От х:

Днес в x:

„Велмакс“: Имаме 182 рекламации от началото на 2018-а, но нито една санкция

„От началото на 2018 г. до момента са заявени и удовлетворени 182 рекламации по общо сключени 4832 договора (…) От вписването му в Търговския регистър на 24.02.2017 г. до момента дружеството няма наложени санкции.”

Това гласи официалният отговор от „Велмакс лукс“ ЕООД на запитване на Haskovo.net. Въпросите бяха по повод сигнали от граждани, чиито възрастни роднини и близки са закупили различни предмети, главно домакински уреди, от това дружество на главоломни цени. Хората твърдят, че възрастните им сродници са били подведени, че печелят на лотария и придумани да подпишат договор за покупка. Сред често срещаните продукти е прахосмукачка, която струвала 2 900 лв., но печалбата от лотарията давала отстъпка от 1 000 лв. Така прахосмукачката излизала само 1 900 лв.

Публикацията от миналата седмица можете да видите тук.

Справката в Търговския регистър показа, че собственик на „Велмакс лукс“ е полско дружество, което притежава и друга българска компания със същата дейност – „Уоол премиум“. За последната фирма Haskovo.net писа през 2016 година, когато 80-годишна хасковлийка „изгоря“ с такава прахосмукачка за 1 900 лв. Впоследствие договорът за покупко-продажба бе разтрогнат и жената си получи платените авансово пари.

По-късно се оказа, че срещу „Уоол премиум“ има подадени над 60 сигнала от граждани до Комисията за защита на потребителите. След време самата комисия заведе колективен иск срещу фирмата с искане да промени някои от неравноправните клаузи в договорите си. По това време в България е регистрирана и новата фирма на същото полско дружество „Здровео“ – „Велмакс лукс“, която прилага същите търговски похвати. По информация на Комисията за защита на потребителите и срещу нея от началото на годината има подадени 62 сигнала.

В отговора си на запитването от „Велмакс лукс“ признават, че с „Уоол премиум“ имат един и същ собственик, но подчертават, че двете дружества имат различни управители.

На въпрос колко от клиентите им са на възраст над 70 години, от „Велмакс лукс“ заявявят, че такива са под 5 процента.

На въпрос дали дружеството продължава с практиката да кани хората по телефона за презентациите си, което по същество е непоискано търговско съобщение, от фирмата отговарят така:

„Легалната дефиниция на „непоискано търговско съобщение“ е изведена в Закона за електронната търговия и определя същото като „електронно текстово съобщение“, а не телефонно обаждане. Лицата, нежелаещи да получават непоискани търговски съобщения следва да впишат електронните си адреси в специалния регистър при Комисия за защита на потребителите. Доколкото вероятно имате предвид дали организирането на презентации няма характер на „натрапчива и агресивна реклама“ по смисъла на Закона за защита на потребителите, то следва да имате предвид, че дружеството не извършва такава реклама. На първо място – никой абонат не е длъжен да отговори на обаждането. На следващо място – ако прояви интерес и отговори, то съвсем не е длъжен да посети дадената презентация. Ако пък установи контакт и посети презентацията, то очевидно отношенията му с дружеството не са нежелани за него. В крайна сметка, срещу дружеството нито има жалби за такъв тип реклама, нито последното е санкционирано за извършването на такава.”

От Комисията за защита на потребителите пък напомнят на гражданите, че при покупка на стока извън търговски обект, имат право да поискат разваляне на договора в 14-дневен срок, без да дължат обяснение за решението си.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (21)

  • 1
    Ka
    Kalina
    28 0
    13:55, 15 окт 2018

    Каквото и да са отговорили тия са си живи мошенници.Хора внимавайте.

  • 2
    Ке
    Кенанския Маймун
    15 -1
    18:36, 15 окт 2018
    Тия са мтръсни като Ало Измамниците
  • 3
    Аз
    Аз
    9 0
    09:26, 14 май 2019
    Нагли мошенници.Нямат никакви скруполи. Не ходете на техни презентации ,ако не искате да попаднете в клопка. ВНИМАВАЙТЕ ХОРА!
  • 4
    Ки
    Кикимора
    5 0
    11:38, 4 окт 2019
    Днес ми звъннаха да ме поканят. Питах ги от къде имат телефонния ми номер, отгоре беше че номера е избран на случаен принцип. В неделя имат презентации във Варна от 12 часа. Питам се как на случаен принцип са ме избрали като не ме попитаха от къде съм, а директно ме поканиха?!?!
    • Ив
      Ивет
      4 0
      08:21, 21 окт 2019
      Питам Как така на случаен принцип улучват все пенсионери?
  • 5
    Ба
    Бай Хой
    5 0
    15:26, 22 дек 2019
    И в края на 2019г.уж по случаен принцип пак избраха пенсионери в тяхната томбола,този път опитните зайчета са пенсионери от Добрич.
  • 6
    На
    Наш
    4 0
    18:06, 3 яну 2020
    Тези опитни мошеници ще действат и през 2020г. Внимавайте!
  • 7
    Тъ
    търсеща работа
    1 0
    14:29, 7 яну 2020
    те в момента имат активна обява в джобс.бг, дори мислех да кандидаствам.... добре че винаги първо проверявам фирмата....
  • 8
    Ми
    Михаела
    1 0
    14:41, 4 фев 2020
    Хора търсете си правата. Ние ги обсъдихме и си платих сами прахосмукачката, че и по-скъпа им излезе. Гонете ги до дупка. Не се от казвайте, не са малко пари.
    • Ка
      Катя
      0 0
      15:58, 29 окт 2022
      Здравейте и ние пострадахме от Велмакс знаете ли какво трябва да направя за да прекратя договора и върна продуктите.
  • 9
    Прибра се с договор за кредит за 2200лв. Петък сме.Каква е процедурата по разтрогване на договора? Кажете от опит!
    • Лу
      Лу
      4 0
      12:29, 8 фев 2020
      Първо да пусне Заявление към Банката за Спиране на кредита
      След това звъни на Релакс и ги уведомява за Заявлението за Спиране на Кредита.Питка кога да им върне стоката.Свекървата трябва да бъде Желязна и Непреклонна
      Последно изпращате Стоката по куриер
      Желая ви успех
      Аз съм една от ужилените от тях
      Сега чакам
  • 10
    Ко
    Колко
    1 0
    13:25, 9 фев 2020
    Колко време чакате процедурата и имаше ли проблем със съгласяването да им върнете нещата?
  • 11
    Ре
    Ре
    1 -1
    06:07, 26 фев 2020
    След подаване на заявление за спиране на кредита, на какъв адрес се връща пратката?
    Моля за информация.
    • Зо
      Зорница
      1 0
      10:33, 6 мар 2020
      гр. Пловдив, ул "Кукленско шосе" 47
  • 12
    Де
    Денис
    0 0
    14:50, 22 апр 2020
    Ние имаме доста работи от тях
    • Се
      Севил
      0 0
      12:31, 29 юни 2020
      Здравейте интересувам се как да върна продуктите от welmax и да прекратя договора. Преди 3 дена направиха презентация в града ни без да ни обеснят парите колко струват някакви томболи ни дадоха да попълни че ще има подаръци и накараха да ги купим
    • Ко
      Коко
      0 -6
      14:36, 9 сеп 2020
      Много мои познати имат продукти от тази фирма и са... Виж коментара
  • 13
    Ст
    Стела
    0 0
    11:29, 16 юли 2020
    Днес са в гр. Казанлък и ще отида поне да се опитам да спра хората да не се опарят.
  • 14
    Ко
    Коко
    0 -1
    14:34, 9 сеп 2020
    Никой не принуждава никого да подписва договори на сила.Хората трябва да мислят като подписват договор,да четат какво подписват и да го съобразят с финансовите си възможности.Това,че българина не обича да се информира преди да подпише документи е друг въпрос.
  • 15
    A
    A
    0 0
    17:58, 28 фев 2022
    Селски тарикати... Разиграват нещо като томбола и те примамват да подпишеш договор. Ако не се усетиш на време плащаш 125лв. (нещо такова по памет) 4 години (при мене номера не мина). Разиграват въпросната томбола после те викат на страни да подпишеш договор, Аз им отказах на момента и им казах, че ще си помисля и да ми дадат време и номер за връзка и ще им се обадя, момчето смени рязко добрия тон и ми заяви, че сега трябвало да реша и аз му казах да даде "наградата" на друг и взе ми говори през зъби, че заради мене човека който разигравал томболата щели да го глобят 200 лева, естествено станах и си заминах без обяснения. Така, че хора нито тези тенджери струват 4900 лева (начална цена без отстъпките и наградите разиграни в томболата), нито тенджерата им под налягане 2500лв., нито пречитвателя на въздух 3100 лв. или там другите им стоки изработени с ниско китайско качество. За Ковид мерките нямам думи, наблъскани хората един в друг без разстояние, въпросните помощници на представителя на марката без маски. Един оребрен тиган се разнася през ръцете на всички, не се мие, готви се в него за презентацията и се раздава храната да били опитали колко било вкусно сготвеното в него... Отваряйте си очите и гледайте какво подписвате, че пред мене 7-8 човека изгоряха, а аз си тръгнах по средата на презентацията на която бях поканен да гледам и оценям нови продукти които ги нямало на нашия пазар (с това обяснение звъннаха на жена ми) и после с насадено чувство за вина, че заради мене, че аз не съм си бил искал да подпиша и Бай Х*й щели да го глобят 200 лева...
Последни новини