От х:

Днес в x:

Как се чисти снегът в Германия и как в България

Завали ли сняг, макар и малко, както днес в Хасково, започват и проблемите с почистването и опесъчаването на улици и тротоари.

“Дойче веле” разказва кой, кога и как трябва да почиства в Германия.


По закон почистването на снега в населените места в Германия е работа на общините. По същия начин стоят нещата и в България. И там, и тук улици, пътища, алеи и тротоари се почистват от общините или от фирми, наети от тях.

И в Германия, и в България общините могат да задължат собствениците на жилища да поемат грижата да метат, почистват от сняг или опесъчават тротоара пред входа на съответния имот.


В Германия за почистването при зимни условия важат следните правила:

- в делнични дни снегът трябва да се почиства от 7 до 20 часа, в съботни, неделни и празнични дни - след 8 или след 9 часа сутринта;

- почистването на снега, респективно опесъчаването, трябва да се извършва на тротоара пред имота, пред входната врата, както и на пътеките, водещи до кофите за боклук и гаражите;


- разчистените пътеки трябва да са не по-малко от 1 метър широки, за да могат спокойно да се разминават двама души; ако говорим за по-оживени или търговски улици, разчистената пътека трябва да е поне метър и половина широка, а пътеките, водещи до кофите за боклук или до гаражни клетки, могат да бъдат и 50 сантиметра широки, но не по-малко;

- при опасност от заледяване незабавно трябва да се предприеме опесъчаване, като за предпочитане е да се използва пясък или гранулат; в много германски градове е забранено за тази цел да се използват сол или карбамид;


- ако зимните условия налагат това, чистенето на снега или опесъчаването трябва да се извършва по няколко пъти на ден.

Как е в България и в частност в Хасково? В Хасково е в сила общинска наредба, която определя реда и начините за чистене на сняг. В нея е подчертано, че с предимство се обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт. Забранява се складирането на сняг в района на кръстовищата срещу пешеходните пътеки. Натрупването на сняг върху тротоарите се извършва така, че да се остави достатъчно място за движение на пешеходците. Не се оставя сняг в обсега на автобусните и тролейбусните спирки и срещу входовете на гаражите. Забранява се складирането на сняг, обработен с пясък и сол на 2 метра в диаметър от стволовете на дърветата, в разделителните ивици на улиците и зелените площи.

Наредбата определя и отговорните лица – това са ръководителите на фирмите, наети за снегопочистването, шефове на фирми, търговски обекти. Председателите на домсъвети, собствениците на имоти също са длъжни да организират почистването пред входовете и на прилежащите тротоари и улични платна, както и премахването на опасни ледени висулки.

Въпреки сходните правила обаче в Германия улиците, тротоарите и входовете са почистени, докато в Хасково това е по-скоро изключение. Хасковската наредба предвижда и санкции – като за първо нарушение глобата е 200 лева,, за второ – 500 лв. За юридически лица глобата е 1000 лева за първо нарушение, 2500 лева за второ и 5000 лева за трето.

По данни на общинската администрация в Хасково миналата година глоби по тези изисквания на наредбата не са налагани, заради меката зима и малкото натрупан сняг. Такива санкции обаче - над десет, е имало предишната зима. Глобите са били предимно за опасни висулки, непочистени входове на офиси и учреждения. Сред санкционираните е и общинският Обреден дом заради непочистени алеи в гробищните паркове. Значително повече санкции бяха наложени през зимата на 2017-а на неправилно паркирани коли, които пречат на снегорините. В началото на януари само за час на бул. “Васил Левски” в Хасково бяха глобени над 30 собственици на паркирани на платното автомобили.

По отношение на улиците и булевардите от общината коментират, че в Германия използват специални препарати против замръзване, които обаче са много скъпи и не са по джоба на местната администрация. От общината допълват, че местните власти в Германия разполагат с неизмеримо по-големи бюджети и оттам - с много повече техника за чистене на снега.

