От х:

Днес в x:

Строител: Магистрала „Марица“ ще пропада още, може да се разцепи

    Николай Георгиев от Харманли от 10 години работи по строителство и ремонт на пътища като водач на грейдер. Участвал е в изграждането на магистрала „Марица“ като работник във фирма подизпълнител. Работи в строителството на участъка от пътния възел на пътя Димитровград-Хасково до вливането в магистрала „Тракия“. Правил е насипа на 36-ия километър, който вече няколко пъти се ремонтира заради пропадане на платното.

    Господин Георгиев, Вие сте строили този участък от магистралата – района 36-ия километър. Защо пътят пропада вече три четири пъти, и то все на едно и също място?

    Точно така, става дума за участък от около 200 метра. Там направихме насип с височина около 20 метра. Вложеният материал обаче не бе скална маса, както се прави, а … глина.

    Глина? Защо?

    За по-евтино, предполагам. Използваше се материал от изкопи в други участъци на магистралата. И се влагаше за изграждане на този насип.От 20 метра височина на насипа 19.7 метра са глина, само 20-30 сантиметра от слоя под асфалта е от скална маса.

    На това ли се дължи пропадането на платното?

    Да. При трошения камък такова пропадане няма. Участвал съм в строителството на много пътища, включително на участък от магистрала „Тракия“ – от 99-ия до 108-ия километър.Там обаче всичко се правеше както трябва.

    Да разбирам, че глината поддава и на това се дължи пропадането и на платното?

    Точно така. В основата на насипа има и водосток. Но и той не бе направен както трябва – от стоманобетон, а от ламарина. От дебела ламарина, но и тя трудно би издържала на тежестта. Никой не е проверявал, доколкото знам, какво е състоянието на водоскока, но допускам, че тръбата е смачкана и долу може би е заблатено.

    Никой ли не обърна внимание на това, че се влага глина, а не камък в насипа? Вие не питахте ли някого?

    Аз бях обикновен грейдерист. С машината се изравнява и профилира трасето. Кой ще ме пита мен? Но от опита си знам как се прави.

    Добре де, съвсем никой ли не забеляза как се строи този участък от магистралата?

    Идваха на проверки. И шефът на АПИ тогава Лазар Лазаров, и тогавашният министър Лиляна Павлова. Видяха как се изгражда този насип.

    И нищо не казаха?

    Нищо.

    С ремонта и полагането на допълнителни пластове асфалт този недостатък няма ли да се коригира? Последният път положиха поне 30 сантиметра асфалт.

    И последният слой ще пропадне. Ще сложат нов, защото магистралата още е в гаранция, после още и така. Когато основата не е от здрав камък, тя ще се сляга и платното ще пропада.

    Коя фирма изпълняваше строителството?

    Пътища Пловдив. Аз работех във фирма, която беше подизпълнител. Този участък има и друг проблем.

    Какъв?

    Насипът на отделните платна се правеше отделно. Представете си, че всяка от лентите за движение има отделна основа. Така няма спойка между частите на цялото платно и очаквам в този участък в скоро време магистралата да се разцепи.

    Това опасно ли е?

    Как да не е опасно?

    Как може да се оправи този проблем?

    Аз не съм пътен инженер. Но от 10-годишния си опит мога да кажа, че за първи път виждам така да се изгражда скоростен път. Начинът е един – глинестата основа на насипа се отстранява, изгражда се отново със скална маса и се асфалтира отново. Няма друг начин. Иначе през няколко месеца участъкът ще пропада, ще го ремонтират, до следващия път и така до безкрай. Или докато стане някоя голяма беля.

    Поемате известен риск като обявявате тези скандални факти.

    Нещата трябва да се казват. Нямам партийни или някакви други пристрастия или съображения. Искам само да се знае какво е истинското състояние на магистралата, за да се вземат мерки. Преди, както казах, да стане голяма беля. Вече се нагледахме на подобни трагедии.

    Интервю на Тодор Кръшков

    Бел. ред. След празниците Haskovo.net ще потърси АПИ за коментар на компрометирания участък на магистрала „Марица“. 

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (47)

    • 1
      Ва
      Василев
      141 -6
      10:21, 23 дек 2018
      Браво бе Кръшков едно интервю като хората, без страх от богопомазаните.
      • На
        Нанева
        47 -13
        14:14, 23 дек 2018

        Не се заяждайте с Кръшков. Само тук казват подобни неща.Направо ме е гнус от другия хасковски сайт. Освен че повтарят като папагали имат и изключително гнусни реклами. Отврат.

