От х:

Днес в x:

3 °C

Защо тази година службата на Игнажден е на 19-ти декември?

Според българския традиционен календар от Игнажден, който се отбелязва на 20 декември, започва преходът към новата година. Денят е пълен със забрани, ритуални действия и гадания. 

Игнажден носи името на църковния празник. На 20 декември Източното православие чества паметта на свещеномъченик Игнатий Богоносец. 

Според преданието, Игнатий е детето, за което се разказва в Евангелието на Матей.Там е описан спорът между Христовите апостоли. Те се препирали помежду си кой сред тях има първенство. За да им даде урок, Исус прегърнал едно дете и казал: „Ако се не промените и не станете чисти като деца, няма да влезете в Царството небесно. Който се смири като това дете, той е по-голям в Царството небесно.

По-късно Игнатий става епископ на Антиохийската църква. Ученик е на Светия апостол и евангелист Йоан Богослов.

През 2020 година обаче църковната служба на св. Игнатий е на 19-ти декември, защото 20-ти се пада в неделя. Това се случва през няколко години и когато съвпадне датата с деня, службата се пренася в предния ден-събота. Целта е да се съгласуват различните празнични богослужения и да се отдаде заслужена почит и на св. Игнатий Богоносец, макар и с един ден по-рано.

Но със сигурност народният обичай предшества установяването на църковния празник.

В народния календар той е свързан със зимното слънцестоене на 22 декември, след което денят започва да нараства.

В народното вярване най-важното на този ден е кой пръв ще влезе в къщата. Обичаят "полазване" или "полязване"е характерен за всички области на страната ни. Оттук идва и още едно наименование на празника – Поляз или Полязовден.

Поверието гласи-какъвто гост е полазника,  такава ще е и цялата ти година.

 В хасковския край бабите още пазят традициите и казват, че ако първият гост в дома е момиченце, например, ще се "ягнят" женски животни в стопанството на къщата.

Ако първият човек, който влезе в дома, е с добро здраве, има задружно семейство и е имотен и грижлив стопанин, това е благословия.

Друго поверие гласи, че на Игнажден не трябва да си "празни ръце". Старите хора казват, че на този ден не се дават и пари на заем, защото така ще си изгуби късмета. За хубава поличба се счита, ако намериш или получиш късмет, дар или пък пари.
По това време на годината песните, които се пеят са свързани с Коледа, с раждането на Божия син.

На Игнажден е и първата кадена вечеря, която е постна.

Народното поверие гласи, че от Игнажден зимното слънце започва да се “събира” да си ходи, за да дойде на негово място лятното слънце. Ето защо Игнажден се възприема като начало на новата, “млада” година. С нея започва и нов стопански цикъл.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ха
  Хан Кормисош
  7 -4
  17:09, 19 дек 2020
  Ние си го знаем на 20. декември и така ще си го отбележим и почетем! Такива врътки в църковния календат не вървят!!
 • 2
  Ка
  Камен
  8 -3
  19:31, 19 дек 2020
  Сърдечно поздравявам всички православни християни и още повече имениците с днешния прекрасен православен празник!

  Две забележки към автора на статията:

  Не се пише Исус - така пишат протестантите!

  Правилното е с две букви "и" - Господ Иисус Христос!

  Освен това - много сте писали за разни народни вярвания, обреди и поверия - а това са суеверия, които нямат нищо общо с Православието! Не правете друг път така!

  Пишете само за чествания православен светец и то по-дълго и разширено, за да се видят чудесата извършени от него и неговия свят живот, и да бъдат за пример на всички православни християни!
 • 3
  Й
  й
  1 0
  18:55, 21 дек 2020
  На 65г.съм,баща ми беше черковен певец,но не помня,Игнажден,да се е местил,ден по-рано,а и по-късно.

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
20 яну 2021
Последни новини