От х:

Днес в x:

Блажен и постен курбан за Петър и Павел край Конуш

    Среща с близки хора и богата трапеза. Така конушенци отбелязаха празника на светите Петър и Павел. По стара традиция местните се събраха край селото до едноименния параклис с аязмо.

    Празникът те отбелязаха с два курбана-постен и от месо, макар че най-вярващите не хапнаха от блажния, защото са Петровденски пости.

    Миряните, сред които имаше и няколко именици и трапезата им освети отец Никола. Той за пета година извършва тържествения водосвета за първоапостолите край Конуш. „Да бъдем добри не само към своите близки хора, но и към всеки по пътя си“, завеща отецът.

    Все повече миряни се събират край параклиса от година на година, отбеляза отец Никола и пожела и младите хора да са повече догодина на мястото на християнската обител. 

    За историята на параклиса "Св.св. Петър и Павел" край с. Конуш -очаквайте. 

     Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ме
      Мена
      1 0
      07:55, 30 юни 2018
      Малка корекция - Петровите пости свършват на Петровден. Просто тази година празникът се пада в петък, а сряда и петък са постни дни по принцип. Много здраве на всички.
    • 2
      Шо
      Шоков
      1 0
      16:09, 30 юни 2018
      На една от снимките е цъфнал Христоз и още един носят казан. Този Христоз през комунизма беше тираджия и го уволниха дисциплинарно заради една подобна снимка. Само , че вместо казан, на един паркинг го бяха заснели как носи пълна туба с нафта, отдалечавайки се от тира.
    Последни новини