От х:

Днес в x:

Моден бранд затвори всичките си 13 магазина

Черният петък е ден за изгодни сделки, индикатор за състоянието на икономиката, но за мнозина е и причина за вредния тенденции като свръхпотребление и хишническо отношение към природните ресурси. Алтернативният възглед споделя белгийска модна верига, която затвори всичките си магазини в разгара на търговската треска. Вместо намаления на клиентите се предлага безплатна поправка и освежаване на износените им дрехи, предава БНТ.

"Зелен" вместо "Черен петък" обяви белгийска модна марка и затвори всичките си 13 търговски обекти в страната. Не работи и онлайн магазина. Вместо това 100 служители на веригата, начело с главния изпълнителен директор, се събраха в централата в Гент, за да поправят безплатно около 600 облекла, предадени от потребители. Компанията отхвърля философията "купувайте колкото може повече, възможно най-евтино".

 "Това не отговаря на устойчивата философия, която споделяме и вместо Черен петък, участваме в Зелен петък.

Удължаваме живота на всички дрехи, които са ни предадени", обяснява управителят Патрик Дестрюмо.

В инициативата участва и друга модна верига, която затвори за ден всички свои магазини в Белгия, Нидерландия и Германия. Служителите работиха доброволно за почистване и облагородяване на резервати и паркове в своите страни. Специалисти по кръгова икономика отбелязват, че е време хората да преосмислят потребителското си поведение.

"Вярваме, че кръговата икономика трябва да стане норма. Това включва по-дълготрайни продукти, продукти, които подлежат на поправка и рециклиране", казва Тихо ван Хауверт - експерт по кръгова икономика:

Някои потребители просто не вярват в Черния петък.

"Ние сме от Нидерландия. Случвало ми се там под етикетите за Черния петък да откривам по-ниски цени. Така че, не им вярвам", на такова мнение е Барт Вандерелскен - пенсионер: 

Затворените магазини в Гент изненадаха някои клиенти навръх пазарната треска за Черния петък, но мнозина подкрепят инициативата и са готови да се върнат отново.

Източник: http://www.zajenata.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини