От х:

Днес в x:

На Игнажден в Узунджово посрещат добри гости

    Днес е Игнажден. Св. Игнатий Богоносец е един от най-добрите ученици на св. апостол Йоан Богослов, наречен така, защото носел Бог в сърцето си. По време на управлението на император Траян, в началото на ІІ в., Игнатий бил откаран в Рим, където е хвърлен на дивите зверове и разкъсан от тях.

    Този ден се смята за начало на Мръсните дни, които продължават до Богоявление и са прехода от старата към новата година.

    Според народните вярвания, какъвто е първият гост, прекрачил дома ти на Игнажден, такава ще е и годината.

    В Хасковското село Узунджово хората пазят традициите и ги предават на поколенията.

    Игнажден винаги се празнува на 20-ти декември. Тази година се пада делничен ден, затова за празника по обяд са се събрали само по-възрастните жени към фолклорния състав на местното читалище „Пенко Пенков“, младите ще се присъединят по-късно.

    Масата е отрупана с гозби. За Коледа повечето семейства вече са заклали прасетата и затова има ястия, приготвени с мас и пръжки, свинско с праз, трихница /местно ястие, направено от стрито на малки топчета брашно с мас и пръжки/

    Една от домакините- Николина Павлова по традиция е приготвила и тази година своя прочут чак до Хасково триен фасул. Масленици, и точени сладкиши са натъкмили още узунджовските баби. Има и хляб Бъдник.

    Всичко е готово за отбелязване на празника и сядат на сладка раздумка. Преди това обаче пеят празнични народни песни, които знаят от своите баби. А са най-доволни, че на днешния ден срещат по пътя си добри хора.

    „По това кой гост влиза първи в дома ти на Игнажден от стари времена се вярва, че ще е такава и годината ти. Ако влезе по-заможен човек-то тя ще е на берекет. И беден да почука на вратата ти не се отпраща, но си знаеш- трудно ще е на тази къща.“, казва Николина Павлова.

    Тя обаче е доволна, защото още рано сутринта покрай приготовленията за празника, първа прага на дома й прекрачила сватята й Димка Тодорова. "Тя е добра, хубава жена, има и парички... доволна съм, няма да ни е бедна годината.“, нарежда баба Николина, докато отсипва в паниците от фасула. Тя пък първа влязла за първи път днес на чуждо място в къщата с механа на Митко -Караджата. „Това е първото място, където гостувам днес. И дай Боже благополучие тук през цялата година. Да са благословени той и цялото му семейство и през следващата 2019 година“, нарича баба Николина, докато се прекръства.


    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини