От х:

Днес в x:

Откриха липсваща връзка между човека и маймуната

Учени в Ню Йорк показаха скелета на това, което те казват би могло да бъде общият предтеча на хората, маймуните и другите примати.
Миниатюрното създание, официално известно като Дарвиниус масилае, но наричано Ида, е живяло преди 47 милиона години и е невероятно добре съхранено, като едва 5 % от скелета му липсват.

Находката е изложена на пресконференция в Музея за естествена история в Ню Йорк и ще бъде обект на документален филм, който ще бъде показан по Хистъри Ченъл, Би Би Си и други канали.

Организаторите заявяват, че учените, ръководени от норвежкиа експерт по вкаменелостите, проф. Джон Хурум, са работили две години върху Ида, за пръв път открита от частни колекционери през 1983, които не схванали важността на откритието.

Маймуноподобното създание се е съхранило през вековете в германския Месел Пит, кратер, богат на вкаменелости от ерата на Еоцена.

Макар и дългоопашата, Ида носи няколко характеристики на човека, включително противоположен палец, къси ръце и крака и обръщащи се напред очи.

"Това е първата връзка с всички човешки същества - истинска вкаменелост, която свързва световното наследство", посочи Хурум в изявление. Дейвид Атънбъроу, известният британски природозащитник и телевизионен водещ заяви, че "малкото създание ще ни покаже връзката ни с останалите бозайници. Връзката, която досега се смяташе за липсваща... вече не липсва", добавя ученият.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини