От х:

Днес в x:

МВнР към Гърция и Турция: Има опасност язовир „Ивайловград“ да прелее

България е предупредила Гърция и Турция за възможност от опасно повишение на нивата на реките Арда и Марица.

В съобщение от пресцентъра на МВнР към посолствата на двете ни южни съседки се посочва, че има вероятност язовир "Ивайловград" да прелее заради очаквани интензивни валежи по целия водосбор на река Арда в следващите дни.

Министерство на околната среда и водите също предупреждава, че се очаква повишение на речните нива във връзка с прогнозата на НИМХ - БАН.

Очакват се интензивни валежи с количества 20-40 л/кв.м, на места до 60-80 л/кв.м., гръмотевични бури и локални градушки. Въведено е предупреждение за опасни метеорологични явления в 25 области от страната - за 24 юли и през следващите 3 дни.

В МОСВ припомнят, че всеки ден се анализира постъпващата от НИМХ - БАН прогноза за времето, валежите, предупрежденията за опасни явления и влиянието им върху оттока на реките и язовирите в страната. Информацията се публикува на страницата на министерството и се изпраща на областните управители, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и на други заинтересовани ведомства с цел предприемане на превантивни действия и мерки.

Наличните завирени обеми в язовирите към 24 юли 2018 г. са 5149,2 млн. м3 и представляват 79,3% от сумата на общите им обеми - без промяна от предходния ден. Според основното им предназначение обемите са както следва:

    питейно-битово водоснабдяване - 88,7 % от общия им обем

    напояване - 63,6 % от общия им обем

    енергетика - 89,7% от общия им обем.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    14
    14/88
    1 -2
    10:48, 25 юли 2018
    Ше гасим пожари..
  • 2
    Яз
    язовирна стена
    2 -2
    11:59, 25 юли 2018
    Хайде по-бързо преотстъпвайте и този язовир на държавата,за да нямате работа и да не носите отговорност за нищо.
Последни новини