От х:

Днес в x:

Фирма-клонинг пробутва на възрастни хора стоки на космически цени

    Клонирана фирма зарибява възрастни хора, като им пробутва стоки, предимно домакински уреди, на космически цени. За действията на “Велмакс лукс” ЕООД сигнализираха в Haskovo.net опарени от цялата страна, като само за последната седмица се обадиха хора от Варна и Силистра. Те се натъкнали на наш материал в интернет от 2016 година, в който се описва как 80-годишната хасковлийка Руска Делчева бе зарибена да купи прахосмукачка за 1900 лева. Материалът можете да видите тук.

    Опарените хора, близки на възрастни жени, попаднали в схемата на търговеца, търсеха съвет как да излязат от ситуацията, в която са попаднали – принудени да плащат космически цени за домакински уреди и спални комплекти.

    В материала в Haskovo.net от 2016-а главното действащо лице в схемата е фирма “Уоол премиум”, регистрирана на адрес в Пловдив. Оказва се, че сега действащият търговец е друга фирма - “Велмакс лукс”. Справка в Търговския регистър обаче показва, че и двете дружества са собственост на полско юридическо лице - “Здровео” с управител Наталия Сломинска. Шеф на “Уоолт премиум” е Магдалена Сломинска, а на “Велмакс лукс” - Юстина Шуберт. И двете дружества са регистрирани на един и същ адрес в кв. “Христо Смирненски” в Пловдив.

    След публикацията през 2016 година от фирма “Уоолт премиум” съобщиха в официално писмо до Haskovo.net, че връщат авансово платените пари за скъпата прахосмукачка на Руска Делчева и бяха категорични: “До този момент не е имало случай, в който да сме злоупотребили с доверието и волята на клиента, както и с качеството на предлаганите от нас продукти.”

    След запитване от Haskovo.net обаче от Комисията за защита на потребителите съобщиха, че срещу фирмата при тях има подадени над 60 сигнала от опарени клиенти от цялата страна.

    По-късно КЗП заведе колективен иск срещу фирмата за неравноправни условия в договорите, които предлагат на потребителите. Можете да го видите тук. Това става през месец май 2017 година.

    Пет месеца по-рано, в началото на годината, е регистрирано дружеството “Велмакс лукс”, със същият собственик – полската фирма “Здровео”, същият адрес в Пловдив и същата дейност.

    Опарена от космическите цени на уредите е и свиленградчанка тази година. Тя купила прахосмукачка за 1900 лева, в 14-дневен срок поискала разваляне на договора и върнала стоката. Но от фирмата й заявили, че продуктът е върнат в недобър вид и няма да й възстановят капарото от 600 лв. Свиленградският районен съд разглежда спора и осъжда “Уоолт премиум” да върне парите, както и разноски за малко повече от тази сума. В решението си съдът приема “Уоолт премиум” и “Велмакс лукс” като свързани лица заради факта, че собственикът е един и същ. От решението, от септември тази година, става ясно, че договорът със свиленградчанката е сключен от името на “Уоолт премиум”, а визитката на представителя на фирмата е от “Велмакс”.

    След ново запитване за фирмата-клонинг от Комисията за защита на потребителите съобщиха, че срещу новата фирма само от началото на годината има подадени 62 жалби от различни райони на страната. От КЗП напомнят на потребителите, че тяхно законно право е в 14-дневен срок да поискат разваляне на договора и след като върнат продукта, да си получат платените авансово суми. Не е необходимо да дават обяснение защо развалят договора, заявлението е достатъчно.

    Схемата на двете фирми е идна и също – по телефона канят клиенти на презентация в техния град. Там представят продукти на изумителни цени. Обявяват прахосмукачката на цена 2900 лева, но след “томбола” печелившият я взема с отстъпка от 1000 лева. Рекламират чудодеен матрак, който ще избави възрастния човек от всички болежки, като комплектът с одеало и възглавница струва чудовищните 2900 лв. “Печелившият” от томболата обаче се ползва с “отстъпка” от 800 лева. Рекламират се и други чудеса на технологиите на не по-малко чудесни цени.

    В повечето случаи на уловката се хващат възрастни хора. По-късно вкъщи близките им се хващат за главата, научавайки каква е сумата, която трябва да платят. Някои от тях проверяват какви са правата им и успяват да развалят “сделката” в законовия 14-дневен срок. Мнозина обаче просто страдат мълчаливо и изплащат с години “печалбата от томболата”.

    Haskovo.net изпрати официално запитване за практиката на “Велмакс лукс”. Когато се получи техният отговор, ще го публикуваме.

    И отново напомняме призива на Комисията за защита потребителите – при покупка извън магазина имате право да поискате разваляне на договора в 14-дневен срок, без да дължите каквото и да е обяснение за решението си.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (15)

    • 1
      Па
      Панева
      5 -19
      11:58, 12 окт 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Г
        Г
        2 0
        07:14, 30 окт 2022
        То все още се случва! И аз съм потърпевша
    • 2
      Ba
      baxmamamu
      35 0
      12:25, 12 окт 2018
      Не се е случило преди три години случва се и сега просто фирмата оперира под друго име защото старото се е изчерпало след некоректни действия .Позната история за България
    • 3
      Само съветските българи могат да допуснат, че ще у... Виж коментара
      • Да
        Да бе, да
        14 -6
        16:21, 12 окт 2018
        Ако не бяха съветските българи, вероятно и теб нямаше да те има да пишеш по форума.
    • 4
      Ат
      Атанасов
      18 -1
      13:14, 12 окт 2018
      Не е от години най редовно в хотела на бившия кмет правят презентаций и зарибяват хората.
      • Ja
        Jack Bauer
        10 0
        16:29, 12 окт 2018
        Значи са на правилното място. Мустакатия сигурно и от там лапа %. Не се наяде ламята му с ламя.
    • 5
      00
      001
      19 -1
      13:36, 12 окт 2018
      На мен лично са ми звънели за подобни презентации!!!!Още като започнат да ми обясняват не чакам да ми кажат кога и къде им казвам мерси и затварям телефона!!!!!
    • 6
      Ке
      Кенанския Маймун
      19 0
      13:44, 12 окт 2018
      Човек направо му се иска да ги хване тия Полякини и
      да ги върже голи в квартал Република :))
    • 7
      Бл
      Благотворителност
      1 0
      03:14, 14 окт 2018
      Уважаеми дами и господа журналисти, някъде през декември 2017 година публикувахте една статия за споменатата госпожа, в която описахте как тя е в супер тежко финансово положение, няма какво да яде, не може да се топли и пр. Следваше апел за благотворителност и банкова сметка. Аз изпратих малко пари, знам, че доста мои познати също са откликнали. От цяло сърце, защото жената бедства. Сега научавам, че госпожа Делчева притежава луксозен домакински уред за 2000 лева. Не че нещо, в къщи всички работим и печелим прилични пари, но нашата прахосмукачка е за 130-150 лева.
      Чета статията и се чувствам особено. Тези дни подреждах документи и намерих бордерото от банката, където под основание за превод до Руска Делчева съм писал Весела Коледа.
    • 8
      Бл
      Благотворителност
      0 0
      12:37, 15 окт 2018
      Благодаря Ви, господин Кръшков, наистина имам грешка. Използвам възможността чрез сайта сега да поднеса извиненията си на госпожа Делчева за досадното объркване. И още, бих помолил Вас, господин Кръшков още веднъж да поднесете от мое име извинения и искреното ми съжаление за допуснатия от мен гаф.
      Благодаря сърдечно
    • 9
      Ма
      Малчо.
      1 0
      16:03, 16 яну 2020
      Същите хубавци презентираха нещата си в Перник по същия агресивен начин,убеждавайки хората,колко са щастливи от спечелените промоции—бяха само възрастни хора,склонни да повярват в невероятните качества на невероятните продукти!Жалко,как хората се поддаваме на манипулации!Явно няма закони,които защитават хората в България—вместо да си намерят прилична работа,група млади хора са решили да забогатяват на гърба на най—уязвимата част от населението!Жалко,в каква държава се превърнахме!
    • 10
      То
      Тодор
      0 -1
      22:38, 21 авг 2021
      Станах свидетел на такова събитие, докато осъзная какво се случва, вероятно други хора се опариха, какви са мерките, каквито може човек да предприеме в такива случай? Не успях да се усетя да предупредя хората навреме и вероятно са се опарили.
    • 11
      За
      зарибен
      1 0
      17:37, 26 сеп 2021
      На 25.09.2021г бяхме поканени на празентацията на Welmax на домакински и почистващи уреди в хотел "Хемус"- гр.София. По телефона ни уговаряха, че на презентацията ще се раздават много подаръци. Рекламирани уреди бяха с многократно завишени цени, спрямо пазарните цени на същите уреди в търговската мрежа. Презентациите на тази фирма СА ПЪЛНА ИЗМАМА. НЕ посещавайте тази презентации и не се зарибявайте от сладките приказки и измислените томболи за безплатни уреди на тези измамници.
    • 12
      По
      Пострадал
      0 -1
      12:33, 6 ное 2022
      Това продължава да се случва. Ужаса, който изживявам заради тази фирма е голям. Наистина не мога да повярвам в каква схема съм се вкарала.
    Последни новини