    • 2
      Гр
      Гроб
      68 -10
      10:32, 23 дек 2018
      Герберастите в действие
    • 3
      Оп
      ОП
      23 -47
      10:35, 23 дек 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ат
        Атанасов
        13 -8
        14:14, 23 дек 2018
        А защо го изгониха той беше много активен все до Джамбазки
    • 4
      Кр
      красю от сот.
      83 -1
      10:36, 23 дек 2018
      Колегата Георгиев е абсолютно прав.преди няколко дена аз написах абсолютно същото.ще допълня че когато пропадна за първи път от пътища наредиха на моита охранителна фирма да не допускам журналисти до проблемния участък.а лазарчо от апи си правеше пас защото от агромах му кихаха здраво.ВИЖТЕ НАДЛЕЗА НА 35км,снимаите го и ще ви стане лошо.
    • 5
      Hm
      hmmm
      32 -32
      11:18, 23 дек 2018
      Да ви е.а ач кьопеци!! Крадлива Пасмина! По мръсно племе от бугарите няма! Не се наядоха, крадат до последно, лъжат, мамят......мутреят. Най вече окрадоха милиардите и ги изнесоха на вън!
      А иначе се оправдават с ромите и понякога с турците!
      Расистка измет!
      Ей, Кръшков, докажи че не сте свободна медия и игнорирай този пост!
      • Ко
        Колев
        52 -11
        17:03, 23 дек 2018
        Наглец,не се опитвай да обиждаш и унижаваш българския народ! Точно вие да говорите за корупция е меко казано нахалство! Вие ,дето слязохте от тютюна и се качихте на скъпи джипове и заживяхте в палати ,благодарение на безчовечното крадене по време на управлението на ДПС! Вие ли ще ни учите на морал? Не, благодаря! Този филм го гледахме.
      • Ke
        Kenanski[ Majmun
        14 -6
        18:26, 23 дек 2018
        Колев ,
        Ако от това ти стане по-леко , Бейовете и Чорбаджиите са употребявали и думата Рая - в смисъл
        тъпи уфце (християни + мюслимани )
      • Jo
        John
        4 -1
        13:05, 24 дек 2018
        знаем те и тебе, само да се видиш овласт и ти ще крадеш!
    • 6
      Ня
      Някой си
      59 -4
      12:02, 23 дек 2018
      На всички ни е ясно как се прави всичко в територията България но лошото е, че този,който плаща не котнролира тези на,които се плаща.А това сме ние данъкоплатците , които трябва да ги проверяваме и контролира ме, но когато има протести 100 човека протестират, а 1000 хиляда стоят и им се подхилват ехидно и подигравателно, а след това тези 1000 човечета се оплакват и ревът защо ревете , нали вие смешно когато някои протестира и иска да измете управляващата пасмината от територията България.
      • Ад
        АДД
        3 -2
        11:43, 26 дек 2018
        Който не гласува, не трябва ни думичка да казва. На изборите дето пак ние (всички данъкоплатци) плащаме се питат всички българи по паспорт. Но най-вече българите по етнос мълчат. "Всички са еднакви" - е като не се гласува наистина и нищо няма да се променя а малцинствата- мнозинства гласуващи като овце за къпане против краста гласуват където ги пратят! Нека да видим колко мрънкаме ще натиснат червеното сега.
    • 7
      Go
      gost
      55 -2
      13:07, 23 дек 2018
      И сега кой трябва да се самосезира? О извинете, забравих че сме в България...
    • 8
      Ма
      мастикаджия
      67 -4
      13:15, 23 дек 2018
      Ха сега Домуса да докара багерите на протест против Йончева на магистрала Марица!
      Мръсни герберо- комунисти! Паплач негодна.
    • 9
      Ил
      Илиян Василев--Адвокат
      66 -2
      13:33, 23 дек 2018
      Браво , достоен българин !!!

      Да видим сега кой , ама наистина кой , ще се самосезира ???
    • 10
      Ха
      Хасковлия
      57 -4
      13:37, 23 дек 2018
      Това, което казва този човек е известно на всички...подчертавам всички специалисти.
      Ама нидейте рива сега...вие си избрахте Байуй. Да ви е честит.
      Кражбите са за милиарди...
    • 11
      Го
      гого
      58 -7
      14:42, 23 дек 2018
      Пазете го това момче,той е достоен човек. Шайката е безмилостна и може да го закопаят в някой ров!!
      • Не
        Незапознат
        3 0
        21:51, 27 дек 2018
        Ще го направят само че не в прекият смисъл на думата.За всеки такъв обект собственика на фирмата да отговаря е назначил клалифициран строителен техник.Но това е защото изискването е такова.Не той решва какво и обърнете внимание колко ще се слага.Казва му се и той изпълнява.Иначе си тръгва и идва друг на негово място.
    • 12
      На
      Наблюдател
      59 0
      15:26, 23 дек 2018
      Преди мислех, че естествено се сляга, но явно проблемът е сериозен! Трябва да се търси отговорност от надзорника, който е допуснал да се слагат такива материали. Ама и много хора са шушумиги, ми като виждаш какво се слага като основа, алармирай навреме, макар и анонимно, иначе ставаш съучастник в измамата. Ние, българите, нямаме външни врагове, самите сме си врагове на себе си...
    • 13
      Ян
      Янко Митев
      34 -22
      15:35, 23 дек 2018
      Яснооо! Сега тия от ГЕРБ видяха какво става като не дадоха на Кръшков коледен бонус!
      • Хм
        хм
        14 -5
        14:50, 24 дек 2018

        Казвали ли са ти Янко че си такава една гнида ... все гледаш гадости да говориш за хората . Не приравнявай другите със себе си. Не всички са подлоги като тебе и Жоро Пеев. Ще призная че си стока ако един път си признаеш с ръка на сърцето че Г.Иванов откраде сума ти имоти от общината и ги продаде на тъща си и Джона. От такива сделки направи милиони. Как се нарича човек като тебе който вика на черното бяло и обвинява другите?Кажи според тебе ти морален човек ли си или подлога?

      • Въ
        Въпрос
        1 0
        17:09, 27 дек 2018
        Какво става като не са дали коледен бонус ?Янко, обясни ни защото само на теб ти е яснооо.
    • 14
      Ко
      Колев
      21 -21
      16:46, 23 дек 2018
      Един полу-грамотен кретен по-горе ви нарича Бугари,ач кьопеци,крадлива пасмина,расистка измет,мръсно племе! Вие обаче,нямате нищо против,даже жулите плюсове...Гъзодайници...такива сте всички от червено-депесарската шайка! А относно кражбите...ДЕПЕСАРИТЕ най-добре го могат,дето се вика,там са професори,пък в комбинация с БСП става страшно.Ей за това ще видите власт през крив макарон.
      • Ке
        Кенанския Маймун
        27 -3
        18:46, 23 дек 2018
        Колев ,
        В Народното Събрание , по всички важни законопроекти
        ГРОБарите Мутри и ДПС-арските Пуешки Главички гласуват заедно :))
        ...
        Ботев не е правил разлика между Мутра - изиедник , и Турски бей :))
    • 15
      Тh
      Тhe dude
      40 -6
      17:41, 23 дек 2018
      Най големия майтап тепърва предстои,когато изтече гратистния период и започне връщането на милиардите заеми на герб.Не знаем каква е лихвата, но дори да е минимална ,4 % само лихвите за година стават 1 милиард грубо.Като спрат и еврофондовете.....голям майтап брат.
      • Ко
        Колев
        11 -45
        18:01, 23 дек 2018
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Ко
        Колев
        10 -39
        18:10, 23 дек 2018
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Ке
        Кенанския Маймун
        41 -2
        18:32, 23 дек 2018
        Колев ,
        само 6 фирми - Арубис Франкфурт , Дънди Прешъс , Солвей Девня , Нефтохим , Горубсо , Циментовите заводи крадат от България общо 4 милиарда долара / година , Още 4 милиарда крадат банките и веригите .. Общо 8 милиарда долара
        .....
        А Еврофондовете са 2 милиарда на година максимум ...
        ...
        Демек ако ударя калема като стар джамбазин , България губи по 6 милиарда долара на година от кражби :))
      • Jo
        John
        12 -2
        13:07, 24 дек 2018
        колев, амуджа-крадлива, не правителството, а данъкоплатеца плаща тези лихви!
      • Не
        Незапознат
        0 0
        22:03, 27 дек 2018
        Колев кълвачи прости или не винаги има без значение от коя партия или етнос са.Вие смятайки се над тях би трябвало да уточните че съпоставката дали е голям или не външният дълг освен от цифрата уточняваща големоната му се определя и от процента на брутният вътрешен продукт на страната.Вижте накъде тръгнах.Тук не става за него а за това че масово не само за пътищата се отнася некачественито им изпълнение но и за всичко което е по разните му проекти финансирани от еврофондове или подобни организации.Защо мислите всякой се натиска да спечели изпълнението им?Това е кьорава работа.Пишат се че са вложени едни материали а се слагат други които са и опасни.Уж има контрол но с правилнто бутане на мотивиращи средства на определеното място той става относително понятие. Haskovo.net и да потърси АПИ за коментар ще се изнижат с общи приказки,Но щом е решило нека се позаинтересува има ли подадени официално оплаквания за свършена некачествено работа по училища и детски градини.Сигурно ще са малко.Защо е така всякой мисля че ще може сам да си отговори.
    • 16
      10
      10
      45 -12
      18:01, 23 дек 2018
      Елена Йончева е напълно права !
      • Ив
        Иво
        9 -32
        18:42, 23 дек 2018
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 17
      Ке
      Кенанския Маймун
      46 -4
      18:20, 23 дек 2018
