От х:

Днес в x:

8 занаятчии на Първомартенския базар, изтеглиха останалите позиции с жребий

    Осем членове на Занаятчийската камара получиха преференциално места на Първомарнтенския базар в центъра на Хасково. Решението занаятчиите да подредят ръкоделията си в дървените къщички на главната край площад „Общински“ е на Комисията, която днес разпредели местата на Базара на мартенички.

    Комисията е назначена със заповед на кмета на Хасково Добри Беливанов и е с председател секретарят на кметството Яница Динкова.

    „Решихме в Комисията да направим жеста към занаятчиите и те да се настанят на местата на базара в близост до общинската администрация, защото тези хора се трудят целогодишно, за да създадат ръкоделията си. Освен това материалите, които използват в повечето случаи са естествени, а ръкоделията им-уникални и при лоши метеорологични условия мартениците им трябва да бъдат на място, което е достатъчно добре защитено. Главната причина обаче за решението ни с колегите е, че давайки предимство на занаятчиите, даваме предимство традиционните мартеници да бъдат изложени на централно място. Така променяме облика на града.“, посочи Яница Динкова.

    90 души, подали заявления за участието си на базара за мартенички, днес изпълниха зала Хасково за тегленето на жребия за останалите места в дървените къщички и още 65 позиции за поставяне на маси и шатри в централната градска част, на които да изложат стоката си.

    Тази година тегленето на жребия мина без недоволство, тъй като всички имена бяха сложени в прозрачна купа и изтеглени от едно от децата, които присъстваха залата.

    От днес до края на седмицата определените търговци трябва да подадат заявленията си за участие, а недоволните от позицията могат да заявят, че се отказват.

    Свободните места ще бъдат обявени в края на петъчния ден. Идната събота отново в зала „Хасково“ ще се разпределят овакантените места на Базара.

    „Няма сръдни днес, защото всичко беше черно на бяло. Всеки видя, че няма мои и твои, изтеглиха имената и позициите пред очите ни", коментираха търговците, дори и тези, които нямаха шанс днес.

    Сред получилите свое място за продажба на мартенички е и 24-годишната Красимира Ставрева. Заедно със съпруга си тя ще излезе за първи път на Първомартенския базар. Решили да се пробват, защото и двамата са безработни. „Това за нас ще е нещо като сезонна работа. Два месеца ще сме на базара и се надяваме да изкараме някой лев"., казва младата двойка. На тезгяха се канят да извадят мартенички ръчно производство, не китайска ширпотреба.

     Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Пр
      производител
      10 -6
      12:52, 4 фев 2019
      Производството на мартеници не е занаят,че да се дава предимство на занаятчиите.Пак 8 къщички се дадоха на хора,без жребий.Всички хора ,които продават мартеници си ги изработват сами и при лоши метеорологични условия ще им се намокрят.И отново не показаха "майсторските свидетелства" на тези,на които дадоха без жребийй 8-те къщички.Може някои от тях и да нямат,даже и имената им н съобщиха.Каква полза,че жребия се проведе правилно ,като не пуснаха всичките къщички да участват в томболата,както обявиха последно от Общината,отново ощетиха хората?
    • 2
      Ср
      срамота
      3 -1
      19:55, 4 фев 2019
      Раздадоха 10 къщички без жребий "на производители"-от 1-ви до 10-ти номер.Щом производителите са 8,на кого са дали другите 2 къщички?Щом не са ги дали на производители защо не ги включиха в жребия?
    • 3
      Вя
      Вяра
      1 -2
      08:57, 5 фев 2019
      Всичко е черно на бяло казва СЕКРЕТАРЯТ, защо се съмнява?
    • 4
      Жребият беше правилно проведен,ама 10-те къщички изчезнаха вдън земя!
    Последни новини