От х:

Днес в x:

Няма кой да чисти северно Хасково през зимата

Изображение 1 от 3

    Няма мераклия за чистенето на северната част на Хасково през зимата. Тепърва ще се търси фирма, която да поеме задачата. Това стана ясно днес по време на заседанието в областната администрация за готовността на региона да посрещне снега и минусовите температури.

    Заместник-кметът на Хасково Велин Балкански припомни, че за почистването на улиците върви обществена поръчка. По нея предстои сключването на договор с единствения кандидат по две от обособените позиции -за почистването на платната в областния град в южната част от реката и по селата "Ата Строй". За чистенето в северната зона на града не се е явил кандидат, затова предстои договаряне без допълнително обявление, посочи Балкански. Заместник-кметът уточни, че общината ще покани 5-6 фирми, за които е ясно, че имат необходимата техника за покриване на дейностите.

    Иначе Хасково е готово да посрещне зимата, превантивно са набелязани всички мерки при евентуално усложняване на обстановката, докладва той пред заместник-областният, правител д-р Стефка Здравкова, която ръководи срещата.

    „Грийн партнърс“ ще отговаря за ежедневното ръчно почистване на снега в пешеходните зони и около съдовете за смет в града. Почистени са коритата на реките и деретата и уличните шахти. От Общинското предприятие "Екопрогрес" поемат риненето на снега по тротоарите.

    Общината подсигурила финансирането на дейностите за зимата с 540 хил. лв, като 360 хил.лв. от тях са за обособените позиции в Хасково.

    По време на срещата за зимната готовност на региона докладваха за подготовката и представители от останалите  общини, както и от държавните служби.

    Началникът на Областното пътно управление напомни, че отговаря за ръководството на дейността по най-дългата републиканска пътна мрежа. 1010 километра републикански първокласни, второкласни и третокласни пътища и 114 км. от АМ „Марица“ са на територията на Хасковска област.  За поддръжката има сключен договор с „АБ“ АД.

    12 500 куб. пясък, сол 5 100 т. и калциев дихлорид 12 . са необходими по план за зимата за междуселищните пътища. В момента са в наличност 60 % от материалите. 100 т. калциев дихллорид и 1000 т. сол са предвидени за поддръжката през зимата за АМ „Марица“. Над 60 % от тях вече са налични, докладва инж. Радостин Ламбрев. Осигуриени са и 126 машини за почистването на пътищата, а за атуобана-34.

    До 8-ми ноември ще приключи проверка в цялата здравна система в региона, докладваха от Регионалната здравна инспекция. От тям посочиха, че е създадена организация за осигуряването на допълнителни 300 легла в болниците в областта при ситуация. Организирано е и извозването и престоя в клиника при бедствие на пациентите на хемодиализа, които в Областта са 78 и са на процедури в Многопрофилните болници в Хасково и Свиленград.

    Общо с 4 тежки и леки влекача, три тежкотоварни автомобила с повишена проходимост и булдозер при зимно бедствие могат да се включат да помагат военните от хасковското поделение 52740, докладва командирът на военното формирование подполк. Николай Александров.

    БЧК има сформиран екип от доброволци и резерв от одеала и хигиенни материали, които могат да бъдат предоставени при нужда.

    Шефът на метеоролозите в региона Спас Александров посочи, че от 17 пункта в региона има 24 часова информация, с която се захранва Националната система за ранно оповестяване за опасни хидро-метеорологични условия.

    HAskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Бо
      бончо метлата
      18 -4
      13:11, 29 окт 2018
      Няма защото пуешките главички така наредиха на кмета. За да вземат почистването без конкурс и да лапат тази зима че друга няма да има за този и за тях. Ха познайте как най малко двама от пуяците ще чистят спешно и без договор.
    • 2
      14
      14/88
      15 0
      16:12, 29 окт 2018
      Тва нашто село е станало баси мегаполиса баце, 33 фирми чистят само половината..
    • 3
      Ке
      Кенанския Маймун
      9 -5
      16:34, 29 окт 2018
      Пуешката главичка от Гроб Велин Балкански , да се качва на един снегорин ....
      В Австрия кметовете по селата го правят :))
    • 4
      Ма
      мастикаджия
      13 0
      17:56, 29 окт 2018
      Аз съм готов за зимата.Като лани.Имам лопата,кирка каквото ти дойде на ум.Ако чакам Атаманчо да ми почисти улицата,умряла работа.
    • 5
      Еж
      ежко
      7 -1
      18:11, 29 окт 2018
      Спас метереолога каза, че тази зима няма да има сняг а само дъжд!
    • 6
      Аа
      Ааааааа
      15 0
      18:46, 29 окт 2018
      Сериозно се замислям да бягам в Димитровград!Отдавна е по-добро място за живеене.Продавам всичко каквото имам тук и се махам.Там поне чистят зимата.Идете им вижте дори гробищата как са почистени,няма тревичка!А нашите са джунгла!Имат си всички магазини,дори с Ендитата имат повече от нас.Да не говорим,че в Хасково все по рядко се чува българска реч по улиците.Почти целия бизнес е в ръцете на хора от ДПС.Какво повече да говоря!Хасково е скапан град.
    • 7
      Сп
      Спас
      6 0
      19:57, 29 окт 2018
      Ежкоооо , не съм казвал това!!! ................. ЩЕ ТИ СЕ ! Честно казано и на мен , ама не!
    • 8
      Въ
      Вълкът от Овча Купел
      4 -2
      22:06, 29 окт 2018
      райко кръвта и бай добри (спящите красавици) ще оправят нещата не бойте се... На следващите избори пак партията майка: Гарантиран европейски облик на града. Ей БОКОлуци превърнахте ни в държава от третия свят... Всичко се връща има видов ден и ще е скоро. Обезвереният народ започва да откача лека по лека :)
    Последни новини