От х:

Днес в x:

30 °C

На Бабинден орисаха да има много бебета - все мъжки рожби

  „Да се раждат много деца в Крепост, да са здрави и успешни!“. За това ориса на Бабинден джипито на селото д-р Донка Велчева. А медицинската сестра, която й помага в работата Пенка Ламбрева допълни наричането: „Мъжки рожби в това село!“, отсече тя по време на традиционния ритуал по измиването на ръцете, който се прави на този ден. В много части на страната, като в Крепост, Бабинден се празнува на 8-ми януари по нов стил, по стар се е отбелязва на 21 януари.

  Днешният ден е обявен през 1951 г. за Ден на родилната помощ, а с това - и на акушерките и гинеколозите.
  Бабинден е сред празниците, които се считат за завършек на празниците, свързани с Рождество Христова, въпреки това обредността е езическа.
  В миналото бабите, като жени с опит, влизали в ролята на акушерки и помагали на младите нераждали невести да станат майки. Изпълнявали различни ритуали, а родилките, на които са помагали, им гостували, за да отдадат почит.

  Днес ритуалът от стари времена беше повторен в село Крепост. А организаторите от местното читалище “Селска пробуда“ дообогатиха традиционното честване така, че да направят връзката с новите времена.

  Най-писаната каруца доведе от здравната служба джипито и медицинската сестра на селото д-р Донка Велчева и Пенка Ламбрева по обяд. В читалището 75-годишната баба Вълка и една от младите майки през 2018 година Маргарита Банева направиха ритуала по традиция. Баба Вълка дари 9-месечната Вероника Банева и й пожела да расте обичана, като парите и да е здрава, като желязото.

  После бяха измити ритуално ръцете и на д-р Велчева.

  10 бебета са проплакали в домовете на хора от село Крепост през миналата година, сред тях повече от половината са момчета, сподели лекарката. В димитровградското селото са изключително горди и, че първото бебе, родено в Димитровград за 2019 година е от с. Крепост.

  Днешният празник продължи с фолклорна програма на младите изпълнители от групата при местното училище “Христо Ботев“.

  А баба Вълка завеща на младите: Да си имат повече дечица, да не остават с по едно, та да се продължи родът ни!


   

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Йо
   йокин
   3 -1
   14:53, 8 яну 2019
   С37лв.детски,какво може да се купи,та да имаме,ОЩЕ ДЕЦА.
  • 2
   Бо
   Борис Павлов
   4 -2
   15:34, 8 яну 2019
   Орбан дава 30 000 евро за първо дете за второ също заедно с това дава и жилище за това унгарците стигнаха отдавна 9 000 000 а ние от 9 000 00 станахме 6 000 000 благодарение на шушумигата Бойко Съседа Ердоган също дава голяма сума
  • 3
   Да
   да
   1 0
   20:23, 8 яну 2019
   Браво на жените от с.Крепост ! Поддържат както ритуалите, така и раждаемостта ! Така селото няма да опустее, както се случи с много други села. Да сте живи и здрави !
  • 4
   Ко
   Корнелия
   0 0
   11:37, 10 яну 2019
   Колко неграмотни хора има.Не прочетохте ли,че се е възпроизвел обичая бабин ден.Наричането да се раждат много деца и по-вече мъжки рожби идва от древни времена,от тогава,когато половината родени деца са измирали и са оцелявали много малко деца.А за мъжките рожби-знаете ли в една война,колко мъже са избивани и цели села са оставяли само със старците в къщи.Нямало е детски надбавки...Ако не изоре и засее-няма хляб,а ГЛАД.Как оре с ралото една жена?Затова благословията е от време оно-да се раждат мъжки рожби!Браво на жените,които са възпроизвели този обичай!!!!
  Последни новини