От х:

Днес в x:

19 хил.лв. разходи от началото на годината за почистване на гробищата

19 хил. лева от началото на годината са похарчени за косене, препарати за пръскане и почистване на гробищните паркове в Хасково. Това заяви по повод читателски сигнал към Haskovo.net за безобразно състояние на пътеките между гробовете на старото пловдивско шосе шефката на Обредния дом Лиляна Петрова.

„Досега усилията ни бяха съсредоточени за почистването на мюсюлманските гробове, хората имат празник, идват им много гости от чужбина. Там всичко е лъснато, мюсюлманите са благодарни. Започваме сега и християнските части на гробищните паркове, така че няма драма.”, посочи още Петрова. От днес се коси, след това и ще се прави дезакаризация.

Лиляна Петрова обаче коментира, че дори и след почистването на общите площи, често гробищните паркове остават в безобразен общ вид, защото много от хората изобщо не се грижат за гробовете на близките си. В тази връзка тя напомни, че Обредния дом предлага услуга за индивидуално почистване на гроб. Тя е 15 лв. за еднократно привеждане в добър вид. Тази услуга често се използва от хора, които са в чужбина и чисто физически не успяват да се погрижат за вечния дом на мъртвите си роднини. „Много хора обаче нехаят за състоянието на гробовете на близките си и това трябва да се промени.”, категорична е Лиляна Петрова, която е и председател на Сдружението на обредните домове в България. В тази връзка тя посочи, че е стартирал дебат с Националното сдружение на общините за промени в закона. Мненията, които се въртят при консултациите засега са от това да се налагат солени глоби за тези, които не почистват гробовете на близките си, до драстичната мярка за отнемане на гробно място, което е в неугледен вид.

Красимира Славова 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Гр
    група граждани от хасково
    12 -5
    17:24, 21 авг 2018
    до лиляна петрова -виж лилянче добре че за гробешния парк се грижи дългодишния отговорен и професионалист т о д о р п е е в добре че го има и дано още дълго години е там ако остане до теб лилянче знаем те коя си и колко струваш като ръководител недей се хвали остави гражданите на хасково да те преценят . т о ш е ти си номер 1 т о ш е ти си за директор на това ведовство успех и дълък живот ти пожелавам.
  • 2
    Аа
    Аааааа
    11 0
    23:50, 21 авг 2018
    Идете и вижте как са почистени гробищата в Димитровград!Няма нито една тревичка.Нашите са като джунгла.
  • 3
    Гр
    гражданин
    5 -2
    08:48, 22 авг 2018
    Лилянче я кажи в началото на месец юни, пак ли имаше празници че бяха изчистени само гробовете на мюсюлманите? Тази тенденция започва да бие много на очи, нима извършвате дискриминация към християните ли? Нима християните не плащат данъци ли? Нима и вие сте еничари ли? Нима подчинените ви, които може би са роми, не искат да чистят останалите гробове на своя глава и вие неможете да вземете отношение ли? Моля да обясните на гражданите, факт е че в началото на юни гледката беше безобразна, парцелите на мюсюлманите бяха изкосени, а другите оставени в трева до кръста, аман от нагластта ви!
Последни новини