От х:

Днес в x:

Жестока математика: Намисли си число!

Има стотици номера, които започват с "Намисли си число". Алгебрата може да ги обясни всички.

Още по-забавно е, че всеки може да си измисли и свой собствен номер. Стига да знае тайната в пресмятанията. Да проверим!

Помолете приятел да си намисли число. Нека прибави към него 2, да умножи по 5, сега да прибави 15, и отново да умножи по 2. Попитайте го за резултата?

Числото, което ще чуете трябва да завършва на 0. Друго би означавало, че сметките на приятеля ви не са верни. За вас остава само да игнорирате тази 0, и от останалото число да извадите 5. Т.е. ако сборът, който е получил е 230, игнорирате 0, а от 23 изваждате 5.

Математическите фокуси не четат мисли, а се осланят на познания в пресмятанията. Ето още няколко ефектни номера, с които закачливо да започнете разговора с приятелите си с: "Намисли си число". И да ги впечатлите с отговора:

Намисли число от 1 до 10. Прибави към него още толкова. Сега раздели сбора на 2 и извади намисленото число.

Отговорът винаги е 0.

Намисли число от 1 до 8. Умножи го по 5. Полученото число уголеми два пъти, после прибави 14, извади 8. Сега задраскай в ума си десетиците на полученото число. Това на единиците раздели на 3 и прибави 10.

Отговорът винаги е 12.

Намисли число от 1 до 6. Прибави 3 и полученото число умножи по 2. Сега прибави 4, раздели на 2 и извади намисленото число.

Отговорът винаги е 5.

И още един път "Намисли си едно число". Прибави 5, умножи по 2, прибави 6, раздели на 2 и извади намисленото число. Отговорът е винаги 8.

В математиката има толкова забележителни и интересни неща!

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини