От х:

Днес в x:

Японският принц Акишино влезе в Александровския некропол

Принц и принцеса Акишино пристигнаха днес край хасковското село Александрово за официалното откриване на музея на тракийското изкуство. Те бяха посрещнати от президента Георги Първанов, министъра на културата Стефан Данаилов, областния управител на Хасково Райна Йовчева, председателя на общинския съвет Делян Делчев, заместник кметовете на общината, музейни специалисти, учени, много гости.



На входа на новата сграда, построена с финансовата помощ на японското правителство, техни императорски височества бяха посрещнати по стара българска традиция с хляб и сол.

В залата на музейния център се състоя церемонията по официалното откриване на музея. Тя се водеше от областния управител Райна Йовчева. "Използвам възможността да поднеса своята и на всички българи благодарност за протегнатата приятелска ръка на Техни Императорски Височества принц и принцеса Акишино", каза губернаторката. " Благодарение на оказаната помощ от страна на Япония един безценен археологически паметник ще стане достояние на световната културна общност", допълни Йовчева и даде думата за приветствия на президента Георги Първанов и на принц Акишино.



След това японските гости разгледаха богата експозиция. Принц Акишино и съпругата му бяха видимо впечатлени от артефактите, тракийските златни съкровища, фотокопията на стенописите от некропола. Те разгледаха точното копие на гробницата, разположено в средата на залата.



По-късно гостите влязоха и в оригинала, който се намира на стотина метра от музейния център.

Очаквайте по-късно видео от културното събитие на годината за региона.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини