От х:

Днес в x:

21 °C

Асен Златаров в журито, избрало първата Мис България преди 90 години

Навършват се 134-години от рождението на един от най-видните хасковци.  На 4-ти февруари, по стар стил, през 1885 г. е роден проф.д-р Асен Златаров.

В годините за родения в Хасково учен-химик органик и биохимик, демократ и хуманист е изписано много.  Следва химия в СУ "Св. Климент Охридски", завършва обучението си в Женева, специализира „Хранителна и съдебна медицина". 
По-късно специализира химия на храненето и хранителните продукти в Мюнхен. Прави проучвания за калоричността и начина на приготвяне на храните, като фокуса поставя основно върху рецептите от  българската национална кухня.
От 1929 г. до смъртта си е председател на Съюза на химиците в България. На 20 години издава първата си стихосбирка „Според настроението. Волни стихове“, а през 1924 година става част от литературния кръг „Стрелец“. Като участник в него химикът дори има издаден роман.

Наред с популярните факти за Асен Златаров, има и малко известни любопитки, свързани с името му. Като например тази, че той е един от членовете на журито, избрало първата Мис България. През януари тази година се навършиха 90 години от провеждането на първия конкурс за красота у нас.

През зимата на 1929 година обявката за него довела до небивало раздвижване не само сред хайлайфа, но и в цялото общество.

Организацията на конкурса тръгва след като България е сред 21 държави, получили покана за участие в  конкурс за Мис Европа, който е по идея на френският журналист, писател и импресарио Морис дьо Валеф. 

Любопитен факт е, че в Хасково се провежда регионален кръг за изпращането на най-достойната красавица на Мис България. Надпреварата е проведена в театъра, но завършва без излъчена победителка, тъй като местните се изпокарали за достойнствата на претендентките. Така било взето и тактичното решение, за да няма обидени, да няма и коронясване, разказва д-р Красимира Узунова от Регионалния исторически музей в Хасково. 

На първия национален конкурс Мис България обаче Хасково има свой достоен представител сред натоварените с отговорната работа да изберат красавицата, която да представя страната ни в Европа. В журито проф. Асен Златаров, който е поканен като учен, познавач на тънкостите в храненето, са още: скулпторът Андрей Николов, писателят Добри Немиров, оперната певица Констанца Кирова,  художниците Стефан Иванов и Никола Маринов, Райко Алексиев и издателят Данаил Крапчев.

По снимки журиращият състав избира  осем претендентки за короната, но за престиж допускат още 24  участнички.
На 30-ти януари сред разгорещена дискусия е определена и  победителката- 20-годишната Люба Йоцова, който става първата Мис България. 

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Не
  Неразбиращ
  1 -4
  22:34, 4 фев 2019
  Новина, но не чак толкова голяма ! И какво от това ? В рядкото - често ! Иначе, поклон пред паметта на видния хасковлия ! Дайте нещо, което да контрастира на днешната ни действителност. За други негови начинания, а не за някоя си Мис-ка.
 • 2
  Ха
  хасковлия
  0 -3
  13:09, 5 фев 2019
  името е Иван-Асен Златаров. ли4ната карта е в музея в Хасково.

Още новини

Последни новини