Дали обаче нещата опират единствено до скъпи препарати в повече снегерини? Вижте как хасковски снегорин цепи с  вдигнато гребло. При вида на камерата обаче шофьорът веднага спусна греблото на платното. Видеото е заснето от Haskovo.net през януари 2017 година в с. Стойково.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

  • 1
    Ти
    Ти
    29 -3
    11:50, 4 яну 2019
    Само да попитам,къде сте тръгнали да сравнявате Германия с България ?
    • Ех
      ех Ти
      10 -3
      12:33, 4 яну 2019

      Нали трябва да се сравняваме за да се оправим.Всички харесвате реда в Германия.Защо тука да не може да е така.Ето, въпроса даже не опира до наредбата, наредба има.Въпроса е че няма санкции след наредбата.Самата община не се справя добре с почистването и не наказва и гражданите заради непочистени входове и тротоари.Ама то не е само до почистването на снега.Нека да ви дам пример със залепениете навсякъде листчета с предложения примерно за ремеонтиране на покриви и какво ли не.Има наредба.Според нея не могат да се лепят такива неща на кой където му скимне.Общината да не би да глоби някого?Трябва да се знае че глобата е голяма и се търси и да видиш дали ще си позволят да лепят кой където му дойде на акъла и циганията да е пълна.За какво служи служба КОРЗ да попитам?Общината някак трябва да се грижи за обществения ред.Ето, камери сложихте както разбрахме в последно време.Направете каквото е необходимо, но не позволявайте да не се спазват наредбите.Иначе все едно че няма наредби, всеки може да си прави каквото си знае.

    • Az
      Az
      5 -13
      12:38, 4 яну 2019
      Защо да не се сравняваме с Германия? Какво не й до... Виж коментара
    • Ма
      мастикаджия
      27 -6
      12:44, 4 яну 2019
      До "АЗ" - разликата е тая ,че в германия живеят германци. И снегопочистването им е ТАМАН!
      А тука снегопочиствонето е АТАМАН ! Анадънму?
  • 2
    Ве
    Вермахт
    26 -4
    12:18, 4 яну 2019
    Жалко,че Германия не победи във войната.Сега тука щеше да е като там.
  • 3
    Ев
    Европеец
    4 -1
    13:33, 4 яну 2019
    Е как нали сме европейци,що пък те и германците си имат трактори Беларус за снего почистването, а и луга ръсят яко значи направо смеси германци. Като две капки вода сме си.
  • 4
    На
    Нашенец
    16 0
    14:43, 4 яну 2019
    Да не би в Германия да са много дисциплинирани. Дисциплинират ги глобите. Тук и тях няма кой да събира. За съжаление.
  • 5
    Ке
    Кенанския Маймун
    4 -2
    20:18, 4 яну 2019
    Хайде стига сте насаждали нихилизъм бре ... "Българина бил тъп"
    ... Германци , Американци - всички са хайвани ....
    Инструментите в Америка струват 2 пъти по-евтино отколкото в Шекеристана на Боци Маймуната и Домуз Доган
    А в Дойчланда можеш да си купиш прилично снегоринче за 400 евро на промоция .... което при заплати 3000 евро не е проблем :))
  • 6
    На
    НАБОРА
    1 -2
    20:20, 4 яну 2019
    Щом има снегорин значи ли че греблото му трябва да е пуснато? Ами всеки си има район за чистене и трябва да се придвижи до него.
    • Да
      дааам
      2 0
      05:50, 5 яну 2019

      По принцип Наборе си прав.Ама ако се придвижваха до района си и после го изчистваха щеше да е много по изчистено.А те като дойде време за чистене и се придвижват ли придвижват от един район на друг.Резултатът е налице и виждаме че не е изчистено така че става ясно че само се придвижват ...

  • 7
    Ха
    Хасково
    1 -1
    17:58, 7 яну 2019
    На първо място за да се почистят изобщо където и да е пътищата трябва да се осигури достъп на снегорините до даденото място тоест всички паркирали където им дошло коли трябва да освободят пътните платна. Когато отсечката от кръговото на Веспрем до блок Космос е окупирана от спрели на пътното платно автомобили как да почисти снегорин да им зарие колите ли , макар че за да се научат как се паркира би трябвало или да ги зарие или да ги набере с греблото все пак не сме на село пред Хоримака. И това е просто един пример из целият град се паркира безобразно. По улица Дунав и Васил Левски е същата работа, а сега и по Булаир, Тимок и Иван Асен ще е същото след като им взеха паркоместата.
    • От
      отговарям ти
      2 -1
      08:30, 8 яну 2019

      Много е близко до акъла.Прави се график къде ще се почиства и от колко до колко часа.Молят се гражданите да преместят колите в този интервал от време за да може да се изчисти.Който не си премести колата отнася глоба.Това е.Всеки може да обяснява защо не може да се изчисти.Гражданите обаче очакват общината да намери начин да си свърши работата и да успее да почисти добре.Ако не се справяте значи не ставате за тази длъжност в общината, а не че няма начин да се почисти.

Последни новини