      След революцията Цицоланка Павлова , Делян Суджука , Форукомци , Таня Захариева и всичките им ятаци -
      --- по една ватенка и по една лопата и на ръка ще го изградят тоя участък за слава на Народната Република
      ....
      Защо съм толкова лош ? ... Ами в България магистралите са по-скъпи на километър от магистралите в Германия , и това при положение че германския работник взима заплата 5 пъти повече от Българския :))
      • Ко
        Колев
        8 -31
        19:43, 23 дек 2018
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Jo
        John
        13 -3
        13:09, 24 дек 2018
        като сложиш глина, вместо чакъл, може и на 1 милион да легне!
    • 18
      Do
      do колев
      11 -18
      20:39, 23 дек 2018
      Хей, мас.ийо?! Турците за сметка на хора, като т... Виж коментара
      • Ке
        Кенаския Маймун
        15 -1
        01:45, 24 дек 2018
        Ботев и Левски са делили хората на 2 отбора :
        - чорбаджии и бейове
        - клети сиромаси (Трябва да се отбележи, че и обикновените турци спадат към раята)
      • Ко
        Колев
        12 -2
        17:27, 24 дек 2018
        До по-горния селски бабаит...Мас.ии са твоите господари от ДПС !Крадливата ти партия бе зачената от доносници на ДС .Цялото ръководство,а вероятно и ти ,сте обикновени ,гнусни доносници,писали долни доноси ,най-вече срещу собствените си братя и сестри от турското, етническо малцинство. Да,обикновените трудови хора от вас са достойни за уважение,но никой от тях не живее в охолство и не кара скъпа кола благодарение на тютюна.Свиквай и се настройвай,че вашето грабителство свърши!Истината понякога боли,но това са реалностите....Пък като спрете да ги баламосвате и ограбвате ,може и с труд да вземат да благоденстват,дай Боже! ...както се казва:
        „Арбайт махт фрай"
    • 19
      Xa
      xaxa
      25 -1
      20:54, 23 дек 2018
      А какво стана с накъдрения и направен некадърно път Хасково- Димитровград ?!?!?!?!!?!??! ВЗЕХМЕ ПАРИТЕ ПАК КАКТО Магистрала Марица ... Нали щяха да го оправят. Ако човек има камъни в бъбреците вече няма да има...... Хубаво е ,че се прави нещо. Ама стария път имаше някоя дупка ,но беше равен.Този целия е накъдрен и некадърно направен.
    • 20
      За
      Защитник
      30 -6
      21:06, 23 дек 2018
      Вместо да спорите и коментирате тука, попитайте къде е ******* да отговори защо толкова пъти пропада магистралата и колко ни струва на всички нас и само това да е...... Иначе по рязане на ленти нямаше друг като него.
      • Ди
        димов
        24 0
        00:21, 24 дек 2018
        Защитник, много го понижаваш този Бойко Борисов. Той вече не се занимава с асфалт. Магистралите тесни са за неговата душа. Той се занимава със западните балкани, мигрантите в Европа, световното по футбол през 2030, Крим, Брекзит.
    • 21
      За
      Защитник
      11 -2
      11:38, 24 дек 2018
      Братко димов , никъде в моето писание не споменавам за бойко борисов , защо го свързваш с него само мога да гадая , но иначе си прав , че вече се занимава само с велики неща.
    • 22
      Ал
      Али шарана
      9 0
      15:15, 24 дек 2018
      До това,кой крадял повече,българи,турци,****** или ц*****,мога да кажа,че всеки на тоя свят ще краде колкото му позволяват!И в Китай ги трепят за крадене,ама продължават да крадът!А в Турция тия по белите са с български ген,доказаха го самите турски учени.Наследници на момичета от харемите и момчета еничари в османската армия,която е била най разнородна.
      • Не
        Необрязаната краставица
        2 0
        00:29, 25 дек 2018
        Давам Нобел на тоя който докаже че има турски гени ..
    • 23
      янко митев будала и простак обратен
    • 24
      Кр
      красю от сот.
      6 0
      16:55, 25 дек 2018
      Обърнете внимание че километрите са променени,и също така всички надписи по надлезите на пътища ад и агромах бяха демонтирани и остана само силикона.защо ли напрау незнам.
    • 25
      От
      от Любимец
      4 0
      16:18, 27 дек 2018
      защо като се пътува по автомагистралата няма указателни табели на 1000 и 500 метра, че предстои отбивка за ЛЮБИМЕЦ, ИВАЙЛОВГРАД И ТОПОЛОВГРА??
    Последни новини