От х:

Днес в x:

500 хил. дължи държавата на ветеринарите от Хасковско, готвят се национални протести

Около половин милион лева е сумата, която държавата дължи на частно практикуващите ветеринари от Хасковски регион за първото полугодие на годината. Парите са за извършени от тях дейности по имунопрофилактичната програма на страната. В нея се включват различни дейности по профилактика и ваксинация по дребния и едрия добитък, като туберкулинизация на животните*, по едрите преживни животни - ваксини срещу „син език“, ваксинация срещу нодуларен дерматит, вземането на кръвни проби, обясни председателят на хасковската Областна колегия на Българския ветеринарен съюз д-р Генади Нанев. Сумите за първото полугодие на 2017 година ни бяха изплатени чак през март тази година. През това време с колегите покриваме необходимото, за да си вършим работата. Вярно е, че сумите не са големи - 1 лв. е ваксинацията на дребен, 2 лв. е за едър добитък, но с времето сумите се натрупват, посочи д-р Нанев.

От централното ръководство на Съюза вече алармираха за проблема и дори разпространиха отвореното писмо до премиера Бойко Борисов. В него ветеринарните лекари предупреждават, че ако до края на август държавата не им изплати дължимите суми, които общо за страната възлизат на над 8, 5 млн.лв., ще започнат национални протести.

До момента ветеринарите работят за тяхна сметка и са в очакване държавата да им се издължи. „Образно казано, ние дотираме по този начин държавата, защото целогодишно работим, но сме приели този начин на работа. Все пак очакваме всичко да ни бъде изплатено в някакви разумни срокове, но това не се получава“, коментира в инвервю за Българското национално радио днес заместник-председателят на Българския ветеринарен съюз д-р Димитър Цанков.

„Ще подкрепим протеста, ако се стигне дотам, но няма да оголваме регионите си. Ще изпратим представители, както и досега. Не можем да си позволим ефективни действия всички, особено в момент като този, когато трябва да се внимава и за африканската чума по прасетата, която е само на километри от България, и за чумата по дребните преживни животни, която беше овладяна на прага на Хасковския регион“, коментира още д-р Генади Нанев.

Според договорите държавата възстановява вложените от ветеринарите средства два пъти годишно - през юни и през декември. Сумите са изчислени от Българската агенция по безопасност на храните и предложението е внесено в Министерството на земеделието на 1 август. Ветеринарите чакат провеждане на заседание на Управителния съвет на Фонд „Земеделие“, където трябва да се гласува сумата. На последното такова обаче това не се е случило. "Възмутени сме, не очаквахме такъв ход, затова прибегнахме до това писмо", каза Димитър Цанков по повод отправеното писмо до премиера.

*Метод за диагностика на туберкулоза при животните чрез очна, кожна и подкожна проба

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Бе
    Безхаберие
    7 -1
    20:11, 27 авг 2018
    То държавници има ли?
  • 2
    Важни са държавните ветеринари , които изкарват изборите.....Частните-кучета ги яли....Питайте един Депутат- ветеринар...
  • 3
    Хю
    Хюстън
    4 -3
    09:50, 28 авг 2018
    А га избивахте животните на хората от Странджа не ривахте ! Излъгаха ви мафията ГРОБ(герп) сега ми9 ривете ,ами ривете виите на умряло джендъри!!!
  • 4
    Ив
    Иво неделев
    4 0
    11:45, 28 авг 2018
    Срамота!Питате ли как живеят,как издържат семейства тези хора,г-н Борисов?Пълно безхаберие.
Последни новини