От х:

Днес в x:

Черен петък! Пазарът се напълни, заради пандемията лаптопите най-търсени

    Известният ден за покупки с големи намаления като „Черен петък“ по създадената традиция, разпространена от Щатите, е в последния петък на месец ноември. У нас обаче тази година дъждът от свалени цени вали в петъка преди Черния петък.

    Заради пандемията срокът на намаленията не е ограничен само в един ден, а на повечето места е три дни. Целта е да повече хора да могат да се възползват отстъпките, а в същото време да не се стига до струпвания в магазините. Мерките за спазване на дезинфекцията, отстоянието и носенето на предпазни средства са засилени.

    Но определено клиентският поток в Черния петък тази година е по-слаб в сравнение с този през миналата, споделят търговците в големите  вериги в Хасково.

    Най-сериозен е напливът в този ден в магазините за техника.

    В една от големите вериги в областния град още преди обед се напълни с хора. Намалението тук важи от петък  до неделя и е до 40 %. Някои от купувачите споделиха, че за да могат добре и на спокойствие да огледат предлаганите с отстъпки стоки, дори са си взели отпуск.

    В този ден се пазарува всякаква техника-от дребни уреди за домакинството, до перални и климатици. И на този Черен петък сред водещите по продажба са секторите за телевизори. През 2020 година обаче те отстъпват преднината на сектора за продажби на лаптопи, таблети и телефони. Обяснението е логично- в условията на здравна пандемия търсенето им е повишено заради онлайн обучението и преминаването в хоум офис на много служители от фирмите, обясняват търговците.

    Най-масово е търсенето на преносими компютри на цена до 1000 лева, но те отдавна са изчерпани като наличност в складовете. Така че Черният петък остава като възможност за клиентите да си купят лаптоп на поносима за бюджета им в ценовото намаление в момента.

    И ако търговците в магазините посочват спад на клиентския поток заради здравната криза през тази година, то онлайн търговията отчита бум в продажбите.

    По традиция намаленията в Черния петък и цветните отстъпки и в онлайн пространството  стимулират потребителя да вложи средства в уред за бита, дрехи или бижута с преценката, че инвестицията е практична и изгодна. Но според проверка на жалбите, по които екипът на Европейския потребителски Център е работил през месеца на Черния петък миналата година, основните проблеми са били няколко- доставеният продукт е различен от това, което потребителят е поръчал онлайн, или сроковете за доставка не са били спазени, а в някои случаи са получени само част от желаните стоки.

    Анализът показва и пет потребителски слабости, за които експертите предупреждават.

    Едната от тях е, че разчитайки на импровизацията, е голяма вероятността да попаднем в седмиците преди намаленията и разпродажбите на реклама на непознат онлайн магазин, марка или нов продукт. При такава ситуация е важно отделеното време за проучване, преди пазаруването.

    Името на фирмата, адресът й и контакти за връзка с търговеца са данни, които той е длъжен да посочи на сайта си, ако оперира в рамките на ЕС.

    Друга слабост, която допускат увлечените по намаленията клиенти в онлайн пространството, е пропускането на скритите разходи.

    Търговецът е задължен да информира за пълната цена на стоката, включително и разходите по доставка. Затова е важно да се проверява дали намалението не важи само при определени условия, като например покупка над дадена стойност или на определено количество.

    Въпреки че сме склонни често да подминаваме „дребния шрифт“, всъщност съдържащото се в него може да ни спести много нерви, ако му отделим внимание все пак.

    Веднъж натиснал бутона „плати“, потребителят автоматично се съгласява с общите условия, които търговецът е указал. За да не губите време на самия Черен петък и да се предпазите от разочарования, е добре да се запознаете предварително с тях.

    Преди завършването на покупката в интернет, специалистите съветват онлайн купувачите да отделят още няколко минути за проверка къде трябва да върнат покупката, ако размислят.

    Защото в противен случай рискът тя да се озове на друг адрес, дори и в друга държава, но не и на правилното място, указано от търговеца, е голям. Трябва да се има предвид, че срокът за връщане и размисъл е 14 дни, но някои търговци го удължават допълнително.

    И накрая, но не на последно място, ако пазарувате онлайн, пазете всички документи и имейли, които получите от електронния магазин, а след това и от куриера!


     

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Това платена публикация ли е? Нали основната цел беше да няма струпване на хора на едно място но като има глупаци да купуват боклуци с голяма надценка и бракове чистят си браковете да не говорим че от началото на заразата няма нормален внос на нищо!
    • 2
      Ту
      Тумблала тумбалла
      5 -4
      18:28, 20 ное 2020
      90% от информацията в медиите е боклук създаден да претоварва
      съзнанието на хората
    Последни новини