От х:

Днес в x:

Принцове и принцеси в днешно време

Принцеса Мари и Принц Фредерик с тяхната дъщеря, Принцеса Изабела. Снимка:buddhapalian.blogspot.com

Какво и чие трябва да е едно дете, за да се излъчва кръщенето му пряко по държавната телевизия.

В Дания това се прави за посвещаването в християнството на най-малкия и последен засега престолонаследник.

Някои хора се раждат наистина с предопределена съдба. Това дете все още не е осъзнало в какво семейство се е родило, но много скоро ще разбере, че е по-специално от другите.

Вероятно всеки свързва детството си до известна степен с приказки за принцове и принцеси.

Днес те далеч не изглеждат така както ги рисуват момиченцата. Дори не е задължително да си роден със „синя кръв“, за да си принцеса.

Доказателството е датският кралски двор, където двете снахи на кралица Маргарете са обикновени, красиви и образовани жени.

Кралство Дания е най-старата монархия в Европа, тъй като повече от 1000 години не е имало промяна в държавното устройство – страната не е била република и никога не е преживявала революции.

За разлика от старите времена, сега на трона седи жена – кралица Маргарете. Когато се ражда на 16 април 1940 година в семейството на крал Фредерик IX и кралица Ингрид, принцеса на Швеция, в съдбата й вече е написано, че през 1972 година ще седне на датския трон.


Причината – Фредерик IX няма синове. Тогава за първи път се извършва „нежна“ корекция в закона за предаването на короната.

Днес традицията е официално променена след наскоро проведения референдум, който дава равни шансове на принцовете и принцесите при наследяването на трона.  

Изключението едва ли скоро ще се повтори, защото кралица Маргарете има двама синове – Фредерик и Йоаким.

Все пак датчаните гласуват за равнопоставеност, защото за повечето от тях това е важен принцип в една демократична държава.

Разбира се, има и такива, които гласуваха „за“, защото не са сериозно заинтересувани дали той или тя ще поеме короната.

Рядко в разговорите на датчаните може да се чуе темата монархия и кралица. За тях това е дългогодишна традиция, а традициите са нещо много силно в Дания.

Макар доста поданици да недоволстват, че парламентът всяка година гласува за двора крупна сума за издръжка, събрана от данъкоплатците, датчаните обичат кралското семейство.

При подобаващ повод те се събират пред кралския дворец да извикат " Hurra, hurra, hurra!".

Присъствието на член на кралската фамилия на обществено мероприятие винаги е свързано с голям интерес и любопитство, а вестниците и списанията се продават по-успешно, когато в тях има снимки и истории, свързани с най-популярното семейство.

В пресата има специални издания, чиято тематика е посветена изцяло на монарсите.

„В датския кралски дворец едва ли можеш да чуеш датска реч“ е колкото популярна шега, толкова и истина.

Настоящото кралско семейство обединява разни националности. Самата кралица е омъжена за бивш френски дипломат – принц Хенрик.

Първородният й син Фредерик доведе в кралския двор красивата Мери, родом от Тазмания.

Вторият син Йоаким е женен и разведен с родената в Хонгконг Александра, а настоящата му съпруга е чаровната французойка Мари, която доста си прилича с Мери.

И двете нямат „синя кръв“, но впечатляват с изискания си стил и в същото време непринудено поведение.

Със сигурност и тяхната съдба е предопределена да срещнат своите принцове по най-тривиалния начин – Мери в нощен клуб в Сидни, а Мари по време на ски ваканция в Швейцария, и да станат принцеси.

Кралският дворец е една от забележителностите на Копенхаген и почти няма турист, който не е минал край него.

Друг е въпросът дали очакването за пищност, присъща на кралските палати, отговаря на видяното.

Основната резиденция на кралското семейство Амалиенборг се състои от 4 отделни двореца, събрани около огромен площад в център на датската столица.

Строени са в периода 1750 – 1760 година и са изключително семпли, типични за архитектурата на скандинавската държава. Кралската фамилия разполага с още няколко двореца , които ползва като резиденции през различните сезони.

Когато някой член на семейството има рожден ден, по традиция семейството се събира в Амалиенборг и излиза да поздрави събралите се на площада поданици.

За празника се разбира и от окачените национални флагчета по автобусите от градския транспорт – факт, който още веднъж показва уважението на датчаните към техните традиции.

Без да е ласкаеща, като цяло датската преса е изключително дружелюбна към кралското семейство. Следени навсякъде от фотографи, принцовете и принцесите са представени като „почти обикновени хора“.

В различни издания могат да се видят снимки на принцеса Мери, която изхвърля боклука по къси панталони и тениска по време на почивка в лятната резиденция, принцеса Мари с пластмасова чаша бира и цигара на меден месец с принц Йоаким , принц Фредерик, който кара децата си с колело в детската градина, кралица Маргарете с неизменната цигара.

Датчаните харесват такива снимки, мака да е ясно, че принцовете и принцесите няма как да водят най-обикновен живот, като този на техните поданици.

Въпреки това законите важат и за тях. Преди няколко години принц Йоаким влиза в нощен клуб със своята охрана. На входа на заведението той е спрян, защото гардовете му отказват да предадат оръжието си.

Принцът така и не се забавлява тази нощ. Чрез пресата кралица Маргарете зададе въпроса защо нейният син не е бил допуснат.

Отговорът, отново чрез пресата, гласи – никой няма право да влиза с оръжие в нощно заведение и законите важат за всички. Точка. Повече въпросът не е повдигнат.

Днес кралското семейство няма политическа сила. Кралицата има формална функция, но пък дава гордост на своите поданици, че са част от дългогодишната монархическа традиция в малката Дания.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини