От х:

Днес в x:

12 °C

Дядо Николай служи в „Св.Богородица“ в целия й блясък на Ивановден

  Пловдивският митрополит Николай ще отслужи тържествената литургия на Ивановден в Хасковския катедрален храм „Успение на Света Богородица“ за обновлението на храма.

  180 годишната църква е вече изцяло ремонтирана и отворена за миряните.

  Две години продължи ремонтът на храма. По план той трябваше да бъде завършен за честването на кръглата годишнина на църквата през 2017 година. Заради счупени греди на покрива обаче се наложи цялостната смяна на конструкцията, излязоха и още куп дефекти, които трябваше да бъдат отстранени, което доведе до удължаване на ремонта.

  Това е първата основна реконструкция на църквата от 100 години насам. Реставриран е иконостасът, изяло обновени са олтарът и подът под него, сменена е дърворезбата по тавана на храма, стените са с нова замазка. Със златен варак са обработени всички орнаменти, изцяло обновен е и владишкият трон.

  Зографът Христо Николов от Велико Търново е реставрирал в продължение на две години всички икони. Тези на олтара са вече зад стъкло, за да бъдат запазени по-дълго. Негова е работата и на Христос Вседържител на купола на църквата.

  Обновени са и масивните полилели на тавана на храма, на които сега са монтирани близо 400 ЛЕД крушки.

  В обновлението участваха доброволци от Хасково и Димитровград, а главен отговорник по работата на място и организатор е преподавателят по религия Делян Тодев. Преди по-малко от два месеца младокът обеща, че ще се хвърлят всички сили ремонтът на храма да бъде приключен до Ивановден, за да се възобнови традицията митрополитът да служи в тази църква. Макар малцина да вярваха, че това е възможно, заради обема на довършителните работи, краят му вече е факт.

  Бившият архиерейски наместник Антоний Енев, неговият наследник - настоящият архиерейски наместник отец Георги Тодев и отец Димитър днес оглеждаха последните детайли по приключването.

  „Дори и в сънищата си не можехме да мечтаем за това, което днес виждат очите ни“, коментира с радост отец Димитър.

  Празничната света литургия в понеделник започва в 9 часа.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (9)

  • 1
   Зо
   Зора
   37 -3
   16:52, 3 яну 2019
   Браво, бъдете Благословени !
  • 2
   Ма
   мастикаджия
   33 -6
   17:05, 3 яну 2019
   Браво на отец Антоний Енев.Поклон.На преклонна възраст работи като младеж по ремонта.Ако не беше той ,нищо нямаше да стане.Сега джендърът от Пловдив ще обере лаврите.С ролекса и ролсройса.Срамота.
  • 3
   Съ
   съседите
   20 -4
   17:28, 3 яну 2019
   Браво на отец Георги Тодев ,направил е чудо с храма, остават само хулите и подигравките на поповете от близката църква по негов и на сина му адрес.Лицемерите ще се спукат от яд.
   • Ке
    Кенанския Маймун
    3 -3
    06:38, 4 яну 2019
    Бахти и Християнина си и ти - изпълнен с любов и опрощение :))
    ...
    ..... , а за Боцко Маймуната , Мутрите Бейовете им Селуваш дупета :))
  • 4
   12
   123
   10 -3
   07:18, 4 яну 2019
   Браво на нашите свещеници но какво ще прави боклука сребролюбец Николай в Хасково? Не заслужава да бъде допуснат в църквата изобщо.Този измамник отказваше да подпише спечелен проект на храма в Мин. Бани докато кмета не му даде 30 процента от парите.Кмета( въпреки че е турчин) ходи да му се моли на крака няколко пъти.Часовника на този измамник струва 40 хил. евро а лимузината над 100хил. евро.Освиркайте го и го изгонете с камъни от Хасково този измекяр.
  • 5
   Пр
   принцесата от Монако
   6 -5
   09:03, 4 яну 2019
   Нямам думи!Вместо да се зарадвате на хубавата новина,все ще се намери някой комплексиран индивид,който ще хвърля кал!Хвала на всички,извършили това Богоугодно дело!
  • 6
   Тт
   ТТ
   8 -1
   10:39, 4 яну 2019
   Нашите хора от храма са читави! Това е важно! Резултата от ремонта е умопомрачаващ.Радвайте се от сърце!
  • 7
   Ха
   Хари Лангдън
   5 -2
   15:34, 4 яну 2019
   Нямам нужда от "посредници" когато искам да общувам с Господа. Джендъра Николай носи Ролекс за 30000 и се вози в лимунзина за 100000, а кара бедняците да късат от залъка си за да му платят тока и парното в Пловдив. Ебах ти и тъпите миряни дето му целуват ръка. По добре да му целунат нещо друго.
  • 8
   Гр
   градски
   4 -2
   16:41, 4 яну 2019
   Браво на нашите свещеници огромна работа са свършили.Сега ще дойде джендъра Николай Часовников и ще се прави на праведен.Няма по алчен човек от този боклук.Ще обере лаврите от труда на нашите духовни водачи.Те не заслужават това. Предлагам да се съберем освиркаме и изгоним Николай Гладни от Хасково да не го допускаме да влезе в храма господен. Той е алчен и подъл човек. Трябва да си понесе заслуженето. Има ли начин да му се предаде че не е желан в Хасково и да не осквернява хубавата църква.

  Хороскоп за 09.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще осъществите своите намерения благодарение на упоритата си работа и желанието за успех. Ориентирате се чудесно в непредвидена ситуация и това ви предоставя несравнимо предимство пред конкурентите ви. Прекалено сериозно гледате на промените, направете живота си по-спокоен, освободете се от притесненията си.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Покажете решимостта си да действате, без да изпадате в излишна паника. Събитията ще ви покажат вярната посока, няма да сте затруднени в избора си. Нещата ще се случват най-често такива, каквито ги предвиждате. Лидерските ви заложби ще се изявят, с което ще създадете мощна група около себе си.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще имате провокации, които ще ви карат да се чувствате недооценени на работното място. Освободете се от тези си чувства и мислете за промените, които предстоят. Имайте търпение и вярвайте в успеха си. Скоро ще забележите, че предложенията ви се одобряват и ценят, но нека това не ви възгордява.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Развитието на делата ви изисква повече съсредоточеност. Недопустимо е да проваляте вече договорени условия, само защото сте лично възпрепятствани. Бъдете прагматични и времето ви ще стигне за всичко. Снабдяването ви с нужната информация ще ви подтикне към по-голяма активност и ще подобрите финансовото си състояние.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Навлизате в благоприятен период за професионалното си развитие. Получавате възможността да покажете на какво сте способни и това ви отваря доста работа. Едва ли ще има от какво да сте недоволни, тъй като делата ви се развиват успешно, а ваша идея е радушно възприета от деловите ви партньори. Не се отказвайте от намеренията си, дори в началото да ви е трудно.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не всичко, което сте планирали има шансове да се случи. Но вие не се отказвайте при неуспех. С повече упоритост и търпение ще постигнете желаният от вас резултат. Днес можете да си позволите някои дребни удоволствия, от които напоследък сте се лишавали. Стабилното ви финансово състояние ви го позволява. Ще получите покана за гостуване.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Без да сте притискани от времето или някой друг, ще покажете умения и находчивост в изпълнение на поетите ангажименти. По-леко ще общувате с околните, ще се радвате на успехите им и ще споделяте намеренията им. Добрата ви форма – физическа и духовна ще ви позволи да постигнете напредък и в сфери, различни от професионалните ви интереси.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес ще успеете да напреднете в професионалните си търсения. Успехите ви ще се увеличат, ако съчетаете усилията си с тези на хората, с които работите. Навлизате в период на финансов стабилитет. Макар, че желанията ви са големи, ще можете да си позволите не малко неща.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще се толерира работата в екип, от нея ще получите по-високи приходи. Ще ви се удава да организирате активността на много хора и да ги мотивирате да дадат най-доброто от себе си. Не пренебрегвайте вниманието, което ви се отделя от една интересна за вас личност. От това може да се получи сериозна връзка.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  С позитивно отношение към въпросите на деня ще намерите по-бързо решение за тях. Бъдете открити и честни в отношенията си и не търсете на всяка цена лична изгода. Приемайте с чувство за хумор различното, без да изпадате в излишни откровения. Раздразнителността ви дистанцира околните, от което вие губите.
  09 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С участието си във важно събитие, ще покажете отношението си към проблемите, които се обсъждат и начините за решаването им. Имате енергия да се преборите с много от несъвършенствата на другите, важно е да не се отказвате. Не крийте чувствата си към човека, който ви привлича. Тревожите се излишно за някого, нещата ще се подреждат добре за него.
  09 дек 2019
  Последни новини