравната политика у нас тя дори предложи да се обяви ден на траур в памет на жените, борещи се с това заболяване.

Диана Борлакова се бори с тежката диагноза рак от 14 години. Трябва да дава всеки месец по 7 хил. лева, за да си купува животоспасяващо лекарство, което Здравната каса трябва да й поема, но не го прави, а жената си плаща здравни осигуровки от 20 години.

„Тези хора нямат ли роднини и близки, на които може утре да им се наложи да взимат това лекарство", попита Диана.

Причината Здравната каса да не поеме лекарствата й е, че ще увеличи дефицита си, стана ясно от думите на д-р Веселин Иванов, член на Надзорния съвет на НЗОК.

Причината да не се отпуснат пари на Диана Борлакова, която се бори с рак, е, че цифрата на пациентките, които трябва да се лекуват, е 50, а парите са в размер на 730 хил. лв. Проблемът е, че това ще доведе до увеличаване на дефицита на Здравната каса", обясни д-р Иванов и я посъветва да се обърне към пациентските организации, които могат да я защитят.

Попитан кой е взел решението да не се отпуснат пари на Диана, той каза, че всички членове на Надзорния съвет на Здравната каса са гласували против.

„Решаването на този въпрос зависи от Здравната каса, която трябва да намери пари. Решение трябва да се търси за всички пациенти, а не само за един човек", каза докторът и обеща: „Ще предложим тази точка да бъде преразгледана и да се намерят пари за тези пациенти".

„Решението на Здравната каса е лудост", заключи д-р Галя Куртева, лекуваща Диана.

Източник: КРОСС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини