От х:

Днес в x:

-1 °C

Дядо Николай служи в „Св.Богородица“ в целия й блясък на Ивановден

  Пловдивският митрополит Николай ще отслужи тържествената литургия на Ивановден в Хасковския катедрален храм „Успение на Света Богородица“ за обновлението на храма.

  180 годишната църква е вече изцяло ремонтирана и отворена за миряните.

  Две години продължи ремонтът на храма. По план той трябваше да бъде завършен за честването на кръглата годишнина на църквата през 2017 година. Заради счупени греди на покрива обаче се наложи цялостната смяна на конструкцията, излязоха и още куп дефекти, които трябваше да бъдат отстранени, което доведе до удължаване на ремонта.

  Това е първата основна реконструкция на църквата от 100 години насам. Реставриран е иконостасът, изяло обновени са олтарът и подът под него, сменена е дърворезбата по тавана на храма, стените са с нова замазка. Със златен варак са обработени всички орнаменти, изцяло обновен е и владишкият трон.

  Зографът Христо Николов от Велико Търново е реставрирал в продължение на две години всички икони. Тези на олтара са вече зад стъкло, за да бъдат запазени по-дълго. Негова е работата и на Христос Вседържител на купола на църквата.

  Обновени са и масивните полилели на тавана на храма, на които сега са монтирани близо 400 ЛЕД крушки.

  В обновлението участваха доброволци от Хасково и Димитровград, а главен отговорник по работата на място и организатор е преподавателят по религия Делян Тодев. Преди по-малко от два месеца младокът обеща, че ще се хвърлят всички сили ремонтът на храма да бъде приключен до Ивановден, за да се възобнови традицията митрополитът да служи в тази църква. Макар малцина да вярваха, че това е възможно, заради обема на довършителните работи, краят му вече е факт.

  Бившият архиерейски наместник Антоний Енев, неговият наследник - настоящият архиерейски наместник отец Георги Тодев и отец Димитър днес оглеждаха последните детайли по приключването.

  „Дори и в сънищата си не можехме да мечтаем за това, което днес виждат очите ни“, коментира с радост отец Димитър.

  Празничната света литургия в понеделник започва в 9 часа.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (9)

  • 1
   Зо
   Зора
   37 -3
   16:52, 3 яну 2019
   Браво, бъдете Благословени !
  • 2
   Ма
   мастикаджия
   33 -6
   17:05, 3 яну 2019
   Браво на отец Антоний Енев.Поклон.На преклонна възраст работи като младеж по ремонта.Ако не беше той ,нищо нямаше да стане.Сега джендърът от Пловдив ще обере лаврите.С ролекса и ролсройса.Срамота.
  • 3
   Съ
   съседите
   20 -4
   17:28, 3 яну 2019
   Браво на отец Георги Тодев ,направил е чудо с храма, остават само хулите и подигравките на поповете от близката църква по негов и на сина му адрес.Лицемерите ще се спукат от яд.
   • Ке
    Кенанския Маймун
    3 -3
    06:38, 4 яну 2019
    Бахти и Християнина си и ти - изпълнен с любов и опрощение :))
    ...
    ..... , а за Боцко Маймуната , Мутрите Бейовете им Селуваш дупета :))
  • 4
   12
   123
   10 -3
   07:18, 4 яну 2019
   Браво на нашите свещеници но какво ще прави боклука сребролюбец Николай в Хасково? Не заслужава да бъде допуснат в църквата изобщо.Този измамник отказваше да подпише спечелен проект на храма в Мин. Бани докато кмета не му даде 30 процента от парите.Кмета( въпреки че е турчин) ходи да му се моли на крака няколко пъти.Часовника на този измамник струва 40 хил. евро а лимузината над 100хил. евро.Освиркайте го и го изгонете с камъни от Хасково този измекяр.
  • 5
   Пр
   принцесата от Монако
   6 -5
   09:03, 4 яну 2019
   Нямам думи!Вместо да се зарадвате на хубавата новина,все ще се намери някой комплексиран индивид,който ще хвърля кал!Хвала на всички,извършили това Богоугодно дело!
  • 6
   Тт
   ТТ
   8 -1
   10:39, 4 яну 2019
   Нашите хора от храма са читави! Това е важно! Резултата от ремонта е умопомрачаващ.Радвайте се от сърце!
  • 7
   Ха
   Хари Лангдън
   5 -2
   15:34, 4 яну 2019
   Нямам нужда от "посредници" когато искам да общувам с Господа. Джендъра Николай носи Ролекс за 30000 и се вози в лимунзина за 100000, а кара бедняците да късат от залъка си за да му платят тока и парното в Пловдив. Ебах ти и тъпите миряни дето му целуват ръка. По добре да му целунат нещо друго.
  • 8
   Гр
   градски
   4 -2
   16:41, 4 яну 2019
   Браво на нашите свещеници огромна работа са свършили.Сега ще дойде джендъра Николай Часовников и ще се прави на праведен.Няма по алчен човек от този боклук.Ще обере лаврите от труда на нашите духовни водачи.Те не заслужават това. Предлагам да се съберем освиркаме и изгоним Николай Гладни от Хасково да не го допускаме да влезе в храма господен. Той е алчен и подъл човек. Трябва да си понесе заслуженето. Има ли начин да му се предаде че не е желан в Хасково и да не осквернява хубавата църква.

  Хороскоп за 24.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Този ден едва ли ще е лек, но вие изпълнени с енергия и ентусиазъм относно делата, с които се занимавате. Запазвате самообладание в трудни ситуации и се опитвате са намерите най-доброто решение за вас и вашите колеги. Околните могат да разчитат на готовността ви да помогнете и да дадете съвет. В личен план имате повод за радост.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще получите повече информация по интересуващ ви въпрос, което ще благоприятства работата ви по него. Ще се възползвате от нечие благоразположение и то ще има положително въздействие върху вас, най-силно изразено в сферата на финансите или в друга, интересуваща ви област. Все пак бъдете внимателни и не предприемайте нищо, без да сте го обмислили добре.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Възможно е да почувствате раздразнение от нечие изказване по ваш адрес. Не давайте воля на емоциите си, запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Гледайте отговорно на задачите си, с много от тях ще си осигурите по-добри финанси. От срещите си ще получите добра перспектива за професионалното си развитие и ще трасирате за дълго пътя си напред. Няма да ви липсва и късмет, но той идва защото сте му помогнали. Обърнете внимание на отношенията в семейството си.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес сте сантиментално настроени и е възможно дори да проявявате несвойствената за вас разсеяност. Съсредоточете силата си в едно направление и ще постигнете онова, което желаете. Стараете се да се харесате на околните, но това ви пречи, а и ви създава повече напрежение. Пазете се от настинки и инфекции.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Задава се подобряване на материалното ви положение, но до тогава не прекалявайте. С повече усилия на работното място ще направите заявка за издигането си. С колегите и партньорите бъдете толерантни. Здравословното ви състояние изисква да сте отговорни към себе си. Някои от вас ще имат придобивки, идващи им като подарък от съдбата.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Заети сте с много работа днес, но това няма да ви тежи, тъй като виждате раздвижването и добрите перспективи при професионалните ви дела. Работите прецизно и изисквате същото от другите, но не бъдете прекалени педанти - това не би се отразило добре на отношенията ви с колегите. Ще чуете добри новини за ваш близък, които много ще ви зарадват. Изобщо очаква ви хубав ден.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В надпревара с времето ще се стремите да свършите повече работа, което в крайна сметка ще се отрази на настроението и здравето ви. Динамиката в професионалния ви живот ще изкара на преден план нови въпроси, по-важни и срочни. Изкушения също няма да липсват, без това да ви ангажира непременно с тях, но като наблюдатели.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  В спокойна атмосфера ще подреждате приоритетите си и това ще благоприятства реализацията им. Повече време ще отделите и на хората, с които възнамерявате да работите, от опит знаете, че този въпрос не е маловажен за вас. Идеите ви са осъществими и това се споделя от всички, а на вас носи удовлетворение.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Събития, които значително ще увеличат благосъстоянието ви очакват днес. Постиженията ви в деловата сфера ви помагат да укрепите позициите си и са добра основа за бъдещи смели проекти. Потърсете достатъчно време и за почивка. Напоследък ви се събират доста задачи, които не сте предвиждали.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще споделите времето си с приятни хора, така, че на всички ви да е приятно и забавно. Не бъдете прекалено резервирани към доброжелателите си, отпуснете се и ги приемете. При някои от вас са възможни стомашни или други неразположения. Вземете мерки преди да са се усложнили нещата.
  24 яну 2020
  Последни новини