От х:

Днес в x:

"Ал Кайда" заплаши Германия със серия атентати

В края на миналата седмица в Германия беше обявена висока степен на терористична заплаха, пише в днешния си брой „Коммерсант”. 

Решението бе взето, след като на един от ислямските сайтове се появи видеозапис, в който членовете на „Ал Кайда” поискаха незабавното изтегляне на германския военен контингент от Афганистан. Терористите обещаха, че в противен случай Германия ще бъде залята от серия мащабни атентати. 

Според аналитици заплахите на ислямистите може да повлияят върху резултатите от парламентарните избори, които са планирани за тази неделя. 

Видеозаписът на „Ал Кайда” се появи в Интернет в петък. На записа германският гражданин от марокански произход Беккай Гаррах призова германците да гласуват само за партиите, които подкрепят незабавното изтегляне на войските от Афганистан. Членът на международната терористична мрежа обеща, че ако това на стане „германският народ сам ще си напише присъдата” и не по-късно от две седмици след изборите, „страната ще се събуди в ужас” от мащабни терористични нападения. 

За сериозността на плановете на „Ал Кайда” говори факта, че ислямистите призовават живеещите в Германия мюсюлмани да избягват претъпканите места. Експертите отбелязват нехарактерния за подобни послания детайл – на видеозаписа Беккай Гаррах не е облечен с обичайната военна униформа, не е с гъста брада, а е гладко избръснат и облечен със скъп костюм. Според тях терористът показва, че не се намира в планините на Пакистан, а някъде в Европа.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини