От х:

Днес в x:

За първи път в България – проектант от Хасково осъди ДНСК за незаконна глоба

Хасковски проектант осъди ДНСК заради незаконна глоба. Решението на хасковския административен съд бе потвърдено от ВАС и влиза в сила.

Проектантът е шефът на хасковската Камара на инженерите в инвестиционното проектиране Станислав Видев. По думите му съдебното решение е прецедент в България и проектант за първи път осъжда ДНСК за незаконни действия.

През 2017 година Видев проектирал кабелна електронна съобщителна мрежа в Годеч, Костинбродско. Разрешението за строеж обаче било отменено, при това от инспектор по „отопление и вентилация“ към местния строителен контрол, вместо от специалист по електронни съобщителни мрежи, по думите на Видев, който твърди, че от ДНСК своеволничат навсякъде в страната и терориризат проектантите.

На Видев било издадено наказателно постановление и глоба от 400 лева за неспазване на законови изисквания и разпоредби.

Хасковлията обаче атакувал глобата в Костинбродския районен съд, който я отменил като незакосъобразна. Решението е потвърдено на втора инстанция.

Междувременно Станислав Видев завежда дело в хасковския административен съд срещу началника на ДНСК по закона за отговорността на държавата за вреди, нанесени на граждани от действия или бездействия на държавни органи. И го спечелва, в частта за имуществените вреди. Съдът отхвърля претенциите му за обезщетение поради сърдечно заболяване, причинено от глобите и санкциите на строителния контрол.

„Това не е толкова важно. По-важното е, че за първи път в България проектант осъжда ДНСК заради незаконните им действия. Съобщил съм за съдебното решение на председателя на Управителния съвет на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, да се вземат мерки от страна на бранша“, коментира за Haskovo.net Видев.

Той допълни, че след като Върховният административен съд потвърди решението на хасковския, си вади изпълнителен лист срещу ДНСК.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

 • 1
  За
  заслужено
  27 -6
  12:15, 19 дек 2018
  Браво, момче!
 • 2
  Го
  Голем си баце
  13 -11
  12:30, 19 дек 2018
  Видев да вземе да обясни защо съдът отменя разрешения за строежи, по негови проекти, че да не взема да сложа линк към някое и друго решение на ВАС....
 • 3
  Чо
  Чобанина
  17 -9
  12:49, 19 дек 2018
  Бравос , ей таквиз проектанти са нужни на майка България !!!
 • 4
  Ке
  Кенанския Маймун
  7 -1
  16:18, 19 дек 2018
  Живеем във време ,
  когато Мутрата уфчар и Бея свинар са по-прости от Уфцете и Прасетата
 • 5
  АД
  А добро утро
  11 -11
  18:00, 19 дек 2018
  Какви ли качества може да има пенсиониран военен. То сега всеки стана проектант ,кой в сферата на образование,култура,икономика и др. За да осъди днск , значи нещо не е наред в днск. Г-н видев ще съди всеки,който му търси отговорност, защото трябва да защити хонорара си от 1000/хиляда/ лева за 1км. Кабел, който съдържа една линия. Не е луд този, който яде баницата а този, който му я дава.
 • 6
  Бу
  Булгар-Булгар
  16 -7
  19:06, 19 дек 2018
  Браво за постигнатия успех на инж. Видев. Необходими са будни и упорити граждани да завеждат подобни дела срещу държавни институции, които прекрачва своите правомощия. Колко пари е хонарара на инж. Видев е важно за него и за неговите клиенти, ако неможе да си го позволите, не го наемайте. Аз не карам Астън Мартин, защото не мога да си го позволя, но и не пиша по форумите колко е скъпа тази марка.
  Браво и дано да четем за повече подобни успехи.
 • 7
  Ан
  Андрешко
  8 -10
  19:39, 19 дек 2018
  Поредния нарушител оттървал глобата - голям праз. Голям героизъм....
 • 8
  Ле
  Леон Даниел
  6 -5
  21:25, 20 дек 2018
  Кръшков махнете тая снимка на Видев бе абе колкото пъти внучето застане на интернета и види тоя видев и започва да плаче от страх Ами с тая физиономия плаши децата
 • 9
  Бо
  борката кереза -енженер
  5 -3
  10:38, 21 дек 2018
  Кръшков махнете тая плашеща снимка на Видев бе намерета друг начин на информиране бе
 • 10
  Шп
  шпигелглас
  4 -3
  20:02, 21 дек 2018
  Момчета дръжте се здраво снимката няма кой да я премахне Кръшков е уплашен и се е скрил в дън земя
 • 11
  Пе
  петър янчев
  0 0
  12:04, 26 дек 2018
  Кръшков тая снимка на Видев плаши хората от цял месец Пишат ти да я махнеш но ти като че ли целенасочено я държиш Не е ли по добре да я сложиш на бюрото си за да те вдъхновява в ежедневиетот ти

Хороскоп за 06.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстоят ви може би повече ангажименти отколкото сте предвидили и въпреки почивния ден, някои от вас ще бъдат доста натоварени. Въпреки това дейностите, с които се захващате ви носят удовлетворение и стимулират доброто ви самочувствие. Това е особено валидно ако са непосредствено свързани с деловата сфера. Можете да разчитате на добри приходи.
06 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешният ден няма да остави време за почивка на онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. Действате бързо, когато това се изисква от вас, но през останалото време добре премисляте действията си и предпочитате да не избързвате. Очаквайте скорошни приходи от дейност, която сте успели да реализирате с помощта на близък човек.
06 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се погрижите за всичко, което планирате днес да приключи в рамките на деня. Градивните ви усилия ще ви държат в добра форма и ще съумеете да се организирате с времето си. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени.
06 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазете за себе си намеренията, не ги правете достояние на всички. Очаровани сте от вниманието на човека до вас и това ви обнадеждава за връзката ви. Новини от близък човек, пребиваващ в чужбина. Притесненията ви ще отшумят и скоро ви очакват нови развития. Хранете се здравословно, възможни са неразположения.
06 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте се по-добре, ако искате да се справите с всичките си задачи. Пред вас ще се изправят предизвикателства, изкушенията на които ще ви проводят в друга посока на мислене. Ще се стремите да повишите благосъстоянието на семейството си и ще намирате преки пътища за постигането му.
06 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е особено подходящ за почивка и развлечение. Имате нужда от отдих и зареждане със свежи сили, затова не се колебайте да прекарате този ден по възможност на открито и в компанията на близки хора. Чувствате се добре в ролята на организатори, затова едва ли ще сбъркате ако се наемете с инициирането на подобно мероприятие.
06 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Овладейте емоциите и ще си спестите разочарования и неприятности. Споделете отговорностите и не предприемайте нищо ново. Не се натоварвайте с информация, която не ви засяга пряко, търсете тишината и спокойствието. Погрижете се за дома, направете пролетно почистване и мислите ви ще се успокоят.
06 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се разпилявайте в много посоки, за да не провалите изпълнението на важен ангажимент. Можете да направите и нещо повече за себе си, без да изпускате от контрол ситуацията. Ще получите възможност за допълнителни доходи, предвид нарасналите си нужди, но и защото имате енергия за това.
06 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В личния ви живот ще настъпи объркване, породено от разминаването между очакваното и случващото се. Проявете разбиране и търпеливо изчакайте момента за решителни действия. Твърде често оставяте емоциите да ви водят, а от това следват различни проблеми. Дайте си малка почивка.
06 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на хубав и ползотворен ден. Вътрешното ви чувство за равновесие и справедливост ще ви изведе на правилните позиции, дори да изненадата с поведението си някого. Силата ви е в разума и умението да постигате целите си, нещо с което не всеки може да се похвали. Възможно е ново приятелство.
06 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доброто си отношение към хората, с които общувате и ще направите деня по-хубав, освен, че има какво да научите за себе си. Настроението ви ще се подобри от присъствието на някой, който не спира да ви вълнува. Споделете любовта си и ще откриете, че чувствата ви са взаимни.
06 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изчистете главата си от излишни и натоварващи ви мисли. Дистанцирайте дразнителите около себе си и ще се почувствате добре. Хубавото време, приятелите и развлеченията ще направят деня ви приятен. С нови сили ще се посветите на заниманията си и ще оставате доволни от себе си.
06 юни 2020
Последни новини