От х:

Днес в x:

Украински гургулици на мушката на италиански и гръцки ловци в региона

Четирима италиански и 13 гръцки ловци ще излязат по ловните полета на Ловно-рибарското сдружение “Сокол“  в събота. Територията на сдружението обхваща землищата на Харманлийско, Маджаровско и Симеоновградско.

Чужденците традиционно идват да ловуват в България прелетен дивеч. От 11-ти август отстрелът на пъдпъдъци, гургулици, гривяци, горски бекаси и обикновени бекасини вече е разрешен. Ловът е индивидуален и не може да се каже точно колко авджии ще излязат в първия ден след падането на забраната, но се очаква поне 500 души от „Сокол“ да пробват мерника си, предполага Дончо Чиплиски, който е сред най-опитните ловци в района. Според него обаче слуката ще е трудна, особено за гургулиците, заради валежите, заради които слънчогледът-основната им храна все още не е узрял.

Италианците, особено стрелците на гургулица, предпочитат България по това време, защото миграционния път на тези птици от Украйна минава оттук по Виа Понтика /Via Pontica/ към Мароко. Това е вторият по големина миграционен път на птиците, които гнездят в Североизточна Европа и прелитат на юг към Африка през зимния сезон.  На наша територия те се хранят и укрепват.

Гърци ще стрелят пък в Хасковско. Те идват за гривяк, но ловът им ще закъснее, защото не са успели да оправят документите си за съхранение на оръжие. Това се налага, заради по-строгите изисквания. След всеки лов те ще трябва да предават пушките си, които да бъдат прибирани и съхранявани при специален ред до следващия ден.

Затова заявилите участие в лова на прелетен дивеч на територията на ЛРС в Хасково чужденци се очаква да пристигнат през септември.

Авджиите вече са получили и указанията от Изпълнителна агенция по горите за предстоящия лов. Използването на електрически звукопроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, както и ловни соколи и други грабливи птици, са част от забраните по време на ловния излет.

Експертите призовават ловците да имат изрядни документи - ловни билети и разрешителни.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Ни
  Никодимчо
  8 -18
  08:05, 10 авг 2018
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Ха
   Хасковлия
   6 -2
   12:08, 10 авг 2018
   Джендър ли си или обикновен......ти си знаеш
  • Гр
   Грозденце
   1 -1
   17:36, 10 авг 2018
   Никодимчо, научно доказано е, че ползите от ловната дейност за природата са повече от брътвежите на псевдо-еколози като теб.
  • Ов
   Овена
   1 -1
   18:44, 10 авг 2018
   Никодимчо ти си тъп!
 • 2
  1_
  1_1533882791
  9 -4
  09:33, 10 авг 2018
  Не било хубаво да кълнеш, защото, ако клетвата не стигне до този, който кълнеш се връща при теб :)
 • 3
  Аз
  Аз
  2 0
  10:40, 10 авг 2018
  Много интересно украински гургулици и чужденци го стрелят!

Хороскоп за 04.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
04 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
04 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
04 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
04 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
04 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
04 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
04 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
04 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
04 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
04 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
04 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
04 юни 2020
Последни новини