От х:

Днес в x:

В периода на масови намаления - съвети към потребителите

В периода на масови намаления, когато все повече хора пазаруват онлайн, Европейски потребителски център България обобщава своите съвети към потребителите, които ще направят поръчки от електронни търговци, особено когато те са нови и непознати за тях.

Когато пазарувате бързо и се водите от емоцията, може и да пренебрегнете важна информация. Това може да се случи и ако правите поръчката от телефона или пък пропуснете дребния шрифт, в който може да са описани важни условия, посочват от Европейския потребителски център.

Те съветват хората да се запознаят с общите условия на търговеца, преди да направят дадена поръчка, и да се уверят дали намалението не важи само, ако се поръча определено количество или пък при покупката е над определена сума.

Вижте каква е политиката за връщане на дадена стока, къде трябва да се върне и кой трябва да плати транспортните разходи в подобен случай. Ако купувате от сайтове зад граница, проверете какви ще бъдат разходите за доставка до България, както и ако се наложи - за връщането на стоката, посочват експертите.

Важно е и да сме наясно със срока за доставка - възможно е заради Черния петък и многото пазаруващи през това време на годината той да е по-дълъг от нормалното.

ОТ ЕПЦ предупреждават за възможността да попаднем на случайни сайтове, при които намалението е за всички стоки и за всички размери. Сравнете стоките и цените с тези, които може да намерите при онлайн търговци, които вече са ви известни и познати, препоръчват експертите.
Ако поръчваме от физическо лице, няма как да се възползваме от потребителската защита, която осигурява покупката от фирма, пише още в съветите на ЕПЦ.

Ако никога не сме пазарували от даден търговец или не сме получили препоръка от приятел, от ЕПЦ препоръчват да направим предварителна проверка. Всеки продавач в ЕС е длъжен да посочи задължителна минимална информация за себе си - име на фирмата и адрес за контакт. Наличието на интернет страници, в чиито адрес има абревиатура, валидна за дадена държава, не означава, че това са фирми, действително регистрирани там. Например не всеки сайт, който завършва на .bg или на .de означава, че фирмата е регистрирана в България или в Германия.

От ЕПЦ препоръчват да пазим всички документи, копия от касови бележки и поръчка за доказателство. Ако се налага комуникация с търговеца, е добре тя да бъде писмена, а не по телефона. Така ще бъде по-лесно да докажем своите твърдения, ако възникне спор с продавача.

Намалените стоки не означават намалени потребителски права. Имаме право да върнем стоките, купени онлайн, без да се посочва причина за това, до 14 дни след доставката, пише в препоръките. Изключения от това правило има за стоки като храни, напитки, отворена козметика, книги, както и продукти, свързани с личната хигиена.

Задължение на потребителите е да върнат стоките, без те да са използвани. Ако искате да върнете обувките, защото не са ви удобни, не трябва да сте ги носили до офиса, например.

След като върнем стоката, търговецът трябва да ни възстанови парите до 14 дни. В този случай обаче ще получим обратно намалената цена, която сме платили, а не редовната.

При проблеми с търговец в друга страна от ЕС, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство може да се обърнете към Европейския потребителски център за съдействие, като е важно да се знае, че помощта е безплатна, съветва Соня Спасова, директор на центъра.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини