От х:

Днес в x:

13 °C

Нова буря се задава с приемането на бюджета на Хасково

Общинарите, които спъват бюджет 2019, си правят ПР в годината на избори, смята кметът на Хасково Добри Беливанов. От пресслужбата на кметството разпространиха днес позицията му относно все още висящата финансова рамка на общината за предстоящата година.

Приемането на бюджета на Хасково през 2018 година не мина гладко, за 2019 година също се очертават трусове.

Ако през миналата година гласуването на бюджетната рамка беше съпътствано със скандали покрай обявяването на параметрите за общественото му обсъждане или по-скоро за липсата им, то Бюджет 2019 все още виси заради отказа на общински съветници да го обсъждат и гласуват докато не се нанесат в него определени поправки. На последната общинска сесия в края на януари по предложение на бюджетната комисия местните парламентаристи гласуваха отлагането на проекта за бюджет и поискаха прецизирането му.

Решението на ОбС на Хасково кметът определя в позицията си, като „безпрецедентно отлагане“. Беливанов напомня, че  според Закона за публичните финанси,  Общинският съвет приема с решение бюджета на общината в срок до 15 работни дни от внасянето му от кмета. Размерите на бюджетните взаимоотношения с държавния бюджет трябва да съответстват на приетите със закона за държавния бюджет за съответната година, както и на други относими за съответната община показатели и разпоредби. „В Закона не е предвидено отлагане на разглеждането на бюджета, а 15 дневния срок изтича на 5 февруари“, напомня кметът.

Срокът в Закона обаче не предвижда санкции, а е с препоръчителен характер.

„Можем само да предполагаме, че мотивите на някои общински съветници са в годината на избори за местна власт да си направят ПР, като предложат в бюджета определени разходи, удовлетворявайки желанието на потенциалните си избиратели. Но все пак за тези нови разходи вносителят трябва да посочи от къде да бъдат осигурени средствата“. Става въпрос за около 2 млн.лв. допълнителни разходи, които за които в този момент няма яснота откъде ще бъдат набавени, посочва кметът.„Подчертавам,че не съм против направените предложения, но условието е да има средства за това.“, казва още той.

В изявлението си Добри Беливанов е категоричен, че без обоснован анализ няма да допусне увеличаване на някои от налозите. Изявлението му е по повод коментарите за това по време на заседанието на бюджетната комисия. „Логичен е въпросът защо общинските съветници не смеят да внесат това за гласуване в Общински съвет? Може би очакват това да направи кметът? Още в началото на мандата заявих, че увеличение на данъци и такси няма да допуснем без добре обоснован анализ и досега спазваме обещанието.“

Постъпилото от съветници предложение за проектирането на градски басейн, кметът определя като „прекрасна идея“, която той самият подкрепя. Но напомня, че няма все още подходящ терен за това. В становището си Беливанов припомня, че предложеният терен за басейн е в съда, тъй като на него е имало сграда – паметник на културата, която е била разрушена и е добре да се изчака становището на магистратите на последна инстанция. Освен това въпросът с набавянето на средствата също стои отворен.

Идеята да се дава по една минимална заплата за новородено дете определя като „добра идея“ и добавя: Но това „даване“ трябва да е обосновано – т.е. на база анализ на родените деца през последните няколко години да планираме необходимата сума в бюджета, да разработим правилник утвърден от Общинския съвет.

Актуална е идеята да подпомагаме съставите в сферата на културата чрез увеличение на субсидията, коментира Беливанов.

За идеята общинския бюджет да поеме охраната на училищата, градоначалникът смята, че школата имат достатъчно възможности да се справят с този разход и сами.

Като приоритетно градоначалникът посочва отделянето на средства за ремонт на тренировъчните бази и спортните площадки, вместо исканото увеличение на субсидиите за спортните клубове. И припомня, че в бюджета са заложени 400 хил.лв. за ремонт на дворовете на две училища.

„По отношение на разходите за селата, кметовете на населените места вече направиха своите предложения, които са включени в Бюджета за настоящата година. Това се отнася и за второстепенните разпоредители на бюджета“, посочва още кметът.

„Нериемането на Бюджета няма да се отрази на разходите за делегираните държавни дейности, които можем да разходваме в рамките утвърдени от Държавния бюджет. Проблем са обаче разходите за местните дейности. Без приет бюджет за 2019 година не можем да правим разходи по-големи от размера на разходите за същия период на предходната година. Повява се проблем и с реализацията на капиталовата програма. При липсата на Бюджет за настоящата година може да очакваме, че в края на годината ще останат средства от не реализирането на планираните обекти. Надяваме се това не е цел на някои съветници да останат средства за усвояване през следващия мандат.“

В края на позицията си Добри Беливанов призовава общинските съветници да помислят за хората в общината и да постъпят разумно относно Бюджет 2019, като казва: „Не трябва да допуснем гражданите на Община Хасково да бъдат заложници в едни политически игри и тънки сметки“.

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (20)

 • 1
  Ко
  Коледар
  49 -27
  16:10, 4 фев 2019
  Бай Добре по смело действай не се оставняй гербаджиите да те провалят това е тяхна мечта отдавна
  • Ks
   Ks
   8 -16
   22:12, 4 фев 2019
   Той вече е провален предател! Виж коментара
 • 2
  Мо
  Можещ
  32 -29
  16:16, 4 фев 2019
  Стига си мрънкал и оправдавал бе келеш !Вкичко е мармалад.
 • 3
  Ра
  Рада Димитрова
  35 -28
  16:42, 4 фев 2019

  Това вече е смешно. За този кмет чета само как се оправдава че някой му е крив. Не съм прочела нищо което е направил . Само това не може , защото този ми пречи. Не е твоя работа, човече . И не е мъжко да се оправдаваш и да ревеш като вдовица.

  • Ба
   Бай гошо
   39 -14
   17:10, 4 фев 2019
   Ей трол нещастен бюджета го гласува общинския съвет не кмета, ако можеше кмета да го гласува до сега щеше да бъде приет.
 • 4
  Га
  Галя Узунова
  35 -12
  16:44, 4 фев 2019
  Действай кмете .Искат отново да те вкарат в затвора.
  • Ст
   Станимир
   4 0
   11:03, 5 фев 2019
   Този коментар ме кара да се засмея !!!!
 • 5
  Га
  Гаро
  40 -21
  17:19, 4 фев 2019
  Браво кмете ,започваш да ги поставяш на място тези некадърни общински съветници,като им показваш колко са необразовани и не познават законите.Само се чудя, защо си толкова търпелив......
 • 6
  Jo
  John
  30 -6
  17:35, 4 фев 2019
  мама ви да ***, мазни тикви, без свян гласуваха увеличение на данък МПС, а сега искат да плюскат и в разходната част!
 • 7
  Dj
  dj
  20 -2
  18:20, 4 фев 2019
  едни го приемат след изборите други ще го харчат
 • 8
  Гю
  Гюзелев
  14 -17
  19:28, 4 фев 2019
  Така е кмете,след като предаде ГЕРБ.
 • 9
  12
  123
  21 -3
  19:30, 4 фев 2019
  Мазни муцуни от З. Марчевата партия защо не намалихте данъка за МПС а сега правите циркаджълъци? Имате време да намалите данъка действайте или на изборите няма да получите нито един глас и ще си хапете задника от яд. Вие предложихте тези ставки заради вас са най високите данъци в страната.
 • 10
  Ст
  Стоичко Тевес Михайличенко
  11 -14
  19:32, 4 фев 2019
  Защо не се отпущат пари за спорта и в частност за футбола!?Това е най-важното за една нация.Вижте стадион Младост на какво прилича!Нима децата трябва само с глупости да се занимават!Отбор нямаме по нищо,кано ли по футбол.
 • 11
  Сл
  Случаен минувач
  24 -7
  20:03, 4 фев 2019
  Защо този малкият гербер приличащ на току що пребозало теле от майка си е толкова нагъл ?
  https://www.youtube.com/watch?v=MpTnvbNLYew
  • Съ
   Съученик
   27 -8
   20:23, 4 фев 2019
   Митьо Малачето е типичен представител на ГЕРБ Хасково. Некадърен, нагъл и невъзпитан селяндур, не проявяваш никаво уважение към другите.
 • 12
  Вл
  Владим Арсенов
  10 -9
  21:53, 4 фев 2019
  Защо няма да има пари за новородени, за децата и за училищата. Къде ще харчите 75 милиона лева. Ще се прави че асфалтира селските улици да може да прибере от там някакъв лев ли. Нали обеща да подкрепя децата и младите. Каза че ще даде и на спортните клубове. Сега какво му стана. Аз бях на обсъждането и видях как нагло се подсмихва-искате си аз ще правя каквото си знам.
 • 13
  Г-
  Г-н Михайлов
  14 -6
  22:03, 4 фев 2019
  Г-н БЕЛЯванов, не съм икономист но позволявам си да Ви дам един съвет,както на Вас така и на ония дето би трябвало да гласуват бюджета- без значение дали са пребоядисано БКП, СДС или ДуПиСе. Първо ще Ви помоля да си намалите "лееекичко" заплатките заедно с Общинските Съветници за сметка на увеличението на селските кметове- било те или съветници и тем подобни цял ден "к....р ловят,работа не" при условие че болшинството работи за 800лв, 2000левчета на някой съветник са много. В Европа,когато Градоначалник издаде заповед и Министър не може да я отмени! Хващате двамата Комисари на града за ушичките- единия да подгонва Икономическа Полиция(която цял ден дреме в офиса и за да отчете дейност,отива да пили на дребния търговец в магазинчето) да се заеме здраво с автоджамбазите които продават коли за десетки хиляди лв. а по договори са 1500левчета!! Другия да си подхваща подчинените, не само да се крият по храстите и да правят глоби ами да тръгнат и да пускат призовки на сгрешилите да си плащат глобите. В противен случай след 60 дневен срок,глобата се удвоява. Тогава дали в касата на Общината няма да влезне някой лев. Ама нали на Държавната работа това е хубавото- ден да мине,друг да дойде заплатката да си взема и стажеца ми да върви!!
  • Г-
   Г-н Михайлов
   11 -3
   00:23, 5 фев 2019
   Аааа и да Ви напомня,не изкарвайте пари на честния данъкоплатец на гърба- вода с лайна,уран,кал с една дума мизерна не струва и 1,50лв а ВиК да си прави ремонтите както трябва,а не по 3 пъти на седмица в един и същ участък. За мене Вие не сте Кмет,Градоначалник- Вие сте кукла на конци!!!
 • 14
  32
  3218
  3 -1
  12:42, 5 фев 2019
  Докато умните се наумуват мандата си отида и всички пари за Хасково заминаха в Димитровград.....жалка картинка
 • 15
  Пр
  принцесата от Монако
  3 0
  17:09, 5 фев 2019
  Политическите игрички и тънките сметки са приоритет на този човечец,наречен кмет!Но,понякога сметките са без кръчмар!Това,което са му написали неговите съветници -защото той не го е измислил - му е изиграло лоша шега!Защото написаното показва безсилието,ината и неумението му да свърши нещо съществено за града!Защото е некадърен за този пост!

Хороскоп за 18.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
За да навлезете и усвоите новостите, които ви привличат е нужно да бъдете смели и да не се съмнявате в себе си. Възползвайте се от добрата енергия, която ви владее сега, времето е благоприятно за активни действия. Предложение за нова работа. Постоянството в усърдието ви прави търсени и предпочитани партньори.
18 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Приемете трудностите и не роптайте. Действително ще бъдете натоварени, но и постигнатото ще ви прави доволни. Общуването с високо издигнати люде ви носи добри перспективи, но също би ви помогнало доброто ви чувство за хумор. Благодарение на подобреното ви материално положение ще укрепне и семейното положение.
18 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, наситен с предизвикателства. В добра форма сте и едва ли ще имате сериозни затруднения. Доверете се на усета си и няма да сгрешите. Днес верните решения ще идват по-скоро интуитивно, отколкото в следствие на задълбочени анализи. Разбирате се чудесно с колегите си и сътрудничеството ще ви носи отлични резултати.
18 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Предвижданията ви са напълно оправдани и това ви дава възможност да разгърнете изцяло намеренията си. Заемете се с отстраняването на стари грешки. Дори това да ви отнеме време, бъдете сигурни, че си струва усилията. Изразходвайте внимателно средствата, с които разполагате. Направените днес инвестиции ще се възвърнат в кратки срокове. Има от какво да сте доволни.
18 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ви отправят примамливо предложение, на което трудно ще можете да устоите. То обаче е свързано с различни въпроси, които трябва предварително да уредите, ако искате да сте доволни впоследствие. Радвате се на подкрепата на свои близък, който няма да ви изостави в труден момент. В личен план ви очакват промени, които не зависят пряко от вас.
18 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Потиснете съмненията си и не обезсърчавайте колегите си в общата ви работа. Бъдете последователни в действията си и не прибързвайте, за да не създавате напрежение сред околните. Осигурете си време за проучване на детайлите и ще се справите с делата си.
18 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Заетостта ви не е извинение за отсъствие на внимание към партньора и близките ви. Решенията ви ще подлежат на обсъждане, за това бъдете търпеливи и не се гневете, ако срещнете неразбиране. Артистичното ви поведение не винаги е във ваша полза, по-често си давайте сметка за очакванията, които имат другите към вас.
18 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е непредсказуем и това май напълно ви устройва. Не се хабете да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на човека, за който до скоро сте се измъчвали.
18 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Склонни сте да поемате рискове, щом знаете, че възможността да спечелите е наистина голяма. За предпочитане е да не взимате пари назаем. Или поне го направете, едва когато другите начини са изчерпани. Приятелите и семейството ви ще ви подкрепят във ваше начинание. Съдействието им може да се окаже много важно.
18 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Без да губите времето си в съмнения и колебания, ще действате и то успешно. Практичността ви отново ще се прояви, този път в навременни решения и финансови сделки. Отношенията ви с човек, когото цените и от когото очаквате съпричастност, ще се задълбочат и могат да прераснат в по-задълбочена връзка.
18 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Каквито и емоции да събуждат у вас събитията днес, възползвайте се от ситуацията, като я обърнете в своя полза. Възможни са разминавания с партньора или с хора, които цените и то по причини, свързани с вас. Говорете по-малко и повече слушайте, ако не друго, то по-не няма да сгрешите.
18 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За да успеете да се справите със заплетен въпрос от професионално естество, трябва да излезете от ролята на пасивни наблюдатели и сериозно да вземете нещата в свои ръце. Бъдете по-напористи и не се отказвайте сред всяка трудност. Можете да разчитате на подкрепата на близките си, но основната работа остава за вас. Вярвайте в себе си и ще успеете.
18 ное 2019
Последни новини