От х:

Днес в x:

Дават полицейски правомощия на КОРЗ, ще могат да ни задържат

Промени в закона за местното самоуправление предвиждат делегирането на полицейски правомощия на специални звена към общините, натоварени с контрола на обществения ред. Законовите промени предвиждат създаването на такива звена с решение на общинските съвети. Изрично е подчертано, че създаването им не е задължение на общините, а само възможност за това.

Хасково обаче отдавна има такова звено, наречено “Контрол, обществен ред и законност” към дирекция “Администрация и правно-нормативно обслужване” в общината. Сега внесеният в парламента законопроект описва техните правомощия, които се доближават до полицейските. Така например служителите от тези звена ще имат право временно да задържат лица, заварени да увреждат общинско имущество, ако с поведението си нарушават обществения ред  или излагат собствения си живот или живота на друг на опасност. Временното задържане обаче е ограничено “до пристигането на полицейски органи”. Също така те ще имат право да изискват документ за самоличност,  да издават писмени предупредителни протоколи, както и предписания за отстраняване на  последствията от извършено нарушение.

Проектозаконът дава правомощия на тези общински звена и  по пътищата, включително да използват технически средства за контрол на движението.

В мотивите си вносителите Искрен Веселинов и Емил Христов посочват, че от възможността за създаване на “Общинска полиция” са се възползвали само 9 общини с по-добри финансови възможности – столицата и някои областни градове, сред които е и Хасково.

Законопроектът предвижда назначените в такива общински звена служители да преминат обучение по специална програма, изготвена от главна дирекция “Национална полиция”. Предвидени са и съответните промени в Закона за движение по пътищата.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (19)

  • 1
    “щ
    “ще могат да ни задържат”
    55 -4
    09:18, 30 юни 2018

    Ама защо нас да ни задържат!Да задържат когото трябва!Обикновените хора какво общо имаме с това?Въпроса е обаче като получат и те тия правомощия ще задържат ли когото трябва?Защото и към момента полицията има страх да задържа истинските престъпници.Ако им се дадат права и те само се превърнат в маша и те да тормозят населението наистина ще станем и под 6 милиона!Въпроса не е в даването на правомощия, ами в изпълнението на правомощията!С една дума държавата признава че полицията не може да се справи и дава и на общините правомощия.И на съдилищата да даде правомощия да си правят групи от служители за задържания все тая ако всичко се прави само про форма и не се пипат престъпниците и няма справедливост!Това даване на все повече права на кметовете не е добре.Кое ни гарантира че кмета, който ще си изберем следващия път ще е идеален човек та му давате все повече правомощия?Опита на хасковлии показва друго!16 години ! , едвам го махнахме от власт тоя самозабравил се властелин с изкривена психика дето си позволяваше да коли и да беси!Следващия избран пък се оказа толкова немощен, но с огромно желание да държи власт без да знае какво да я прави!Идеални хора няма.Важното е обаче да има органи които да могат да коригират безграничната власт и да не позволяват на хора, в ръцете на които държавата съсредоточава все повече власт да злоупотребяват с населението!Иначе тежко на населението!

  • 2
    Ас
    АСКУ
    57 -2
    09:33, 30 юни 2018
    Вижте си разбитите улици без маркировка в целия град
  • 3
    Ди
    Димитър
    56 -2
    09:51, 30 юни 2018
    дай на българина власт и му гледай спира.
  • 4
    Ге
    Гербокрацията в действие
    52 0
    11:06, 30 юни 2018
    Мутроландия става законна. Честито!
  • 5
    Ja
    Jack Bauer
    36 -1
    11:41, 30 юни 2018
    Това в рубриката "вицове" трябваше да го публикувате. :)
  • 6
    Ху
    Хулиган
    47 -2
    12:21, 30 юни 2018
    Ами общинска полиция за какво е? И КОРЗ и общинска полиция свършват работа по едно време. Какъв е смисъла. Още едни хрантутници гласуващи за ГЕРБ!
  • 7
    Зи
    Зина
    41 -3
    12:33, 30 юни 2018
    Да задържат всички общ.съветници,кмета и администрацията.Те няма и да питат,защото си знаят.Също и Тенчо Лилянов - най-голямата пералня в Южна България.В ареста Тенчо ще изпълнява ролята на сервитьор.Ще сервира моркови,богати на витамин D.
  • 8
    Съ
    Съседка
    35 -2
    13:15, 30 юни 2018
    Мен ме е срам да коментирам за Общински те съветници,някой от тях се казват ,че са младежи,а аз ги познавам от нашето училище,а аз имам вече внуче,и знам какъв авторитет имаха между съучениците и тези хора ловят законите на Хасково,а още са моми и не знаят какво значи да изнемогва една майка.Огива си Хасково братя.
  • 9
    Ба
    Бай Йох
    34 -2
    14:44, 30 юни 2018
    Тия плъшоци ше се отварят само на пенсионерите, защото до толкова ще им стига куража, и защото са все набутани хора на някой. А понеше са достатъчно елементарни, те и ще злоупотребяват с това. Инак е доста забавна новина.
  • 10
    11
    112211
    33 0
    16:15, 30 юни 2018
    Някой може ли да обясни защо трябва да има КОРЗ и Общинска полиция? Или просто общината има излишни пари на вятъра? Трима униформени да контролират дали колите дават предимство на зебра... Щеше да е смешно, ако не беше тъжно!!!
  • 11
    Аа
    ааа
    18 0
    20:23, 30 юни 2018
    още рекетйори на пътя
  • 12
    Би
    БИП
    20 0
    22:38, 30 юни 2018
    Колко станаха полициите в България вече? РПУ, Гранична , общинска , КОРЗ, отделно БОП, ДАНС, НСО, частни фирми - многа полиция малко индианец.Кой ше работи?
    • Бо
      Бог да пази България!
      5 -2
      22:10, 1 юли 2018
      В МВР има общо 69 структури.Никъде по света това ведомство не е така разводнено.Некадърността и посредствеността е просто норма в това ведомство. Ако си малко по-умен , ще бъдеш елиминиран.Принципът е още от бай Тошо- "Когато си началник тъпчеш тези под теб и ближеш дупето на тези над теб."Полуграмотни хора ни управляват и простаци редят законите.Бог да пази България!
  • 13
    Бе
    Безхаберие
    15 -1
    23:51, 30 юни 2018
    Тези всички дето со изброил Бип цял ден си чупят ръчичките в кабинетите. Вечер хукват по стадионите да тичат и пър... , че някой им казал че са вечни!3
  • 14
    Се
    Селянина
    14 -3
    01:59, 1 юли 2018
    Тия тюфлеци и толуми, дето ги видя все са подпрани... кой ще задържат тези наши хора настанени на ясла"заплатка"? За въпросните органи на реда би следвало да са физически и психически устойчиви -А ТЕ НЕ СА!!!
    Един корз-аджия няма под 50 години и 100 кила шкембелдаци...
    Всички те просто чакат до пенсия и щото са наши хора им се помага с лека службичка, и на тях обаче ще им разбутате рахата, ако им се заяде някой...ще е комично...(самото задържане имам предвид хахахааххахахХхххаахахахха)

    Майко, родино...какви неща се случват хаахахахахха
  • 15
    Чо
    Чоко
    1 -12
    07:41, 1 юли 2018
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 16
    Х
    х
    14 -1
    08:32, 1 юли 2018
    Още едни стреснати комплексари с правомощия...
  • 17
    Ге
    Георги
    10 0
    13:54, 1 юли 2018
    Оставете хората на мира бе простаци, пак увеличение на ток, парно газ и т.н защото не ни стигат другите грижи , а вие доброволни отряди ли ще създавате пак.

    ТЪПИ КОПЕЛЕТА УПРАВНИЦИ И ПРОЧИЕ.!!!!!
  • 18
    78
    7878788888..............
    10 0
    17:23, 1 юли 2018
    Това е поредният правен абсурд на герберастите! В Закона за местното самоуправление ще определят права и задължения, които би следвало да са по Закона за МВР. То, тези "умотворци" могат да въведат и такса за задържането ни пак в ЗМСУА! Непонятна материя е правото за ГЕРБ!
Последни новини