От х:

Днес в x:

В Черния петък хората изпускат парата и дилемата „Да имаш или да бъдеш“ намира лесно решение

Черният петък е истерия, пазаруване по първи петли, годишен апогей за търговците, чиито печалби удрят тавана, но ако икономическите ползи са очевидни, то на заден план по видимост, но не на последен като полза, остава психологическият момент. Според психолозите харченето на пари по плоскостта „причини много, повод ми трябва“ всъщност може да се окаже възможност за здраво изпускане на парата и начин да преборим стреса и дори депресия.

61 % от хората знаят какво е Черен петък – денят, в който настава масова истерия за пазаруване. Black Friday е най-популярният петък в света от половин век насам. Същинското начало на традицията обаче е по-далеч назад във времето, а корените ѝ са в САЩ.

Всъщност традицията първоначално тръгва в първия четвъртък след Денят на благодарността. По онова време повечето търговци спазвали неписаното правило, че сезонът на пазаруването не започва преди Денят на благодарността и не рекламирали стоките си преди това. Но пък се заформя движение за натрупване на капитали и по-рано. Затова през 1939 г. Асоциацията на търговците на дребно предупреждава президента на САЩ Франклин Рузвелт, че ако празничният сезон не започне преди Деня на благодарността, който тогава е бил традиционно в последния четвъртък на ноември, продажбите на дребно ще претърпят пълен провал.

А наименованието „Черен петък“ за първи път е използвано във Филаделфия през 1961 г. и то, за да опише тежката пътна обстановка и натоварения трафик в петъка непосредствено след Деня на благодарността. След това обаче възниква и друго негово тълкование. Практика било във финансовите си отчети търговците да отбелязват загубите си с червено, а печалбите в черно. И тъй като Черният петък се счита за началото на масовото коледно пазаруване, търговците започват да наричат своя плюс и триумф с това наименование.

Това е кратката история на възникването на Черния петък. А днес масовата истерия покрай него бележи огромни икономически ръстове.

Според последното проучване на екипа от анализатори на Black-Friday Global в 55 държави, средният процент на транзакциите в интернет по време на Черния петък в световен мащаб скача с 624 %.

От статистиката е видно, че сред българите истерията е в общи линии поносима. У нас продажбите в Черния петък в сравнение с всеки друг петък скачат с 562 %. От държавите ни съседки на най-предно място и четвърто в световната статистика е Гърция с повишение от 2600 %. В Турция продажбите скачат с 697 на сто, а в Румъния – с 1260 %. Най-голяма истеричност за пазаруване с намаление се отбелязва в Пакистан, където продажбите достигат процентно повишение на този ден с 11 525 на сто, на последно място сред отчетените резултатите в 55-те държави е Тайланд, където скокът е направо нищожен с този в Пакистан – 46%.

От проучването сред 12-те хил. души от наблюдаваните 55 държави, най-голямата сума в петъчните намаления са приготвили за харчлък жителите на Северна Америка и Европа. Средностатистическият американец е заредил Black Friday портфейлът си с 515 USD. Българските търсачи на отстъпки планират да похарчат по време на Черния петък средно 410 лв. или 246 USD. /цялото проучване може да видите тук / https://black-friday.global/bg-bg/.

И ако за търговците успехът на този ден е безспорен, то психолозите също имат какво да кажат по въпроса. Според специалисти от психологична гледна точка за американците феноменът Черен петък е традиция, подобна на Деня на благодарността и Коледа. Тоест, пренебрегването на пазаруването в този ден би се сравнило на това да не се празнува Коледа, например.

Проучване, търсещо причината за масовата истерия около този ден, установява, че мисленето на хората около и по време на пазаруването е изцяло стратегически насочено. Съставят се списъци на покупките и план за действие. Затова и може да се каже, че Черният петък провокира мисловните процеси, които не присъстват обикновено в ежедневието. По този начин се подобряват когнитивните способности.

Според много специалисти Черният петък влияе и доста разтоварващо, намалява стреса и напрежението. Това е денят, в който можем да си позволим да действаме малко глупаво и нетипично. С пазаруването, което често е за някой близък човек, хората компенсират в някаква степен самотата си, ако се отнася до тези, чиито близки са надалеч. Именно и заради това шопингът се сочи често, като антидепресант, разяснява психологът от Хасково Атанас Петров.

В черния петък много от хората решават, че ще си направят удоволствието, ще си доставят, неща, които ще ги зарадват, разбира се, от чисто материална точка. И въздействието върху психиката е наистина положително поради простата причина, че хората сме материалисти, човекът е консуматор. Плоскостта на която стъпваме в днешно време е още повече в посока разрешаване на дилемата Да имаш или да бъдеш?, която разглежда Ерих Фром, казва още психологът.

Или иначе казано материалните блага, които придобиваме в този ден идват бързо и лесно, на мига. Разликата е като да насечеш дърва, за да се стоплиш – виждаш веднага резултата и си положил труд. Но съвсем различно е усилието, ако трябва да събереш съчки в гората, за да се сгрееш-пък има труд, но и процесът е по-дълъг.

Друга причина, поради която на Черен петък хората се чувстват добре, макар портфейлите им да олекват, е чистата съвест, с което го правят. Това е така, защото днес е казано: Харчат се пари! И не е нужно да решаваш приоритетно как да го направиш. Но пък трябва и да се внимава, защото апетитът идва с яденето и нещата могат да доведат до срив. На този ден пиарите действат, познавайки добре психологията на масите, когато отделният човек загубва своето „Аз“ и се слива с примитивните инстинкти на тълпата, се поддава на истерията, казва още Атанас Петров.

Затова съветът на психолога за опазване от инерцията на Черен петък, така че накрая да не се окажем с продънени джобове, е да си набележим предварително предел на бюджета.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ах
    АХААА
    17 0
    16:51, 23 ное 2018
    Пълни глупости!Черния петък е абсолютна заблуда за потребителя! Винаги има промоции и то реални а не фалшиво нагласени!
  • 2
    Ке
    Кенанския Маймун
    18 -1
    18:23, 23 ное 2018
    Какъв Черен петък в Мутристана бре ?
    ....
    В Америка Куфарче Дрелка + Винковерт Макита + 2 литиум батерии + зарядно на черен петък - 180 лева
    в Мутристана 400 лева
    В Америка лаптоп Асер 17 инча , и5-8250 , 12Гбт рам , Нвидиа Мх150 2 Гбт , 1ТБ хард драйв 850 лева
    в Мутристана 1300 лева
    ... А заплатите са абсолютно друга тема :))
  • 3
    Ха
    Ха
    3 -6
    20:47, 23 ное 2018
    Ходете в Америка, защо седите в тук, а промоцията във веригата от снимката беше реална.
  • 4
    Хх
    ххх
    1 0
    09:29, 24 ное 2018
    Само дето и след толкова години употреба на тази дума, много хора продължават да бъркат промоция с намаление, а търговците се възползват от това.
Последни новини