От х:

Днес в x:

400 от птицекомбината в Хасково на борсата заради бездействие на БАБХ

     400 души от паткарника на „Волекс-2005“ ЕООД в Хасково и кланицата в пловдивското село Миладиново могат да загубят работните си места, ако до дни няма действие от страна на Българската агенция по безопасност на храните как ще се процедира с новоизлюпените патета в зоните с наложени забрани заради птичия грип.

    Фирмата има обект в Хасково, където са люпилните за малките патета и халетата за отглеждане и гушене. В пловдивското село Миладинова е кланицата.

    Служителите на дружеството от обекта в Хасково излязоха на протест пред птицекомбината в късния следобед днес в защита на работните си места. Според тях, ако няма бързи решения по проблема, са обречени да отидат на борсата.

    „Някои хора искат да ни унищожат всичките ни патици, а какви са причините за това -не знаем“, посочи директорът на „Волекс“ д-р Павел Челебиев. Той припомни, че в птицекомбината край Хасково преди седмица от държавните ветераните са убити 16 хил. големи птици заради положителни проби за птичи грип. Наложени са и съответните мерки за предотвратяване разпространението на заразата.

    Шефът на дружеството обаче се съмнява, че е имало манипулация на данните от референтната лаборатория, които цитира БАБХ, заради факта, че в дружеството не са оставени, както е по регламент, контролни проби, които да дадат възможност и за собствена проверка. Освен това всички последващи проби са били отрицателни. Съмненията са за 80 манипулирани проби. А д-р Челебиев посочи, че заради това нарушение  с други негови колеги от бранша със същите съмнения, са решили да съдят държавата в Страсбург.

    Проблемът се задълбочава през последните два дни тъй като в комбината не знаят как да постъпят с новоизлюпените патета, а по думите на д-р Челебиев всеки опит да се получат инструкции от държавните ветеринари удря на камък.

    Във фермата край Хасково всяка седмица от Франция пристигат хиляди яйца, които по график влизат за мътене в двата люпилника в петък.

    Днес в люпилниците имаше 13 хил. новоизлюпени патенца, които според технологията за отглеждане трябва да бъдат изнесени от там и откарани към помещенията за отглеждане. Заради наложените още по-силни рестрикциите от 31-ви октомври от БАБХ обаче, патетата могат да бъдат транспортирани само след като са предварително лабораторно изследвани за наличие на вируса, тъй като люпилните попадат в 3-километровата предпазна зона на забрана. Днес обаче ветеринарен екип не дойде на място до края на работния ден.

    От пресцентъра на БАБХ заявиха, че при тях няма депозирана молба за действие. От „Волекс“ контрираха, че имат писмо, изпратено и до централата и до местната служба на Агенцията още вчера.

    „Чакахме ветеринарните власти да дойдат на място и да вземат решение или патетата да се населят в подготвено за целта хале, което се нарича майка-с вода и осветление, необходимо за по-нататъшното им развитие, или, ако не разрешат това да се случи -да ги евтаназират със съответните документи за обезщетение за понесените загуби“, поясни д-р Челебиев. В този случай обаче патета са обречени на смърт. „Оставяме еднодневни, стерилни, здрави патета в прекрасно състояние, да умра до утре на обяд, тъй като без храна и вода те ще се дехидратират“. Бизнесът ще претърпи огромни загуби, тъй като няма да има никакви документи за това от ветеринарните власти.

    Той припомни, че когато през 2000 година в птицекомбината е имало огнище на птичи грип, за 4 месеца е спряна работата в люпилниците и местата за гушене, а в кланицата -за 8. Тогава 50 % от работниците са напуснали и никога повече не са се върнали, а фирмата все още прави усилия да окомплектова отново с обучени кадри състава си.

    Според д-р Челебиев , за де не се стигне отново до такива сериозни сътресения в бизнеса, адекватната реакция на властите по настоящия казус  е била да разрешат преместването на малките патета, излюпени сега и на следващите партиди в зоните за хранена, за които фирмата е взела всички мерки за биосигурност. Че те са много сериозни потвърди и .ветеринарният техник Иванка Анкова.“Работниците влизат през мокър филтър в тези зони, обличат си работните дрехи, в местата за отглеждане на патете сменят ботушите си с други и слагат ново еднократно облекло, мият си ръцете и чак тогава започват работата, на излизане същото се прави по обратен път. Всяка една кола която влиза в комбината минава през автомивка и се мие със сапун. Ние мерките сме си ги взели още преди година, затова смятам, че тази ситуация, която се получава е унищожаване на отрасъла за отглеждане на патици в България.“, казва служителката.

    Според началникът й това е точно така тъй като и други от бранша в страната имат същия проблем. „Имахме обещание от заместник-изпълнителния директор на БАБХ д-р Петя Петкова, че ще получим разрешение за транспортиране на новоизлюпените на 200 метра до хранилките. В последствие обаче се отметна от думите си и помоли повече да не я търсим по този казус, след което научихме и ,че излязла в тримесечен отпуск.“ Д-р Челебиев посочи, че днес е имало събрание на браншовиците, което се е провело в град Раковски. Колегите му са се оплакали със същия проблем заради което и хората а склонни вече да си мислят, че става въпрос за сценарий с цел да се ликвидира производството на патица в България. „А схемата е проста: за да не стане това по административен начин, се прави огнище, огнище, огнище... а когато има много огнища-изгаря цялата прерия“, метафорично се изрази той.

    И във  времето докато се чака реакция от властите  предстои излюпването в хасковския птицекомбинат на още около 40 хил. патета през следващата седмица. Ако няма спешна намеса на властите, тяхната съдба ще бъде смърт. Същата, като на новоизлюпените днес 13 хил. птици, при които работници оставиха символично този следобед хризантеми, като на погребение.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (10)

    • 1
      ИД
      И Д И О Т И
      51 -3
      19:02, 2 ное 2018
      Безхаберна държава!Така не се управлява, така само се унищожава!
    • 2
      Ке
      Кенанския Маймун
      13 -5
      19:32, 2 ное 2018
      Да си гяур е състояние на духа и ума
    • 3
      Ня
      Някой си
      17 -10
      20:32, 2 ное 2018
      Къде са природозащитниците? Как е възможно такова зверско отношение към птиците, да се дъпчат до пръсване с машини за да им се уголеми дроба, за да има какво да ядът извратеняците.
      • Jo
        John
        2 0
        13:26, 3 ное 2018
        лаят за две убити кучета!
    • 4
      НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА ! Съсипаха тази година животновъдството в Странджа и Сакар планина с измислената си болест ! По същата схема действат сега и срещу птицевъдите ! Най-добре всички да си събираме багажа и газ към чужбина, без повече да се върнем в тази псевдодържава !
      • До
        До Докторчето.
        6 -20
        23:45, 2 ное 2018
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Jo
        John
        0 0
        13:27, 3 ное 2018
        много гладък мозък!
    • 5
      10
      100-те
      14 -3
      09:38, 3 ное 2018
      Вчера са съкратили и 100 човека от Югоплод, това се отразява на сума ти семейства. В това Хасково става страшно за работа. Всеки от неволя ще хване някакъв път и ще останем като население колкото едно село. Жалко.
    • 6
      Xp
      XP
      12 -2
      09:59, 3 ное 2018
      Видимите резултати.
    • 7
      По
      полис
      10 0
      13:38, 3 ное 2018
      От както Герб управляват в БАБХ е голяма корупция.
    Последни новини